Espluga petita del Congost

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaEspluga petita del Congost
Tipus Balma
Ubicació
País Catalunya Catalunya
Regió/prov. Alt Pirineu i Aran
Comarca Pallars Jussà
Municipi Abella de la Conca
Localització Abella de la Conca
 42° 10′ 12″ N, 1° 03′ 48″ E / 42.17011111°N,1.06325°E / 42.17011111; 1.06325
Qualitat
Altitud 1.080 m d'altitud
Al Nomenclàtor No hi consta; no apareix en els mapes de l'ICC
Itinerari 40
Desnivell -
Història
Període Restes de l'Edat del Bronze
Tipus de sòl Calcàries
Modifica les dades a Wikidata
L'Espluga del Congost, respecte del terme d'Abella de la Conca

L'Espluga petita del Congost és una cavitat natural del terme d'Abella de la Conca, al Pallars Jussà, a prop de l'extrem oest del terme, limítrof amb Conca de Dalt (antic terme d'Hortoneda de la Conca).

Està situada al nord-nord-est de la masia de Cal Borrell, al nord-est de la Pedra Ficada, en un coster en el marge esquerre del fons del congost. A uns tres metres de distància hi ha l'Espluga del Congost. Pertany a la partida d'Ordins.

Es tracta d'una cova natural amb restes de l'Edat del Bronze, sense estructures d'habitacions.[1]

Etimologia[modifica]

Segons Joan Coromines,[2] el topònim Esplugues procedeix del mot comú llatí speluncas (coves o baumes). La segona part del topònim, del Congost, denota la relació de proximitat amb el lloc anomenat el Congost.

Descripció de la cova[modifica]

Té una boca ampla, però més petita que la seva veïna, l'Espluga del Congost: fa 17 metres d'amplària per 2,5 d'alçada; rere seu s'obre una galeria que discorre d'est a oest i va baixant a través d'una acumulació de blocs despresos; a poc a poc va reduint les seves dimensions, i a la part final gira cap al nord, i es va enxiquint encara més, fins a fer-se impossible de continuar endavant.[3]

Referències[modifica]

  1. Carta arqueològica d'Abella de la Conca. Direcció General del Patrimoni Cultural. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. «Fitxa jaciment - Inventari arqueològic».
  2. Coromines, 1995.
  3. Borràs et alii, 1978.

Bibliografia[modifica]

  • BORRÀS I XAVIER, J., MIÑARRO I URRESTARAZU, J. M. i TALAVERA I GARCIA, F. Catàleg espeleològic de Catalunya (el Pallars Jussà). Barcelona: Poliglota, tècnica i documentació, 1978. Sense ISBN
  • COROMINES, Joan. "Esplugues". Dins Onomasticon Cataloniae. Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de parla catalana. IV D-J. Barcelona: Curial Edicions Catalanaes i Caixa d'Estalvis i de Pensions de Barcelona "La Caixa", 1995. ISBN 84-7256-825-3
  • DE VALLES, Jordi. "Esplugues del Congost". A: Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum I. Alta Ribagorça. Pallars Jussà. Pallars Sobirà. Vall d'Aran. Barcelona: Espeleo Club de Gràcia, 2008. Sense ISBN.

Enllaços externs[modifica]