Vés al contingut

Parmesà: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Edició d'un compte amb un propòsit particular cross-wiki
Etiquetes: Reversió manual Revertida
m Revertides les edicions de Geom. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiquetes: Reversió Revertida
Línia 18: Línia 18:
}}
}}
El '''parmesà''' (en italià ''parmigiano'') és un [[formatge de pasta premsada cuita]] [[italià]] fet amb [[llet]] de [[vaca]].
El '''parmesà''' (en italià ''parmigiano'') és un [[formatge de pasta premsada cuita]] [[italià]] fet amb [[llet]] de [[vaca]].

== Història ==
El parmesà prové de la Suïssa [[sbrinz]]. Durant l'edat mitjana, sbrinz va ser transportat a Itàlia des de [[Suïssa]] a través dels [[Alps]]. El formatge es deia ''spalenkäse'' en aquella època abans de prendre el nom de sbrinz al segle XVI. Els formatgers suïssos es van establir a Itàlia i van donar a llum el parmesà que s'elabora amb la mateixa tècnica que sbrinz<ref>{{Ref-llibre|títol=La Fromagerie|url=https://www.google.at/books/edition/La_Fromagerie/TXTaEAAAQBAJ?hl=en&gbpv=1&dq=sbrinz+anc%C3%AAtre+parmesan&pg=PA194&printsec=frontcover|editorial=Larousse|data=2023-10-18|isbn=978-2-03-605426-4|llengua=fr|nom=Claude|cognom=Luisier|nom2=Sophie|cognom2=Dumont}}</ref>.


== Procés de producció ==
== Procés de producció ==

Revisió del 18:34, 27 juny 2024

Infotaula formatgeParmigiano-Reggiano
TipusGrana Cheese (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CertificatDOP 1992
Origen
CiutatParma, Reggio Emilia, Mòdena, Bolonya, Màntua
PaísItàlia
Lloc de produccióProvíncia de Parma i Emília-Romanya Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Origen de la lletVaca
PasteuritzatNo
TexturaExtradura
Matèria grassa32%
Pes i forma18-25 Kg
Temps d'envelliment12 mesos o més
Ingredientsllet de vaca i quall de vedella Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webparmigianoreggiano.com… Modifica el valor a Wikidata

El parmesà (en italià parmigiano) és un formatge de pasta premsada cuita italià fet amb llet de vaca.

Història

El parmesà prové de la Suïssa sbrinz. Durant l'edat mitjana, sbrinz va ser transportat a Itàlia des de Suïssa a través dels Alps. El formatge es deia spalenkäse en aquella època abans de prendre el nom de sbrinz al segle XVI. Els formatgers suïssos es van establir a Itàlia i van donar a llum el parmesà que s'elabora amb la mateixa tècnica que sbrinz[1].

Procés de producció

El parmesà és un formatge dur, de pasta no premsada, fet a partir de la llet de vaca crua. Les vaques han de menjar només herba o fenc.

Segons el temps que es deixa madurar rep els noms següents:

  • Nuovo: 1 any
  • Vecchio: 2 anys
  • Stravecchio: 3 anys
  • Stravecchione: 4 anys

El parmesà es deixa madurar en uns recipients grans d'acer inoxidable amb la forma de roda característica d'aquest formatge. El llarg procés de maduració li dona una escorça molt dura. Passats els 12 mesos el Consorzio Parmigiano-Reggiano inspecciona cada un dels formatges. Després de passar la prova de qualitat, cada formatge és marcat amb el segell del consorci.

Aquest formatge és d'un gust mitjà a fort; es menja normalment ratllat. És un formatge molt important en la gastronomia italiana per a acompanyar tota una sèrie de plats.

Denominació d'Origen i imitacions

El nom del formatge prové del nom de la regió de Parma, encara que tradicionalment també es produeix a Reggio Emilia, Mòdena, Bolonya i Màntua al nord d'Itàlia. Hi ha moltes imitacions d'aquest formatge, però el veritable parmesà es coneix amb el nom de "Parmigiano-Reggiano" que és una Denominació d'Origen Protegida sotmesa a un procés de regulació molt estricte. Entre els formatges similars que sovint es venen com a "parmesà" cal mencionar el Grana Padano italià, el Reggianito de l'Argentina. A causa de la seva popularitat comercial, molts formatges de qualitat variable són produïts i venuts als Estats Units, entre altres països, sota el nom de "Parmesan cheese", encara que només el formatge amb l'etiqueta "Parmigiano Reggiano" és genuí.

Vegeu també

Enllaços externs

  1. Luisier, Claude; Dumont, Sophie. La Fromagerie (en francès). Larousse, 2023-10-18. ISBN 978-2-03-605426-4.