Anne-Sophie Mutter: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Tipografia
m Obsolet, la darrera informació recollida és del 2011
Línia 1: Línia 1:
{{obsolet}}
{{Infotaula persona}}
{{Infotaula persona}}
'''Anne-Sophie Mutter''' ([[Rheinfelden]], [[Baden-Württemberg]], [[29 de juny]] de [[1963]]) és una [[violinista]] [[alemanya]]. Ha rebut nombrosos premis, com ara un [[Grammy]], i ha actuat amb les orquestres mundials més prestigioses.
'''Anne-Sophie Mutter''' ([[Rheinfelden]], [[Baden-Württemberg]], [[29 de juny]] de [[1963]]) és una [[violinista]] [[alemanya]]. Ha rebut nombrosos premis, com ara un [[Grammy]], i ha actuat amb les orquestres mundials més prestigioses.

Revisió del 15:54, 26 maig 2021

Infotaula de personaAnne-Sophie Mutter

(2013) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 juny 1963 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Rheinfelden (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola Superior de les Arts de Zuric Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióviolinista, professora de música Modifica el valor a Wikidata
Activitat1976 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorRoyal Academy of Music Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsHerbert von Karajan Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficDeutsche Grammophon Modifica el valor a Wikidata
Participà en
17 gener 2017Trobada Anual del Fòrum Econòmic Mundial de 2017 Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAndré Previn (2002–2006) Modifica el valor a Wikidata
PareKarl-Wilhelm Mutter (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webanne-sophie-mutter.de Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0616171 TMDB.org: 1221217
Facebook: annesophiemutter Instagram: anne_sophie_mutter Youtube: UCiCIg1SNXL5hMXMzFtZB_GQ Spotify: 6pzfUmBsQAKxOhy0NSi8zn Last fm: Anne-Sophie+Mutter Musicbrainz: 206e3a6b-301f-4a0d-8632-7dfd7927cbcf Songkick: 21844 Discogs: 834611 Allmusic: mn0000032775 Modifica el valor a Wikidata

Anne-Sophie Mutter (Rheinfelden, Baden-Württemberg, 29 de juny de 1963) és una violinista alemanya. Ha rebut nombrosos premis, com ara un Grammy, i ha actuat amb les orquestres mundials més prestigioses.

Va ser de ben petita una nena prodigi que amb només cinc anys ja tocava el piano. Poc després va començar a estudiar amb els mestres del violí Erna Honigberger i Aida Stücki, i als set anys guanya el concurs federal de la joventut musical amb la menció d'excel·lència. Guanya el mateix concurs una segona vegada el 1974, després és dispensada d'obligació escolar, cosa que li permet consagrar-se plenament al seu art.

El 1976, amb només 13 anys, comença la seva carrera internacional debutant al Festival de Lucerna i un any més tard el director Herbert von Karajan la convida a tocar amb la Filharmònica de Berlín al Festival de Salzburg. Des que llavors no li han parat les demandes tant com un solista com a músic de cambra, i ha donat concerts en tots els centres de música essencials d'Europa, Amèrica del Nord i Àsia.

Als quinze, Mutter fa el seu primer enregistrant amb el Tercer i Cinquè concert per a violí de Mozart amb von Karajan i la Filharmònica de Berlín. El mateix any, se la nomena Artista de l'Any.

El 1980, feia el seu debut americà amb Filharmònica de Nova York amb Zubin Mehta. El 1985, a l'edat de 22, se la feia una membre honorífica de la Royal Academy of Music de Londres i cap de la seva facultat d'estudis internacionals de violí. El 1988, feia una gran gira pel Canadà i els Estats Units, tocant per primera vegada al Carnegie Hall. El 1998 enregistrava per a CD i DVD el conjunt complet de les sonates per a violí de Beethoven, acompanyades per Lambert Orkis i que després s'emeteren a la televisió de molts països.

Malgrat que el seu repertori inclou moltes obres del període clàssic i romàntic, Anne-Sophie Mutter és especialment reconeguda per les seves execucions de música de compositors contemporanis. A més, diverses obres han estat especialment escrites o dedicades a ella, incloent-hi peces de Witold Lutosławski, Krzysztof Penderecki i Wolfgang Rihm.

Com a persona compromesa ha donat regularment concerts de benèfics. Ha rebut importants distincions, incloent-hi l'Orde de la República d'Alemanya (Primera Classe). També posseeix dos violins construïts per Antonio Stradivari: un Emiliani de 1703, i un Lord Dünn-Raven de 1710.

El 1989, Anne-Sophie Mutter es va casar amb l'advocat Detlef Wunderlich, amb qui va tenir dos fills: Arabella i Richard. Tanmateix, Wunderlich va morir el 1995. L'any 2002, Mutter contreu matrimoni per segona vegada amb el pianista, compositor i director André Previn, que li va dedicar un concert per a violí amb el seu nom el març del 2002. La parella se separa l'any 2006.

Anne-Sophie Mutter fou la receptora l'any 2008 de l'Ernst von Siemens Music Prize, que s'acompanya amb una donació en efectiu de 200.000 euros. La violinista va fer la donació de la meitat dels diners del premi per a l'Anne-Sophie Mutter Foundation, que s'establirà durant el curs del mateix any. L'objectiu de la fundació és promoure a escala mundial el suport per a músics joves prometedors - una tasca que la violinista ja tenia en compte des de l'any 1997 quan va fundar The Anne-Sophie Mutter Circle of Friends Foundation. Està proposada pel Brahmspreis de 2011.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anne-Sophie Mutter