Bohemond VI d'Antioquia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaBohemond VI d'Antioquia
Biografia
Naixement 1237
Mort 1275 (37/38 anys)
Activitat
Conflicte Novena Croada i batalla d'Ayn Jalut
Altres
Títol Prince of Antioch Tradueix i comte de Tripoli Tradueix
Família Ramnúlfids
Cònjuge Sibil·la d'Armènia
Fills Lucia d'Antioquia-Poitiers
Bohemond VII d'Antioquia
Mary of Antioch Tradueix
Pares Bohemond V d'AntioquiaLuciana di Segni Tradueix
Germans Plasència d'Antioquia

Escut d'armes Bohemond VI d'Antioquia
Modifica les dades a Wikidata

Bohemond VI d'Antioquia (en francès: Bohémond VI d'Antioche; 123711 de març de 1275), príncep d'Antioquia des de 1252 fins a 1268 (després va conservar el títol i una ciutat) i comte de Trípoli des de 1252 fins a 1275, fill de Bohemond V d' Antioquia i Lucía de Segni.

Va succeir al seu pare el 1252 com Bohemond VI d'Antioquia, i Bohemond III de Trípoli, sota la regència de la seva mare fins que va ser declarat major d'edat al desembre de 1252. Va ser nomenat cavaller pel rei Lluís IX de França a Jaffa el 1252. Va restaurar les bones relacions amb Armènia Menor, aliança que va segellar el seu matrimoni amb la filla del rei armeni Sibil·la d'Armènia. Bertran Embriaco es va rebel·lar contra Bohemond a Trípoli, i va assetjar la ciutat el 1258, durant el curs dels esdeveniments Bohemond va resultar ferit. Juntament amb Hethum I d'Armènia, va retre homenatge a Hulagu Kan després de la caiguda de Bagdad i va acompanyar al general mongol Kitbuqa quan va conquistar Alep i Damasc.

Després de la conquesta de Galilea i la invasió d'Armènia pels mamelucs sota el sultà Baibars, l'exèrcit mameluc va capturar Antioquia el 18 de maig de 1268. Bohemond va continuar com a comte de Trípoli des de 1268 sense renunciar al títol de príncep d'Antioquia, ja que encara tenia alguna possessió. El sultà Baibars li va oferir una treva de deu anys al maig de 1271 a canvi del reconeixement de totes les seves recents conquestes. Bohemond es va unir a Eduard, fill d'Enric III d'Anglaterra, que havia pres la creu i desembarcat a Acre el 9 de maig de 1271, però junts van fer pocs progressos contra els mamelucs. El va succeir el seu fill Bohemond VII, príncep nominal de Antioquía i IV comte de Trípoli.

Primers anys[modifica]

Bohemond VI va governar sobre Antioquía i Trípoli (verd), i va ser aliat del Regne armeni de Cilicia (groc).

Bohemond VI era fill de Bohemond V de Antioquía i de la italiana Llúcia de Segni, besneboda del papa Innocenci III. Quan Bohemond V va morir el gener de 1252, Bohemond VI va succeir al seu pare amb 15 anys d'edat, sota la regència de la seva mare. No obstant això, Llúcia (o Lucia o Luciana), de feble caràcter i que mai abandonava Trípoli, va lliurar el govern del principat als seus familiars romans. Això la va fer impopular, per la qual cosa el jove Bohemond VI, amb l'aprovació del rei Lluís IX de França, que estava en Terra Santa en una Croada en aquest moment, va obtenir permís del papa Innocenci IV per heretar el principat uns mesos abans de la seva majoria d'edat legal.

Bohemond va viatjar llavors a Acre, on va ser nomenat cavaller pel rei Lluís, i va prendre el poder a Antioquia. Va apartar a la seva mare del poder, però li va lliurar una substanciosa pensió. Gràcies als esforços del mateix Lluís, Antioquia i el regne armeni de Cilicia van negociar una treva. Per suggeriment de Lluís, el 1254 Bohemond, ja amb 17 anys d'edat, es va casar amb Sibil·la, filla de Hethum I d'Armènia, la qual cosa va posar fi a la lluita pel poder entre els dos Estats que havia iniciat Bohemond IV, el seu avi. Convertit en certa manera en vassall del seu sogre, Bohemond va aconseguir a canvi la promesa armènia d'auxili al principat en cas necessari.

