Museu de Prehistòria de València

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Pati del centre cultural de beneficiència

Dades del Museu

(barri del Carme; districte de Ciutat Vella)

  • Horari (dilluns tancat)
    • Hivern: 10 a 20 h.
    • Estiu: 10 a 21 h.
  • Tel.
    • 96.388.35.65 (Informació)
    • 96.388.35.79 (Concertació visites)

El Museu de Prehistòria de València és un museu de la ciutat de València que exposa materials arqueològics que cobreixen des del període paleolític fins a l'època visigoda.

Ocupa des del 1982 una part del Centre Cultural la Beneficència, edifici construït el 1841, del qual destaca l'església, d'estil neobizantí, del 1881.

L'any 1995, s'inaugurà la restauració completa de l'edifici, duta a terme per l'arquitecte Rafael Rivera. La Casa de la Beneficència, actual Museu de Prehistòria, consta de planta baixa i dos pisos disposats entorn de cinc patis. A la planta baixa, es troben la botiga, la cafeteria, dues sales d'exposicions temporals, tallers didàctics, magatzems i laboratoris de restauració i fauna quaternària, així com els despatxos i dependències del Servei d'Investigació Prehistòrica, mentre que l'església es converteix en sala d'actes. A la primera planta, es troben la biblioteca i les sales permanents dedicades al paleolític, neolític i edat del bronze. A la segona planta, les sales permanents dedicades a la cultura ibèrica i al món romà.

El Servei d'Investigació Prehistòrica[modifica | modifica el codi]

El guerrer de Moixent, obra ibèrica albergada en el Museu de Prehistòria de València

El Servei d'Investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València i el seu Museu de Prehistòria foren fundats l'any 1927 a instàncies d’Isidre Ballester Tormo, com una institució científica dedicada a investigar, conservar i difondre el patrimoni arqueològic valencià. Hi han treballat alguns dels més notables arqueòlegs d'Espanya: Lluís Pericot, Domingo Fletcher o Enric Pla, que van dirigir el SIP, o Miquel Tarradell, Milagros Gil-Mascarell o Carmen Arànegui, que van col·laborar estretament amb aquest servei. Des dels seus inicis, el SIP desenvolupa una intensa labor de camp en jaciments arqueològics com la Bastida de les Alcusses de Moixent, la Cova Negra de Xàtiva, la cova del Parpalló de Gandia o el tossal de Sant Miquel de Llíria. Els materials obtinguts a partir d'aquestes excavacions prompte van constituir uns fons el valor dels quals, científic i patrimonial, converteixen el SIP i el seu museu en un dels més importants de l'estat espanyol.

En l'actualitat, els projectes d'investigació comprenen totes les etapes de la prehistòria i l'antiguitat valencianes, amb importants actuacions, com la desenrotllada en la cova del Bolomor a Tavernes de la Valldigna, on han aparegut les restes humanes més antigues en terres valencianes. També es realitzen excavacions en els jaciments eneolítics de Fuente Flores y Cinto Mariano (Requena), en el poblat de l'edat del bronze de la lloma de Betxí (Paterna) en els poblats ibèrics de la Bastida dels Alcusses i Los Villares (Caudete de las Fuentes), així com en la ciutat iberoromana de la Carència de (Torís).

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Coord.: 39° 28′ 42.32″ N, 0° 22′ 59.26″ O / 39.4784222°N,0.3831278°O / 39.4784222; -0.3831278

Portal

Portal de la ciutat de València