Castellnou d'Arri

Plantilla:Infotaula geografia políticaCastellnou d'Arri
Castelnaudary
Imatge

Sobrenomcapitale du Lauragais Modifica el valor a Wikidata
Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 19′ 05″ N, 1° 57′ 14″ E / 43.3181°N,1.9539°E / 43.3181; 1.9539
EstatFrança
Entitat territorial administrativaFrança Europea
RegióOccitània
DepartamentAude Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població12.448 (2021) Modifica el valor a Wikidata (260,85 hab./km²)
Geografia
Entitat estadísticaàrea de concentració metropolitana de Castellnou d'Arri
unitat urbana de Castellnou d'Arri Modifica el valor a Wikidata
Superfície47,72 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud165 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Esdeveniment clau
Organització política
• Batlle Modifica el valor a WikidataPatrick Maugard (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal11400 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webville-castelnaudary.fr Modifica el valor a Wikidata

Castellnou d'Arri (en occità Castèlnòu d'Arri i localment Castèlnau d'Arri,[1] en francès i oficialment Castelnaudary) és un municipi del departament de l'Aude a la regió francesa d'Occitània. L'any 1999 tenia 10.851 habitants.

Castellnou d'Arri pertany a l'antiga província del Lauraguès, bressol del catarisme. La ciutat és coneguda pel seu Caçolet, del qual és la capital mundial i pel seu Gran Embassament, important port sobre el Canal del Migdia.

Monuments[modifica]

  • El Gran Embassament

Tal com havien demanat els habitants de la ciutat, Pierre-Paul Riquet, impulsor del Canal del Migdia (aleshores Canal Reial del Llenguadoc), i François Andréossy, geòmetre, van fer de Castellnou d'Arri, amb la construcció del Gran Embassament, el cor tecnològic d'aquesta obra. És l'únic mirall d'aigua d'aquesta dimensió (7 hectàrees) entre Tolosa i Seta.

La vista de l'embassament de la ciutat és admirable: d'un costat les rescloses de Sant Roc són una il·lustració de l'art i de la tècnica de l'obra; de l'altre costat, es troba l'illa de la Cibèla (Île de la Cybèle) ideada, en aquest país de vent, com a dic de contenció.

El 1997, aquest embassament ha estat classificat a la llista del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

  • La col·legiata de Sant Miquel

Situada als límits del nou Regne de França després del Tractat de París de 1229, l'església, construïda a partir de 1240 i fins al 1270, és ideada com a temple fortalesa d'estil romànic.

El 1317, en el moment de la creació del bisbat de Saint-Papoul -ideat per a limitar les pretensions del bisbe de Tolosa-, l'església va ser elevada al rang de col·legiata. A l'hora del trànsit del Príncep Negre el 1355, l'església va ser enderrocada en part.

L'edifici va ser força modificat als segles XIV, XV, xviii i xix. Avui en dia apareix com un gran edifici d'estil gòtic dotat de nou capelles laterals i d'una imposant agulla piramidal, el cap de la qual culmina a 50 metres. Compta un gran orgue de la fi del segle xviii.

  • El Presidial

El 1553, Caterina de Mèdici, comtessa del Lauraguès, va fer del comtat una batllia i l'antic castell de l'origen de la ciutat esdevé un presidial, nom que rebien els tribunals de justícia a l'Antic Règim. Es va fer servir com a presó després de la Revolució Francesa i fins al 1926. Avui en dia és un museu.

  • El molí de Cogarèl (segle xvii)

Castellnou d'Arri és famós pels seus molins de vent. A començ del segle xix, encara hi havia vora el gran embassament de vint a trenta molins. El molí de Cogarèl és un dels darrers vestigis d'aquesta època i ofereix un panorama admirable sobre la ciutat i la plana del Lauraguès.

  • Ca l'Apotecari (segle XVIII)

Construïda el 1783 per a les necessitats de l'hospital, l'oficina de l'apotecari conté una col·lecció remarcable de pots de farmàcia fets de majòlica de Mostièrs (segle XVIII) i de porcellana d'estil Imperi del segle xix.

Esdeveniments històrics[modifica]

Personatges il·lustres[modifica]

  • Henry Roget (1860-1939), comandant de la Legió d'Honor i general de l'exèrcit francès. La seva filla, Henriette Puig-Roget (Bastia (Còrsega), 1910 - París, 1992), va ser pianista, organista, compositora i professora de música a París i a Tòquio.

Gastronomia[modifica]

El caçolet és una especialitat de Castellnou d'Arri.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castellnou d'Arri

Enllaços externs[modifica]