Bastida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bastides)
Per a altres significats, vegeu «Bastida (desambiguació)».
Bastida construïda amb mòduls d'acer.

Una bastida (o empalcadura a l'Alguer)[1] és una construcció temporal, constituïda de ponts, de passarel·les o de plataformes sostingudes per una carcassa de fusta, d'acer i a l'orient de canyes de bambú destinada a permetre l'accés dels artesans i el material en tots els punts d'un edifici a edificar o a reparar.[2]

Principals tipus actuals de bastides[modifica]

  • Bastida tubular (o modular), construïda amb mòduls prefabricats d'acer i plataformes. La majoria de legislacions actuals exigeixen que tingui una escala interior protegida de caigudes al buit per l'accés als nivells de treball, i baranes formades per sòcol, travesser intermedi i passamà.
  • Bastida de cavallets: bastida de poca alçada formada per peus d'acer o de fusta i una plataforma, normalment de fusta. No tenen escala interior, i se sol limitar el seu ús a 4 m. d'altura (2 m. si no tenen baranes). Un cas especial és la bastida de guixaire, que forma una tarima a tota la superfície d'una estança a una altura que permeti arribar bé al sostre amb les mans, per enguixar-lo.
  • Bastida penjada: bastida en què les plataformes no es recolzen sobre el terra sinó que pengen de cables, normalment subjectes a girafes o pescants col·locats al terrat de l'edifici i ancorats a l'estructura o bé equilibrats amb contrapesos.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bastida

Bibliografia[modifica]