Christian Gottfried Ehrenberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaChristian Gottfried Ehrenberg

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 abril 1795 Modifica el valor a Wikidata
Delitzsch Modifica el valor a Wikidata
Mort27 juny 1876 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Berlín Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSt. Marien- und St. Nikolai-Friedhof I (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatAlemanya
FormacióUniversitat Humboldt de Berlín
Universitat de Leipzig
Landesschule Pforta Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballHistòria natural, medicina i ciències naturals Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Berlín Modifica el valor a Wikidata
OcupacióNaturalista
OcupadorUniversitat Frederic Guillem de Berlín Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Abrev. botànicaEhrenb.
Abrev. zoologiaEhrenberg
Localització dels arxius
Família
FillsClara Ehrenberg Modifica el valor a Wikidata
GermansCarl August Ehrenberg Modifica el valor a Wikidata
Premis

IPNI: 18400-1

Christian Gottfried Ehrenberg (Delitzsch, 19 d'abril de 1795Berlín 27 de juny de 1876), va ser un naturalista, zoòleg, botànic, anatomista, geòleg, i microscopista alemany, va ser un dels més famosos i productius científics de la seva època.

Primeres col·leccions[modifica]

Fill d'un jutge, Christian Gottfried Ehrenberg neix a Delitzsch, prop de Leipzig. Estudia primer Teologia a la Universitat de Leipzig, després medicina i ciències naturals a la Universitat Humboldt de Berlín i es fa amic del famós navegador Alexander von Humboldt.

A 1818, completa el seu doctorat amb una tesi en fungi, Sylva mycologicae Berolinenses .

Entre 1820-1825, participa de l'expedició a l'Orient Mitjà amb el seu amic Wilhelm Hemprich, col·lectant milers d'espècimens de plantes i d'animals. Investiga parts d'Egipte, el desert de Líbia, el vall del Nil i les costes del nord del mar Roig, on fa un especial estudi dels coralls. També examina parts de Síria, Aràbia i Abissínia. Alguns resultats dels seus viatges i de les seves importants col·leccions es reporten per Humboldt el 1826.

Després del seu retorn, Ehrenberg publica diversos papers en insectes en coralls i dos volums Symbelae physicae (1828-1834), mostrant moltes particularitats de mamífers, ocells, insectes, etc. Altres observacions les comunica en societats científiques.

Focus en organismes microscòpics[modifica]

A 1827, Ehrenberg oposita i guanya la càtedra de professor de Medicina a la Universitat de Berlín.

A 1829 acompanya Alexander von Humboldt a través de l'est de Rússia cap a la frontera xinesa. A la tornada es concentra en estudis d'organismes microscòpics, que no havien estat sistemàticament estudiats.

Per prop de 30 anys Ehrenberg examina mostres d'aigua, sòl, sediment, pols, roca, i descriu milers de noves espècies, flagel·lats com Euglena, ciliats com Paramecium aurelia i Paramecium caudatum , i molts fòssil és, en prop de 400 publicacions. Va estar particularment interessat en un grup unicel·lular de protistes anomenades diatomees, i també va estudiar, i va nomenar, moltes espècies de Radiolari.

Les seves investigacions van donar arrencada importants usos de les terres d'infusoris usats en el polit i altres propòsits econòmics; va afegir gran manera el coneixement sobre microorganismes de certes formacions geològiques, especialment de calcària, i d'acumulacions marines i d'aigua dolça. Fins Ehrenberg es desconeixia absolutament que considerables masses de roca es componien de diminutes formes d'animals o de plantes. Va demostrar que la fosforescència del mar es deu a organismes.

Va ser membre estranger de la Royal Society de Londres des de 1837. A 1839, guanya la Medalla Wollaston, el premi més famós de la Societat Geològica de Londres. Continua fins a molt avançada edat investigant organismes microscòpics del mar profund, i diverses formacions geològiques. Mor a Berlín el 27 de juny de 1876.

Llegat[modifica]

Després del seu decés, les seves col·leccions d'organismes microscòpics es dipositen en el Humboldt Museum a la "Universitat Humboldt de Berlín". La "Col·lecció Ehrenberg" es compon de 40.000 preparats microscòpics, 5.000 mostres, 3.000 dissenys a tinta i llapis, i correspondència propera a 1.000 cartes.

També va ser el primer guanyador de la Medalla Leeuwenhoek a 1877.

En la seva localitat natal, Delitzsch, el Col·legi de Nivell A, el "Ehrenberg-Gymnasium" va ser nomenat en el seu honor. I el millor alumne de cada any rep el "Premi Ehrenberg" i una beca.

Algunes publicacions[modifica]

  • Reisen in Aegypto, Libyan, Nubian und Dongala. Mittler, Berlin, Posen, Bromberg 1.828
  • Beitrag zur Characteristik der nordafrikanischen Wüste. Schade, Berlin 1.827
  • Sylva mycologicae Berolinensis. Bruschcke, Berlin 1.818
  • La seva col·lecció (amb planxes de Mikrogeologie , 1854) està en línia del Museum für Naturkunde , Humboldt-Universität
  • Die Infusionsthierchen als vollkommene Organismes . 2 vols., Leipzig, 1838
  • Mikrogeologie . 2 vols., Leipzig, 1854
  • "Fortsetzung der mikrogeologischen Studien", in Abhandlungen der Königlichen Akadademie der Wissenschaft . Berlín, 187
  • Aufbau von Bacillarien-Wänden. 1.872
  • Gedächtnissrede auf Alexander von Humboldt. Oppenheim, Berlin 1.870
  • Gedächtnissrede gehalten am 3. August 1856. Berlin 1.856
  • Über die Stellung der Universitäten im Staaten. Berlin 1.856

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Christian Gottfried Ehrenberg