Alícia de Borbó-Parma (princesa de les Dues Sicílies)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Escut.

Alícia de Borbó-Parma, princesa de les Dues Sicílies (Viena 1917), princesa de Parma de la Casa de Borbó amb el tractament d'altesa reial que contragué matrimoni en el si de la casa reial de les Dues Sicílies. Pel seu casament és infanta d'Espanya. És una de les dames de la reialesa de més edat.

És nascuda a Viena el 13 de novembre de 1917 en plena Primera Guerra Mundial. Filla del príncep Elies de Borbó-Parma, comte de Bardi, i de l'arxiduquessa Maria Anna d'Àustria. Alícia és néta per via paterna del duc Robert I de Parma i de la princesa Maria Pia de Borbó-Dues Sicílies, mentre que per via materna ho és de l'arxiduc Frederic d'Àustria i de la princesa Isabel de Croy.

El dia 16 d'abril de 1936 contragué matrimoni a la capital d'Àustria amb el príncep Alfons de Borbó-Dues Sicílies fill del príncep Carles de Borbó-Dues Sicílies i de la infanta Maria de la Mercè d'Espanya. Alfons havia nascut a la cort de Madrid, ja que era fill de la princesa d'Astúries i nebot del rei Alfons XIII d'Espanya, també gaudia de la dignitat d'infant d'Espanya amb tractament d'altesa reial. D'aquesta manera, Alícia esdevingué infanta d'Espanya i posseïdora del prestigiós Orde de Maria Lluïsa.

Acabada la Guerra Civil espanyola, la família d'Alícia es traslladà a Madrid on van instal·lar-se i gaudir d'una posició social i econòmica excel·lent. Van esdevenir assidus a les festes organitzades per Joan a Estoril i van assistir el 1962 a les noces del príncep Joan Carles de Borbó.

Alfons de Borbó morí a Madrid el 1964. Alícia ha residit des de llavors a Madrid i des d'aleshores va aparèixer molt escassament en públic.

Encara que una altra infanta,[1] rebesnéta del rei Carles IV d'Espanya a través del seu rebesavi, l'Infant Carles Maria Isidre, morí quasi a l'edat dels nouranta vuit anys i mig, el 20 de gener de 1975, exactament deu mesos abans de la mort de Francisco Franco, succeït pel rei Joan Carles I, cap filla o néta d'un rei d'Espanya, amb núpcies vàlides i el tractament d'infanta d'Espanya ha viscut tant com ella. En l'abdicació del seu nebot Joan Carles I,[2] ella té noranta-sis anys i mig. Tanmateix, encara participa ocasionalment en les activitats que la Casa Reial Espanyola organitza.[3] Es tracta de l'última tia en primer grau amb vida de Joan Carles I, i, per tant, de l'última tia en primer grau i amb segona generació per la via paterna de Felip VI que sobreviu. A més, les núpcies entre membres de la mateixa dinastia han ocasionat que la seva descendència sigui inclosa[4][5] dins la successió reial espanyola.

Referències[modifica | modifica el codi]