Guerra de Sant Sabas[modifica]

Bohemond va ser també senyor de la família genovesa Embriaco (la seva àvia havia pertangut a aquesta família). Això el va involucrar en una disputa entre els genovesos i els venecians, la guerra de Sant Sabas, que va començar el 1256, va atreure a molts dels nobles en Terra Santa, va malgastar valuosos recursos i va costar desenes de milers de vides. El complex conflicte va embolicar a tota la societat de Terra Santa i va enfrontar als diferents senyors feudals de la regió.

Els senyors Embriaco del Gibelet (també conegut com a Jebail o Biblos, un petit territori proper) eren decidits opositors dels prínceps d'Antioquía, malgrat ser els seus vassalls. Els venecians i genovesos estaven tractant de persuadir a Bohemond per buscar el seu suport, però la família Embriaco es va rebel·lar en contra seva el 1258 i la situació es va convertir en una guerra civil que es va perllongar intermitentment durant dècades. Els intents de Bohemond de romandre neutral —encara que simpatitzava en realitat amb els venecians malgrat el seu origen— van resultar inútils. Amb suport genovés, Enric I Embriaco va poder desafiar a Bohemond i mantenir una total independència al Gibelet, mentre el seu cosí Bertran atacava Trípoli. Aquest va aconseguir reunir als vassalls de Bohemundo descontents amb els favorits romans de la seva mare, que havien conservat influents llocs en la cort fins i tot després que Lucia abandonés la regència; el 1258, els col·ligats van marxar contra Trípoli i van assetjar la ciutat. Els intents de desbaratar el cèrcol van acabar amb la derrota de Bohemond que va patir ferides a mans del propi Bertran. Només l'arribada de socors dels templaris li va permetre fer aixecar el setge.[6]

Bohemond va ser capaç d'aconseguir una mica de pau fent que el líder de la revolta, Bertran Embriaco, fóra assassinat per uns serfs, però la rancúnia va continuar. El fill de Bertran, Bartomeu Embriaco, es va convertir en batlle d'una comuna creada per la família Embriaco amb el suport dels nobles i comerciants de Trípoli, enemistats amb la vídua de Bohemond. Els col·ligats van enderrocar a la dinastia de Bohemond i més tard es van negar a sotmetre's a la seva filla Lucia d'Antioquia-Poitiers, que reclamava els seus drets dinàstics sobre el comtat. El germà de Bartomeu, Guillem, juntament amb el seu cosí el senyor del Gibelet, van ser finalment assassinats pel fill de Bohemond, Bohemond VII. Després de sol·licitar l'ajuda de Qalawun, Bartomeu va haver de contemplar la tardana reconciliació de la comuna amb Lucia davant el setge dels mamelucs el 1279 que va acabar amb la presa de la ciutat el 26 d'abril.

Relacions amb els mongols[modifica]

El regnat de Bohemond també va veure un gran conflicte entre els mamelucs i els mongols. Hethun I d'Armènia, el sogre de Bohemond, va decidir prudentment sotmetre's a l'autoritat mongola; va enviar al seu germà Sembat a la cort mongola a Karakorum en 1247 per negociar els detalls. Hethum després va persuadir al seu gendre Bohemond VI de fer el mateix, i Antioquia es va convertir en vassalla dels mongols el 1260. Tant Hethum I com Bohemond VI van participar després amb les seves pròpies forces en les conquestes mongoles d'Alep i Damasc el 1260.[18] Els relats històrics, citant els escrits de l'historiador medieval Templari de Tir, sovint descriuen dramàticament als tres governants cristians (Hethum, Bohemond i Kitbuqa) entrant junts a la ciutat de Damasc en senyal de triomf, encara que els historiadors moderns han posat en dubte aquesta història com apòcrifa. La ciutat havia caigut en mans de Hulagu sense oferir resistència i Kitbuga va entrar en ella l'1 de març de 1260, encara que la ciutadella va resistir fins al 6 d'abril.

Els mongols van recompensar a Bohemond per la seva lleialtat i li van tornar diversos territoris que havia perdut davant els musulmans, com Latakia, Darkush, Kafar-dubbin, i Jabala.[25] Bohemond va poder tornar a ocupar-les amb l'ajuda d'alguns cavallers templaris i hospitalaris.

