Vés al contingut

Viquipèdia:Citau les fonts: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
→‎Notes i cites: movent a Ajuda:Notes a peu de pàgina
→‎Plantilles sobre referències: Suposo que no hi haurà problema d'afegir aquests dos paràgrafs
Línia 10: Línia 10:


{{AP|Ajuda:Notes a peu de pàgina}}
{{AP|Ajuda:Notes a peu de pàgina}}

==Quan citar les fonts==
La Viquipèdia és per la seva natura un treball amb amplis nivells de diferents nivells de coneixement. El lector necessita ser assessorat en el sentit que el material contingut és significatiu. El propòsit de citar les fonts és:
# Ajudar als lectors i editors a trobar informació addicional sobre el tema.
# Assegurar que el contingut dels articles pugui ser comprovat per qualsevol lector o editor.
# Demostrar que les vostres edicions no són fruit de [[VP:NOTI|recerca original]] i reduir [[Viquipèdia:Guerres d'edicions|guerres d'edicions]].
# Evitar demandes de plagi i copia.
# Assegurar que el material sobre persones vives compleix les polítiques de biografies.
# Incrementar la credibilitat de la Viquipèdia.

A causa de [[Viquipèdia:Verificabilitat]] cada fet presentat a l'article ha de ser concretament verificable, a criteri de l'editor pot incloure tantes citacions correctes i apropiades com consideri per tal de defensar les afirmacions de l'article. Tot i així les citacions només haurien de ser absolutament indispensables:
* Quan es cita un frase dita o escrita per una persona.
* Quan s'escriu una frase en que el subjecte no és clarament identificable de l'estil "Els experts creuen que..."
* Quan s'afegeix informació sobre una persona viva.
* Quan s'afegeixen fonts a articles en els que no heu desenvolupat els continguts.
* Quan s'afegeixen arxius multimèdia dels que no disposeu de drets de còpia i reproducció o no està clar que siguin de domini públic.


==Plantilles sobre referències==
==Plantilles sobre referències==

Revisió del 12:00, 8 abr 2009

Directrius
Normes d'estil
Vegeu també
Modifica

Citau les fonts (citar): donau referències que puguin ajudar el lector a verificar la veracitat de l'article i a trobar més informació. Les bones citacions són crítiques per ajudar a fer una Viquipèdia creïble i fàcil d'usar.

La Viquipèdia incorpora coneixements publicats en fonts acreditades i en cap cas genera nou coneixement. Quan consultau fonts externes mentre escriviu un article, citar-les és d'una honradesa intel·lectual bàsica. Més que això, heu de cercar activament referències autoritzades per citar. Si escriviu sobre el vostre propi coneixement, llavors sabreu suficient per identificar les referències bones que el lector pot consultar sobre l'argument —sobre el que voleu respondre qüestions. (Això també us obliga a comprovar la verificabilitat, i podríeu trobar que no ho sabeu tot). El punt principal és ajudar el lector;citau tot allò que cregueu que pot ser de més ajuda.

Això s'aplica quan escriviu sobre opinions, així guardau-vos de la temptació d'escriure frases imprecises com: “algú ha dit...” Qui ho ha dit, a on i quan? (recordau que la Viquipèdia no és el lloc adequat per posar-hi les vostres opinions o per fer investigació original).

Això és d'aplicació fins i tot quan la informació no és discutida actualment fins i tot si no hi ha cap discussió just ara, algú podria venir en el pròxims cinc anys i voler discutir, verificar, o aprendre més sobre una qüestió. Per postulats discutits és molt útil tenir una citació de forma que la conclusió pugui tant ser investigada (pels lectors) com resolta (per la comunitat d'editors de Viquipèdia).

Quan citar les fonts

La Viquipèdia és per la seva natura un treball amb amplis nivells de diferents nivells de coneixement. El lector necessita ser assessorat en el sentit que el material contingut és significatiu. El propòsit de citar les fonts és:

  1. Ajudar als lectors i editors a trobar informació addicional sobre el tema.
  2. Assegurar que el contingut dels articles pugui ser comprovat per qualsevol lector o editor.
  3. Demostrar que les vostres edicions no són fruit de recerca original i reduir guerres d'edicions.
  4. Evitar demandes de plagi i copia.
  5. Assegurar que el material sobre persones vives compleix les polítiques de biografies.
  6. Incrementar la credibilitat de la Viquipèdia.

A causa de Viquipèdia:Verificabilitat cada fet presentat a l'article ha de ser concretament verificable, a criteri de l'editor pot incloure tantes citacions correctes i apropiades com consideri per tal de defensar les afirmacions de l'article. Tot i així les citacions només haurien de ser absolutament indispensables:

  • Quan es cita un frase dita o escrita per una persona.
  • Quan s'escriu una frase en que el subjecte no és clarament identificable de l'estil "Els experts creuen que..."
  • Quan s'afegeix informació sobre una persona viva.
  • Quan s'afegeixen fonts a articles en els que no heu desenvolupat els continguts.
  • Quan s'afegeixen arxius multimèdia dels que no disposeu de drets de còpia i reproducció o no està clar que siguin de domini públic.

Plantilles sobre referències

Per demanar les fonts o referències, podeu afegir {{Falten referències}} al començament de l'article, o {{Cal citació}} per un paràgraf concret.

En cas d'una traducció d'una altra Viquipèdia, per mantenir els requeriments de la llicència GFDL, afegiu {{Traduït de}} a la pàgina de discussió. Si el text prové d'un altre article de la Viquipèdia mogut per fusió o escissió, afegiu {{Copiat de}}.

En cas de fonts externes amb autorització sota llicència GFDL, vegeu Viquipèdia:Autoritzacions. L'equip OTRS afegirà la plantilla {{PermísOTRS}} (amb un tiquet de validació) a la pàgina de discussió o a la pàgina d'autorització general. En aquest últim cas, afegiu una nota a la pàgina de discussió de l'article amb un enllaç a la pàgina d'autorització.

A Categoria:Plantilles de referències es disposa de plantilles d'ajuda per fer citacions bibliogràfiques i d'altres tipus. Entre altres:

També hi ha algunes plantilles que substitueixen l'etiqueta <references/>. Vegeu {{Referències}} i {{Amaga ref}}.

Vegeu també

Eines externes