Diferència entre revisions de la pàgina «Abadia de Sant Pere de Moissac»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Correccions lingüístiques
m (Plantilles)
m (Correccions lingüístiques)
Construït entre el [[1110]] i [[1130]], presenta en el seu centre un Crist en majestat amb els peus descansant sobre un mar de cristall. Aquesta figura, correntment utilitzada per a la decoració dels timpans romànics, està envoltada dels símbols dels quatre evangelistes (Marc, Mateu, Lluc i Joan), mentre que els vint-i-quatre vells de l'Apocalipsi es troben en la part baixa i sobre els costats de l'escena.
 
El [[hieratisme]] dels personatges, el caràcter irreal de certes postures i del tractament dels recoberts, la manca de llibertat de les figures respecte al quadre són trets característics de l'escultura romànica. La delicadesa dels relleus i la dimensió pictòrica de certs detalls accentuen l'encant i la dimensió espiritual del conjunt, veritable obra mestra de l'art romànic. La llinda i les arquivoltes són adornades amb motius vegetals. La llinda sembla ser un vestigi romà emprat de nou.
 
L'entrefinestra monòlit és adornada d'animals entrellaçats, tres parelles de lleons i lleones entrecreuades, col·locades sobre un fons vegetal, se superposen sobre la cara aparent de l'entrefinestra; les cares laterals representen [[Pau de Tars|sant Pau]] i el profeta [[Isaïes (profeta)|Isaïes]]. Els dos apòstols [[sant Pere]] i sant Pau són probablement una al·lusió a la relació de Moissac amb l'abadia de Cluny, sota la protecció d'ambdós.
1.336.742

modificacions

Menú de navegació