Vés al contingut

Denominació d'origen protegida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Logotip europeu de Denominació d'origen protegida

Una denominació d'origen protegida (DOP) és, segons la reglamentació de la Unió Europea, la indicació geogràfica d'una regió, localitat o país, que designa un producte agrícola o alimentari originari del lloc en qüestió, la qualitat o característiques del qual són degudes exclusivament o essencialment al medi geogràfic on es produeix compresos els factors naturals i els factors humans. La producció, l'elaboració i la transformació del producte s'han de realitzar a la zona geogràfica delimitada. Els requisits estan establerts pel Reglament (UE) núm. 1151/2012 sobre règims de qualitat de productes agrícoles i alimentaris.[1]

Reglamentació

[modifica]

La reglamentació és similar a la denominació d'origen, però s'exclouen els vins i les begudes espirituoses, excepte el vinagre de vi, ja que tenen la seva pròpia reglamentació europea com a VQPRD i Denominació Geogràfica, respectivament. Entre els productes protegits es troben: formatges, carn i derivats, fruites, verdures, cereals, pastisseria, olis i olives, espècies, mel i begudes no espirituoses.

Altres categories d'indicacions geogràfiques relacionades amb la DOP són:

Per a vins i begudes espirituoses no existeix la DOP sinó:

  • Denominació d'origen (DO), vins segon el seu origen geogràfic i el seu procés d'elaboració
  • Indicació geogràfica (IG), per a qualitats d'una beguda espirituosa (excepte vins i caves) atribuïbles a l'entorn geogràfic
  • Denominació d'origen qualificada (DOQ), vins segons el seu origen geogràfic, el seu procés d'elaboració i el de comercialització. Un vi ha d'haver tingut una DO durant almennys deu anys per poder accedir a tenir una DOQ.

Productes amb denominació d'origen protegida

[modifica]
Denominació d'origen protegida Carxofa de Benicarló
Denominació d'origen protegida Formatge Maó-Menorca

Referències

[modifica]
  1. «Reglament (UE) nº 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règímens de qualitat dels productes agrícoles y alimentaris.». DOUE, 14-12-2012, pàg. 1-29.
  2. «Oli de l'Empordà». Departament d'Agricultura de la Generalitat. Arxivat de l'original el 2 d’octubre 2015. [Consulta: 2 desembre 2015].
  3. «Pàgina oficial del DOP Mongeta del ganxet». DOP Mongeta del ganxet. Arxivat de l'original el 16 de gener 2016. [Consulta: 2 desembre 2015].

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]