Arcada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Arcades)
Arcada

Una arcada es una sèrie d'arcs adossats a una construcció, que tenen una funció estructural i decorativa[1] i que es pot disposar en un sol ordre o en diversos ordres superposats.

El seu origen es remunta a l'antic Egipte, tot i que, el major desenvolupament es va donar a l'arquitectura romana en la construcció de ponts i aqüeductes. La disposició del conjunt d'arcs pot ser en línia, en forma de cercle o de semicercle i habitualment es recolza en columnes i pilars, tot i que també es troba sobre pilastres, especialment en ponts.[1]

Els diferents tipus d'arcades són:

  • L'arcada tradicional
  • Les arcades falses o cegues, que son aquelles que tenen la llum dels arcs tapiada.[1]
  • L'arcada fingida o figurada correspon a una arcada simulada.[1]
  • L'arcuació és un conjunt d'arcades falses o decoratives.
  • L'arcada entrellaçada, que esta composta per arcs, normalment cecs, que reposen en suports alterns i se superposen als punts d'encreuament.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arcada
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 de la Plaza Escudero, Lorenzo. Diccionario visual de términos arquitectónicos (en castellà). 2a edició. Madrid: Ediciones Cátedra, 2009, p. 60. ISBN 9788437625065. 
  2. Ching, Francis D.K.. Diccionario visual de arquitectura (en castellà). Barcelona: Gustavo Gili, S.A., 2005, p. 174. ISBN 9788425220203.