Necròpolis ibèrica del Corral de Saus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Corral de Saus)
Infotaula de geografia físicaNecròpolis ibèrica del Corral de Saus
Imatge
Cap femení procedent de la necròpolis ibèrica del Corral de Saus, conservada al Museu de Prehistòria de València
TipusNecròpolis Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMoixent (la Costera) Modifica el valor a Wikidata

La necròpolis ibèrica del Corral de Saus (segles V-III aC) es localitza a Moixent (la Costera, País Valencià), a la partida de Garamoixent, a la finca del Corral de Saus. Va ser descoberta el 1971.

La necròpolis se situa al peu de la muntanya Castellet de Baix, en què va assentar-se un vilatge ibèric, actualment destruït en la seua totalitat. Entre els descobriments més destacats, es troben els de diverses tombes en què es van reutilitzar restes escultòriques com a material de construcció, com les restes de les Dametes, i de la Sirena. S'han identificat nombrosos fragments que inclouen un bust amb ulls ametllats i somriure arcaic, i que podria correspondre al bust de la sirena, i un bloc amb baix relleu d'un genet. També s'han trobat àmplies zones amb empedrat de còdols, carreus, blocs amb restes de decoració, i tombes protegides per petites pedres. Entre la ceràmica, destaquen fragments i peces amb decoració geomètrica i floral, zoomorfa amb aus, peixos, esfinxs, i humana.

Les troballes semblen indicar una fase final de la necròpolis corresponent al segle iii aC, en què es van reutilitzar materials arquitectònics i escultòrics d'època anterior. Els materials arquitectònics i escultòrics reutilitzats procedirien probablement d'un monument tipus pilar estela, que inclouria les Dametes en la rematada i es col·locaria la figura de la sirena, possiblement un túmul principesc del segle vi o V aC.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Necròpolis ibèrica del Corral de Saus
  • Fletcher Valls D. La necrópolis ibérica del Corral de Saus (Mogente, Valencia). València, 1977.
  • Varia III. La cultura ibérica. Homenaje a Domingo Fletcher Valls. València, 1984.
  • Izquierdo Peraile, I. Monumentos funerarios ibéricos: los pilares-estela. Diputació provincial de València, 2000.
  • Aquest article conté material escrit o gràfic procedent del lloc web www.contestania.com, amb permís del seu propietari.