62a Brigada Mixta (Exèrcit Popular de la República)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar62a Brigada Mixta
TipusBrigada Mixta Modifica el valor a Wikidata
Data de llevadesembre de 1936
Dissoluciógener de 1939
País Segona República Espanyola
Branca Exèrcit Popular de la República
Comandants
Oficials destacatsAntonio Bertomeu Bisquert
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

La 62a Brigada Mixta va ser una unitat de l'Exèrcit Popular de la República creada durant la Guerra Civil Espanyola. Al llarg de la contesa va arribar a operar en els fronts d'Extremadura, Aragó i Catalunya.

Historial[modifica]

La unitat va ser creada el desembre de 1936[1] a partir de la militarització de les milícies que operaven en el front de Càceres, rebent la denominació de 62a Brigada Mixta. El comandament de la unitat va recaure en el tinent coronel Antonio Bertomeu Bisquert, amb Emilio Pascual Martín com a comissari polític. Una vegada finalitzat el període d'instrucció el comandament va passar al major de milícies Orencio Labrador Maza. Va passar a quedar enquadrada en l'Agrupació «Tajo-Extremadura».[2][3]

A l'abril de 1937 la 62a BM va intervenir en un fallit atac sobre Oropesa,[2] sense tornar a prendre part en altres operacions militars de rellevància. Amb posterioritat passaria a quedar agregada a la 36a Divisió.[4] També va estar assignada breument a la 29a Divisió. Al març de 1938 va ser enviada al front d'Aragó, com a reforç davant l'ofensiva franquista que s'havia desencadenat en aquest front. Va quedar agregada a l'acabada de crear divisió «Extremadura»,[5] si bé una vegada va arribar al sector de Casp-Chiprana va haver de retirar-se al costat de la resta d'unitats republicanes. Després de travessar el riu Ebre per Tortosa, el 4 d'abril, es va dirigir al sector de Tremp, arribant a combatre a Barbastre per tornar després a retirar-se a Tremp. Posteriorment quedaria agregada a la 31a Divisió del X Cos d'Exèrcit.[6] Un dels batallons de la brigada va arribar a prendre part en la batalla de l'Ebre.

No es té constància de la seva actuació durant la campanya de Catalunya.[2]

Comandaments[modifica]

Comandants
Comissaris
  • Emilio Pascual Martín;

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Alía Miranda, Francisco; del Valle Calzado, Ángel Ramón; Morales Encinas, Olga M. La guerra civil en Castilla-La Mancha, 70 años después. Cuenca: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Castilla-La Mancha, 2008. 
  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid: Almena, 1999. ISBN 84-922644-7-0. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La batalla de Pozoblanco y el cierre de la bolsa de Mérida. Madrid: Editorial San Martín, 1981. 
  • Moreno Gómez, Francisco. La Guerra civil en Córdoba (1936-1939). Córdoba: Alpuerto, 1985. 
  • Romero, Luis. El Final de la guerra. Barcelona: Ed. Ariel, 1976. 
  • Téllez, Antoni. La Red de Evasión del Grupo Ponzán. Anarquistas en la guerra secreta contra el franquismo y el nazismo (1936-1944). Barcelona: Editorial Virus, 1996.