A canvi de les terres, Bohemond havia d'instal·lar al patriarca grec Eutimi a Antioquia, en lloc del patriarca llatí, ja que els mongols estaven tractant d'enfortir els seus vincles amb l'Imperi de Nicea. Això li va valer a Bohemond l'enemistat dels llatins d'Acre, i el patriarca de Jerusalem, Jacques Pantaleón el va excomunicar. El papa Alexndre IV va decidir incloure el cas de Bohemond en el seu proper concili (així com el de Hethum I d'Armènia) però va morir el 1261, pocs mesos abans que el concili pogués convocar-se. L'elecció del nou papa va recaure en Pantaleón, que va prendre el nom d'Urbà IV; després d'escoltar l'explicació de Bohemond sobre la seva submissió als mongoles, va suspendre la seva condemna d'excomunió.

Bohemond VI es va unir als armenis i els mongols en la captura de Damasc el 1260.

Després de prendre Damasc, l'exèrcit mongol va haver d'abandonar la seva ofensiva cap a l'oest, a causa de problemes interns en l'Imperi mongol El gruix de l'exèrcit mongol es va retirar de Síria i va deixar una petita força sota Kitbuqa per ocupar el territori. Això va proporcionar una oportunitat perquè els mamelucs egipcis ataquessin a les afeblides forces mongoles del Llevant.

Els mamelucs van avançar cap al nord des del Caire per enfrontar-se als mongoles, amb forces molt majors que les de Kitbuga i el 26 de juliol van travessar la frontera cap a Gaza; pel camí van negociar un inusual pacte de neutralitat amb els francs d'Acre que va permetre als egipcis passar pel territori franc sense ser molestats. Els senyors francs no van oferir tropes finalment als mamelucs, com havien contemplat inicialment, però sí que els van proveir en el seu avanç per Palestina. Per la seva banda, Kitbuga no va poder marxar ràpidament cap al sud com tenia previst perquè una revolta musulmana a Damasc el va obligar a enviar tropes per sufocar-la. Els mamelucs van ser per tant capaços de derrotar als mongoles en la històrica batalla de Ain Jalut a principis de setembre de 1260, malgrat la valentia dels mongoles, vençuts finalment per la seva inferioritat numèrica. La important victòria militar va convertir al sultanat en la principal potència regional durant els dos segles següents. Amb l'exèrcit mongol eliminat, els mamelucs llavors van procedir a conquistar Síria, que prèviament els mongoles havien arrasat. Els mamelucs, sota el seu cabdill Baibars, també van començar a amenaçar Antioquia i Armènia, desitjant castigar l'aliança d'aquestes amb els mongoles. En la tardor de 1261 i en l'estiu de l'any següent, Baibars va enviar forces que van realitzar raids en territori d'Antioquia. Van saquejar el port de Sant Simeó i van amenaçar la mateixa Antioquia, que solament es va salvar gràcies a l'arribada d'auxili armeni i mongol sota el comandament d'Hethum.

En 1263, Bohemond i Hethum van intentar diversos mètodes per recuperar el control de la situació. Van segrestar al patriarca grec, Eutimi, el van portar a Armènia i el van reemplaçar pel llatí Opizo Fieschi. També van tractar d'obtenir algun avantatge financer sobre els mamelucs. Per exemple, Bohemond i Hethum controlaven els boscos del sud d'Anatòlia i el Líban, la fusta dels quals era necessària als mamelucs egipcis per a construir vaixells. Hethum va tractar d'usar-ho com a moneda de canvi per obtenir una treva amb ells. No obstant això, els intents de bloqueig només van incitar més encara a Baibars a continuar les seves campanyes contra tots dos.[1]

En 1264, Bohemond també va sol·licitar l'ajuda dels mongols. Va viatjar a la cort de Hulagu tractant d'obtenir el major suport possible dels governants mongoles contra l'avanç mameluc i va assistir a l'últim kuriltai d'aquell khan, celebrat prop de Tabriz el juliol. No obstant això, Hulagu no estava content amb Bohemond per la seva substitució del patriarca grec per un llatí, ja que l'aliança bizantina era important per a ell contra els turcs a Anatòlia. Malgrat l'estima de Hulagu per Eutimi, que va escortar en persona a la filla il·legítima de l'emperador bizantí Miguel, María Paleologina, al seu harem, Bohemond va aconseguir reconciliar-se amb ell i evitar que el patriarca grec tornés a Antioquía. La mort de Hulagu el 8 de febrer de 1265, no obstant això, va afeblir als mongoles i les lluites successòries els van impedir intervenir en el nord de Síria i van permetre a Baibars reprendre les seves campanyes contra els Estats cristians sense temor.[2]

