Afillatura de San Andrián de Vadoluengo (1135)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentAfillatura de San Andrián de Vadoluengo
Tipustractat internacional Modifica el valor a Wikidata
Datagener 1135 Modifica el valor a Wikidata
Participant

L'Afillatura de San Andrián de Vadoluengo fou el contracte d'afillament firmat el gener de 1135 a l'ermita de San Adrián de Vadoluengo (Sangüesa) entre el rei Garcia V de Pamplona i el rei Ramir II d'Aragó.

Context[modifica]

El contracte d'afillament tenia per objectiu formar una aliança contra Alfons VII de Castella i consensuar una solució a la problemàtica successòria que havia plantejat el Testament d'Alfons I d'Aragó (1131).

El contracte d'afillatura[modifica]

El text original no es coneix, i les seves referències parteixen d'una crònica històrica.[1] Mitjançant el contracte d'afillament, els dos reis d'adoptaven mútuament, resultant successor del patrimoni reial de l'altre aquell que sobrevisqués al difunt. El contracte estigué en vigor tan sols durant 5 mesos, moment en el qual Garcia V de Pamplona canvià de bàndol i s'alià amb Alfons VII de Castella en contra Ramir II d'Aragó. De resultes d'això el contracte d'afillament quedà trencat i el rei Ramir II d'Aragó es casà amb Agnès de Poitiers a fi d'engendrar un successor per al Regne d'Aragó.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ubieto Arteta, La formación territorial, pàg. 205; La fijación de las fronteras con Navarra (1034-1035)
  2. Ubieto 1981, Historia de Aragón, vol. 1. La formación territorial, pàg. 201; La fiajación de las fronteras con Navarra (1134-1135)

Bibliografia[modifica]