Antonio Ubieto Arteta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaAntonio Ubieto Arteta
Biografia
Naixement31 març 1923 Modifica el valor a Wikidata
Saragossa (Aragó) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r febrer 1990 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Saragossa Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióHistoriador, catedràtic i catedràtic d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de València Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansAgustín Ubieto Arteta Modifica el valor a Wikidata

Antonio Ubieto Arteta (Saragossa, 31 de març de 1923 - València, 1 de febrer de 1990). Historiador aragonès, Llicenciat en Filosofia i Lletres, Catedràtic de l'àrea de Prehistòria, Història Antiga i Medieval d'Espanya, i Història General d'Espanya a la Universitat de Santiago de Compostel·la, Catedràtic d'Història Antiga i Medieval d'Espanya i Director del Departament d'Història Medieval a la Universitat de València, Catedràtic d'Història Medieval i Cap del Departament d'Història Medieval de la Universitat de Saragossa; autor d'un ingent obra historiogràfica sobre l'Aragó i València, publicant també obres filològiques malgrat no tenir cap estudi en Filologia.

Biografia[modifica]

Rebé formació primària a Ayerbe (Osca) i cursà Batxillerat als instituts d'Osca, de Saragossa i de Tudela. Estudià Filosofia i Lletres a la Universitat de Saragossa (1941-1945) rebent el Premi Extraordinari de la Llicenciatura. El 1945 inicià la seva carrera docent (1945-1955 a la Universitat de Saragossa amb els càrrecs d'Ajudant de classes pràctiques, Auxiliar temporal i Professor adjunt interí, esdevenint deixeble de l'historiador medievalista José María Lacarra. El 1949 es doctorà a la Universitat de Madrid amb una tesi doctoral sobre la Col·lecció diplomàtica del rei Pere I d'Aragó rebet el Premi Extraordinari del Doctorat. El 1955 ingressà en el Cos Facultatiu d'Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs, sent destinat primer Saragossa de forma provisional, després a Lleó(1955-1956), funció que compaginava amb el seu càrrec de Catedràtic de Prehistòria, Història Antiga i Medieval d'Espanya, i Història General d'Espanya a la Universitat de Santiago de Compostel·la; finalment fou traslladat a València (1958-1977), on fou Catedràtic d'Història Antiga i Medieval d'Espanya i Director del Departament d'Història Medieval a la Universitat de València. El 1977 es jubilà el seu mestre José María Lacarra, a qui succeí com a Catedràtic d'Història Medieval i Cap del Departament d'Història Medieval de la Universitat de Saragossa (1977-1988); es jubilà el 1988, sent nomenat Professor Emèrit de la Universitat de Saragossa fins a la seva mort, el 1990.

Obra[modifica]

La seva obra com a medievalista abasta centenars de treballs destinats a l'edició de fonts primàries sobre temes navarro-aragonesos i valencians. Destaca la seva tasca en l'aclariment dels orígens dels regnes de Castilla, Aragó i València i l'aprofundiment en la història d'Aragó, en l'àmbit publicar una magna obra de referència en diversos volums, el seu Història d'Aragó. Són importants també les seves aportacions a l'autoria i datació del Cantar de Mio Cid, iniciant el corrent crític, avui dominant d'una datació tardana i una autoria única i possiblement culta per al Cantar. Com a continuadors de la seva obra figuren dos deixebles com el seu germà Agustín Ubieto Arteta, especialitzat en la gènesi i canvis territorials tant d'Espanya com d'Aragó en les seves conegudes obres en format d'atles històrics; i el també medievalista Antonio Gargallo Moya, que va destacar pel seu estudi sobre la Comunitat de Terol al llarg de tota l'edat mitjana, i que al seu torn ha servit d'inspiració per a la recreació anual de les Noces d'Isabel de Segura, representada que es representa anual a Terol. Així mateix també va treballar a l'activitat editorial, publicant la revista Ligarzas i l'editorial «Anubar», de les quals en va ser director; en elles va iniciar importants col·leccions, com ara Textos Medievales, Obras de Investigación, Comercio Valenciano, Temas Valencianos, i Alcorces.

  • «Observaciones al Cantar de Mio Cid», Arbor, XXXVII (1957), 145-170.
  • El "Cantar de Mío Cid" y algunos problemas históricos, Zaragoza, Anubar, 1992, ISBN 84-7013-054-4
  • Historia de Aragón, Zaragoza, Anubar, 1981-1989
  • Colección Diplomática de Cuéllar, Segovia, Diputación Provincial, 1961. Presentación del Exmo. Sr. D. Pascual Marín Pérez, magistrado y catedrático de Derecho Civil.
  • Orígenes del Reino de Valencia. Cuestiones cronológicas sobre su reconquista, I, Zaragoza, Anubar, 1981, ISBN 84-7013-155-9
  • Orígenes del Reino de Valencia. Cuestiones cronológicas sobre su reconquista, II, Zaragoza, Anubar, 1979, ISBN 84-7013-156-7
  • Antonio Ubieto, Juan Reglá, José María Jover, Carlos Seco, Introducción a la Historia de España, Teidei, 1963, ISBN 84-307-7310-X

Honors[modifica]

Fou Cap de la secció de València de l'Escola d'Estudis Medievals, Conseller l'Institut d'Estudios Oscenses, Membre de l'Institut Alfons el Magnànim de València, Membro de la Comissió Internacional dels Congressos d'Estudios Pirinencs, Acadèmic de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, Membre d'Honor de la Comissió del «VII Centenari» de la mort del rei En Jaume I d'Aragó, Membre de la Comissió d'Honor del «Primer Centenari dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de València, Premi «Aragón» en l'àrea de Lletres i Humanitats, i Fill Predilecte de la ciutat de Saragossa.

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]