Caiguda de Antioquía[modifica]

En la primavera de 1266, Hethum també va acudir a la cort mongola i va sol·licitar ajuda, tement un imminent atac de Baibars. Però durant la seva absència, l'exèrcit mameluc va atacar a l'exèrcit armeni —que estava sota el comandament dels fill de Hethum— en la batalla de Mari. Baibars havia enviat al començament de l'estiu dos exèrcits al nord; mentre un, que manava en persona, combatia en Galilea, l'altre, al comandament de l'hàbil Qalawun, s'unia al de Hama després de saquejar els voltants de Trípoli i marxava a Cilícia. Mentre l'exèrcit armeni esperava en les Portes Cilícias al costat dels seus aliats templaris, els mamelucs van envoltar la posició pel nord per després virar i penetrar en la plana cilícia; l'exèrcit armeni va haver de realitzar marxes forçades per tractar de bloquejar la maniobra. El 24 d'agost, es va produir l'enfrontament decisiu i els mamelucs, més nombrosos que els seus enemics, van resultar victoriosos. Van matar a un dels fills de Hethum, van prendre a l'altre presoner, van devastar la regió i van reduir la capital a ruïnes. A la fi de setembre, els invasors es van retirar a Alep amb més de quaranta mil captius i nombrós botí. La derrota va suposar l'ocàs del poder de Cilícia. Després de destruir gairebé el regne d'Armènia Menor, l'exèrcit mameluc va dirigir la seva atenció cap a Antioquia a la tardor. Però els generals havien pres la seva ració de botí d'Armènia i no desitjaven lliurar una altra batalla. Bohemond va ser així capaç de subornar-los per evitar que ataquessin.

Baibars estava enutjat per la feblesa dels seus generals i va reprendre l'atac en Palestina. Al maig de 1267, va atacar Acre i el 14 de maig de 1268 va començar el setge de Antioquía, després d'apropar-se a Trípoli i abandonar el seu assalt en trobar-la ben defensada; va prendre la ciutat a l'assalt el 18 de maig mentre Bohemond es trobava a Trípoli. L'escassa guarnició, que s'havia negat a capitular, no havia aconseguit defensar la llarga muralla i evitar una bretxa que va permetre la presa de la ciutat i la gran matança posterior. El principat, el primer dels Estats croats i que era la més rica de les ciutats franques al Llevant, va desaparèixer després de 171 anys. [45] L'enfonsament del principat va suposar un dur cop al prestigi franc i va conduir a la decadència franca a Síria; la ciutat mai es va recuperar del saqueig i es va convertir en una simple fortalesa fronterera. Els dirigents de les esglésies cristianes van abandonar la ciutat i es van instal·lar a Damasc. Tot el nord de Síria es va perdre ràpidament —a excepció de Latakia, que va resistir alguns anys més els embats mamelucs— el que va deixar a Bohemond sense territoris, excepte Trípoli. Va sol·licitar, juntament amb altres senyors cristians, una treva a Baibars, que la va concedir.

Setge de Trípoli[modifica]

El setge de Baibars a Bohemond VI a Trípoli va ser aixecat al maig de 1271 quan Eduardo I va arribar al Llevant, començant la Novena Croada.

Baibars va atacar novament el 1271; el setge de Trípoli va començar amb l'enviament d'una carta a Bohemond en la qual li amenaçava amb l'anihilació total i es burlava de la seva aliança amb els mongoles:

Bohemond va demanar una treva a fi de no perdre també Trípoli. A l'abril, Baibars havia capturat estratègiques fortaleses, com el Krak dels Cavallers, que controlaven l'accés a la ciutat.

