Can Llobateres

Infotaula de geografia físicaCan Llobateres
TipusMasia i jaciment paleontològic Modifica el valor a Wikidata
Localització
PaísCatalunya Catalunya
LocalitzacióSabadell (Vallès Occidental)
Map
 41° 31′ 52″ N, 2° 08′ 14″ E / 41.53121°N,2.13724°E / 41.53121; 2.13724
Història
CronologiaMiocè mitjà
Primera menció escritaSegle XX (Miquel Crusafont i R. Arqués)
Troballa arqueològicaRestes d'un hominoide primitiu de l'espècie Hispanopithecus laietanus

Can Llobateres era una masia que es trobava a la serra de Sant Iscle. S'hi va trobar un jaciment paleontològic del Miocè superior que data de fa uns 9,5 milions d'anys i que està situat al municipi de Sabadell (Vallès Occidental).[1] Can Llobateres és el jaciment on més restes de driopitec s'han trobat de tot Europa.

Miquel Crusafont va descobrir dents i fragments de mandíbula de més de quaranta espècimens en aquest jaciment. Salvador Moyà, d'altra banda, va descobrir quasi totes les restes d'un hominoide primitiu de l'espècie Dryopithecus laietanus (després també conegut com a Hispanopithecus laietanus), fòssil conegut com a Jordi, el 1991.[2] Entre els altres gèneres trobats en aquest jaciment, hi ha Aceratherium, Albanosmilus, Alicornops, Amphicyon, Anisodon, Chalicomys, Cremohipparion, Cricetulodon, Deinotherium, Dinosorex, Dorcatherium, Euprox, Hippotherium, Hispanopithecus, Listriodon, Machairodus, Megacricetodon, Micromeryx, Miopetaurista, Miotragocerus, Palaeotragus, Pleosiodimylus, Progonomys, Prolagus i Tapirus.[3]

Al paratge hi ha la font de Can Llobateres, uns de les de més anomenada del rodal, a Sabadell.[4]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Can Llobateres». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Josep Corbella, Eudald Carbonell, Salvador Moyà i Robert Sala (2000). Sapiens, el llarg camí dels homínids cap a la intel·ligència, España: labutxaca.
  3. «Can Llobateres». Bestiari Fòssil de Catalunya. Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. [Consulta: 21 març 2023].
  4. Lluís Font (Lluís Fernàndez i López). «La font de Can Llobateres». Penell de Sabadell, 31, març 1988, pàg. 15.