Alpheratz

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaAlpheratz
Alpheratz
Dades d'observació
Constel·lació Andròmeda
Variabilitat Variable Alpha² Canum Venaticorum
Característiques astromètriques
Distància a la Terra 97 anys llum
Magnitud absoluta -0,3
Paral·laxi 33,6 mas
Part de Quadrat del Pegàs i bombolla local
Característiques físiques
Tipus espectral B9II
Lluminositat 200 lluminositats solars
Radi 2,8 radi solar
Massa 3,6 masses solars
Velocitat de rotació 52 km/s
Més informació
Codi de catàleg
Modifica les dades a Wikidata

Alpha Andromedae (α And / α Andromedae) és l'estrella més brillant de la constel·lació d'Andròmeda, que es pot trobar al nord–est de Pegàs. És coneguda amb els noms tradicionals d'Alpheraz i Sirrah (o Sirah). A causa del seu esclat Alpheratz és l'estrella α d'Andròmeda, però a causa de la seva posició és un dels vèrtexs de l'asterisme conegut amb nom del Gran Quadrat de Pegàs. Aquesta estrella és designada també com delta Pegasi (δ Peg), encara que aquest nom és molt poc usat. Es troba a 96 anys-llum de la Terra. Amb una magnitud de 2,2, Alpheratz és una binària blava-blanca amb dues estrelles amb una òrbita molt tancada, per la qual cosa només es poden distingir els dos components per una anàlisi espectroscòpica molt acurada.

La més gran de les dues estrelles d'Alpheraz és la més brillant coneguda d'un grup estrany d'estrelles anomenades estrelles de mercuri-maganès. Mostra una abundància anormalment elevada de mercuri, gal·li, manganès i europi en la seva atmosfera, i una concentració inusualment baixa dels altres elements. Es creu que aquestes anomalies són el resultat de la separació d'elements a causa del fet de l'estirada interior de la gravitació de l'estrella, i la pressió de la radiació, que actuen de manera diferent sobre els elements. Està classificada com una variable del tipus Alfa2 Canum Venaticorum i el seu esclat varia des de la magnitud +2,02 al +2,06, amb un període de 23,19 hores.

Els noms Alpheratz i Sirrah sembla que deriven d'un nom original àrab: سرةالفرس şirrat al-faras, si bé Alpheratz es diu que significa el 'l'espatla del cavall', i sirrah 'el llombrígol del cavall'.

Localització[modifica]

Constel·lació d'Andròmeda

La localització de l'estrella es pot veure a la següent representació de la constel·lació d'Andròmeda:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alpheratz Modifica l'enllaç a Wikidata