Arts escèniques: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 22: Línia 22:
==Referències==
==Referències==
{{referències}}
{{referències}}

== Enllaços externs ==
* [http://cdmae.cat/ Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques] {{ca}}
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}

Revisió del 12:46, 28 nov 2014

Intèrpret d'arts escèniques, en 2009

Les arts escèniques són aquelles arts de representació que es realitzen en un escenari, com ara el d'un teatre o un circ. Les obres d'art que produeixen les arts escèniques són els espectacles.

Exemples d'arts escèniques són la dansa, el teatre, la dansa-teatre, el circ, l'òpera, la prestidigitació, el transformisme i les varietats.

Espectacle

Espectacle dramàtic, any 2013

A les arts escèniques, l'espectacle és l'objecte creatiu central del procés de comunicació dramàtica. Consisteix a una presentació devant d'un auditori d'una ficció, executada per uns intèrprets, que aporten el seu propi cos (i a través d'ell la veu, el gest i el moviment), i en el cas general també un conjunt heterogeni d'elements escènics, incloent la il·luminació, el so (que pot ser música, veu en off i altres efectes sonors diversos), les projeccions, l'escenografia, els objectes accessoris, el vestuari, la perruqueria, el maquillatge i les màscares. De tots aquests elements, els únics obligatoris són almenys un intèrpret i almenys un espectador. En general l'espectacle es desenvolupa en un espai donat durant un temps determinat i té una finalitat.[1]

Vegeu també

Referències

  1. Ramón X. Roselló, Anàlisi de l'obra teatral, editat per l'Abadia de Montserrat, 2011. ISBN 9788498834437 (català)

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arts escèniques