Baibars es va burlar de la seva falta de coratge i li va demanar pagar totes les despeses de la campanya mameluca. Bohemundo va tenir bastant orgull de rebutjar l'oferta però, al maig, Baibars li va oferir de totes maneres una treva de deu anys, que Bohemond va acceptar. Per llavors, els mamelucs havien capturat cada castell interior dels francs, però els mamelucs havien sentit parlar d'una nova croada, aquesta vegada d'un príncep que després seria Eduard I d'Anglaterra. Eduard havia desembarcat a Acre el 9 de maig de 1271, on aviat se li va unir Bohemond i el seu cosí el rei Hug III de Xipre i de Jerusalem. Eduard, no obstant això, comptava amb escasses tropes i no va aconseguir el suport efectiu dels senyors de Llevant o de les potències navals veneciana i genovesa, interessades en el comerç amb els mamelucs. Amb minso suport mongol i insuficients forces pròpies, Eduard es va adonar que el més que podia aconseguir era una treva que donés un respir als escassos territoris cristians de la regió, proposta que en la primavera de 1272 va rebre el beneplàcit mameluc. Es va signar una pau el 22 de maig a Cesarea amb la mediació de Carles I d'Anjou. Després de sofrir un intent d'assassinat que gairebé li va costar la vida, Eduard va tornar a Anglaterra al setembre.

Bohemond va morir el 1275, deixant un fill i tres filles:

 • Bohemond VII, príncep nominal de Antioquía i IV comte de Trípoli;
 • Isabel, que va morir jove;
 • Lucia, després comtessa titular de Trípoli;
 • María (morta aproximadament en 1280), casada amb Nicolau II de Saint Omer (mort en 1294).

El rancor dels mamelucs cap a Bohemond VI per la seva aliança amb els mongols es va mantenir fins a la caiguda final de Trípoli el 1289.[3]

Referències[modifica]

 1. (Runciman 1978, p. 322)
 2. (Runciman 1978, pàg. 319-320)
 3. (Tyerman 2007, p. 817)

Bibliografia[modifica]

 • Amadi, Francesco (1891), Chroniques d'Amadi et de Strambaldi (publicades per M. René de Mas)
 • Amitai-Preiss, Reuven (1995), Mongols and Mamluks: The Mamluk-Īlkhānid War, 1260-1281 (en anglès), Cambridge: Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-46226-6
 • Eberhard Mayer, Hans (2001), Historia de las Cruzadas (en castellà), Ediciones AKAL, ISBN 8470903624
 • Grousset, René (2006) [1936], «Vol. III. 1188-1291 L'anarchie franque», Histoire des croisades et du royaume franc de Jérusalem (en francés), Parigi: Perrin, ISBN 9782262025694
 • Grousset, René (1949), L'Empire du Levant: Histoire de la Question d'Orient (en francès), Parigi: Payot, ISBN 2-228-12530-X
 • Jackson, Peter (2005), The Mongols and the West: 1221-1410, Harlow, UK; New York, USA: Longman, ISBN 978-0-582-36896-5
 • Mutafian, Claude (2001), Le Royaume Arménien de Cilicie (en francès), París: CNRS Editions, ISBN 2-271-05105-3
 • Nicolle, David (1998), The Mongol Warlords (en anglés), Brockhampton Press, ISBN 1-86019-407-9
 • Richard, Jean (1999), The Crusades, C. 1071-c. 1291 (en anglès), Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-62566-1
 • Nielen-Vandervoorde, Marie-Adélaïde (2003), Lignages d'Outremer, Documents relatifs à l'histoire des Croisades, Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, ISBN 2-87754-141-X
 • Payne, Robert (1996), The Dream and the Tomb: A History of the Crusades (en anglés), Wiley-Blackwell, ISBN 0-631-20101-7
 • Runciman, Steven (1954), «The Kingdom of Acre and the Later Crusades», A history of the Crusades (en anglès), Cambridge: Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-06163-6
 • Runciman, Steven (1978). A history of the Crusades (en anglès). Penguin Books.
 • Stewart, Angus (2002). «The Logic of Conquest: Tripoli, 1289; Acre, 1291; why not Sis, 1293?». Al-Masaq: Islam and the Medieval Mediterranean (en anglès) (Londres, UK: Routledge) 14 (1). doi:10.1080/09503110220114407. ISSN 0950-3110.
 • Tyerman, Christopher (2007), God's War: A New History of the Crusades (en anglès), Londres: Pengiun Books, ISBN 978-0-14-026980-2
 • Venegoni, L. (2003). Hulagu's Campaign in the West (1256-1260) (en anglès). Transoxiana: Journal Libre de Estudios Orientales. Consultat el 9 de juny de 2013.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bohemond VI d'Antioquia Modifica l'enllaç a Wikidata