Maria Isabel d'Espanya (reina de les Dues Sicílies)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La infanta Maria Isabel d'Espanya, reina de les Dues Sicílies.

Maria Isabel d'Espanya, reina de les Dues Sicílies (Madrid 1789 - Portici 1848). Infanta d'Espanya amb el tractament d'altesa reial que es casà l'any 1802 amb el rei Francesc I de les Dues Sicílies.

Nascuda al Palau Reial de Madrid el dia 6 de juliol de 1789, pocs dies abans de l'esclat de la Revolució Francesa. Filla del rei Carles IV d'Espanya i de la princesa Maria Lluïsa de Borbó-Parma. Maria Isabel era néta del rei Carles III d'Espanya i de la princesa Maria Amàlia de Saxònia per via paterna i per via materna era néta del duc Felip I de Parma i de la princesa Elisabet de França.

Casada l'any 1802, a l'edat de 13 anys, amb el rei Francesc I de les Dues Sicílies, fill del rei Ferran I de les Dues Sicílies i de l'arxiduquessa Maria Carolina d'Àustria. Es casaren per delegació a Barcelona el dia 6 de juliol i tres mesos justos després ratificaren el matrimoni a la Catedral de Nàpols. La parella rebé el títol de ducs de Calàbria i s'instal·laren a Nàpols. Tingueren onze fills.

  • SAR el príncep Antoni de Borbó-Dues Sicílies, nascut a Palerm el 1816 i mort el 1843 a Pozzuoli.

L'any 1825 morí el rei Ferran I de les Dues Sicílies, i l'espòs de Maria Isabel ascendí al tron napolità convertint a la seva muller en reina consort de les Dues Sicílies. Malgrat tot, cinc anys després, l'any 1830, moria el rei Francesc I de les Dues Sicílies deixant vídua a Maria Isabel.

Maria Isabel es retirà al Palau Reial de Portici al nord de Nàpols on morí l'any 1848 a l'edat de 59 anys.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria Isabel d'Espanya (reina de les Dues Sicílies) Modifica l'enllaç a Wikidata


. .