Complex d'Orió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula objecte astronòmicComplex d'Orió
Tipusgrup Modifica el valor a Wikidata
EpònimOrió Modifica el valor a Wikidata
Característiques físiques i astromètriques
Format per

El complex de núvols moleculars d'Orió (també conegut simplement com a complex d'Orió) és una gran nebulosa localitzada a la constel·lació d'Orió. El núvol es troba a uns 1.500 o 1.600 anys llum del sistema solar. Algunes parts de la nebulosa poden ser observades a ull nu com la nebulosa d'Orió, d'altres amb binoculars o petits telescopis.

La importància d'aquesta nebulosa rau en la seva gran mida, que abasta des del cinturó d'Orió fins a la seva espasa. Es tracta, a més, d'una de les regions de formació estel·lar més actives que poden veure's al cel nocturn, i que allotja estrelles molt joves i discs protoplanetaris. La nebulosa també resulta molt brillant en la longitud d'ona infraroja a causa dels intensos processos de calor relacionats amb la formació estel·lar. El complex també conté nebuloses fosques, nebuloses de reflexió i regions HII.

Nebuloses del Complex[modifica]

Llista de les nebuloses més remarcables del complex:

Referències[modifica]

  1. Bally, John; Heathcote, Steve; Reipurth, Bo; Morse, Jon; Hartigan, Patrick; Schwartz, Richard «Hubble Space Telescope Observations of Proper Motions in Herbig-Haro Objects 1 and 2» (en anglès). AJ, 123, 5, maig 2002, pàg. 2627–2657. Bibcode: 2002AJ....123.2627B. DOI: 10.1086/339837. ISSN: 0004-6256.

Enllaços externs[modifica]