Amoniomagnesiovoltaïta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralAmoniomagnesiovoltaïta
Fórmula química (NH4)2Mg5Fe3+
3
Al(SO4)12·18H2O
Epònim amoni, magnesi, voltaita i solució sòlida mineral
Localitat tipus Pécs-Vasas, Pécs, monts Mecsek, Baranya, Hongria
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.CC.25
Dana 29.9.1.4
Propietats
Sistema cristal·lí isomètric
Estructura cristal·lina a = 27,351(3) Å;
Simetria m3m (4/m 3 2/m) - hexoctaedral
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2009-040
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

L'amoniomagnesiovoltaïta és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la voltaïta. El nom de l'espècie arrel, la voltaïta, porta el nom del Comte Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (1745-1827), físic italià i pioner de l'electricitat. El prefix "Amoniomagnesio" al·ludeix als components d'amoni i magnesi en substitució del potassi i el ferro ferrós de la voltaïta.

Característiques[modifica]

L'amoniomagnesiovoltaïta és un sulfat de fórmula química (NH4)2Mg5Fe3+
3
Al(SO4)12·18H2O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2009. Cristal·litza en el sistema isomètric. És l'anàleg d'amoni i magnesi de la voltaïta.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'amoniomagnesiovoltaïta pertany a "07.C - Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana i grans" juntament amb els següents minerals: krausita, tamarugita, kalinita, mendozita, lonecreekita, alum-(K), alum-(Na), tschermigita, lanmuchangita, voltaïta, zincovoltaïta, pertlikita, kröhnkita, ferrinatrita, goldichita, löweïta, blödita, nickelblödita, changoïta, zincblödita, leonita, mereiterita, boussingaultita, cianocroïta, mohrita, nickelboussingaultita, picromerita, polihalita, leightonita, amarillita, konyaïta i wattevilleïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Pécs-Vasas, a Pécs, als monts Mecsek (Baranya, Hongria). També ha estat descrita a la mina Anna, a Aquisgrà (Rin del Nord-Westfàlia, Alemanya), i a Huron (Ohio, Estats Units).

Referències[modifica]

  1. «Ammoniomagnesiovoltaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 juliol 2016].