Arròs de Pals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Arròs de Pals

L'arròs de Pals és un arròs produït a l'Empordà que es comercialitza sota la marca Arròs de Pals, de qualitat extra i que es presenta de forma envasada. Les varietats més conegudes que es conreen a Pals són el bahia i el bomba com a més tradicionals, i el carneroli i el nembo com a més actuals. Es pot fer servir per a tota mena de plats, especialment per cuinar l'arròs a la cassola, plat típic empordanès, ja que l'arròs no es pasta i queda grenyal. És un producte adherit a la marca de garantia Productes de l'Empordà.[1] L'època de sembra és de finals d'abril a principis de maig i la seva recol·lecció de finals de setembre a finals d'octubre.[2][3]

Història[modifica]

El conreu de l'arròs a Pals data del segle xv. Es creu que va ser introduït pels àrabs des de València. En el segle xvii, l'arròs produït a l'Empordà contribuïa a l'abastament a tota Catalunya. Segons l'observador de l'època Pere Gil:

« Arroz se cull en Cathaluña; specialment en lo Ampurdà y algunas altras parts; y encara que no és tant ques puga enviar a altres parts y províncias; però és sufficient per a Cathaluña. No és tan fi y profitós com lo arròs ques cull en València; però és bo y saborós.[4] »

Es va limitar el conreu a finals del segle xviii per eliminar les malalties que en aquella època comportava. El 1900 que es va tornar a concedir el permís per tornar-ne a plantar.[5]

Marca de garantia Productes de l'Empordà[modifica]

Logotip Marca de Garantia Productes de l'Empordà

L'arròs de Pals és un producte adherit a la Marca de garantia Productes de l'Empordà. Els productors adherits a Productes de l'Empordà han de superar periòdicament els controls d'un laboratori alimentari que en certifica la qualitat en les diferents fases del producte per tal de rebre la certificació.

És un segell alimentari que té per objectiu personalitzar i reconèixer els productes propis de l'Empordà i ajudar a promocionar la seva comercialització. Aquest distintiu certifica la qualitat i l'origen empordanès del productes.[6]

Referències[modifica]

  1. La Gastronomia del Baix Empordà (en català, castellà, anglès i francès). Consell Comarcal del Baix Empordà, 2014. Dipòsit legal: GI-1376-2014, amb llicència CC-BY-SA [Consulta: 9 desembre 2014]. 
  2. «Arròs de Pals: Baix Empordà». Consell Comarcal del Baix Empordà. Arxivat de l'original el 2015-07-09. [Consulta: 8 juliol 2015].
  3. Calls, Albert. Sa i català. Barcelona: Ara Llibres, 2014, p. 120-121. ISBN 978-84-15642--84-8. 
  4. Vila, Pep. Les litúrgies del menjar a les terres gironines, p. 479. ISBN 84-95187-09-4. 
  5. «Gastroteca. Arròs de Pals». Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. [Consulta: 8 juliol 2015].
  6. «L'Empordà explota la seva marca alimentària». Gastroteca.cat, 30-11-2010. Arxivat de l'original el 22 de desembre 2015. [Consulta: 16 desembre 2015].