Fernando Maria Bonilla-Musoles
Aquest article o secció no és enciclopèdic i sembla un currículum. |
Biografia | |
---|---|
Naixement | 1944 (79/80 anys) València |
Professor titular | |
Professor d'universitat | |
Cap de servei hospitalari | |
Dades personals | |
Formació | Universitat de València |
Activitat | |
Ocupació | metge, obstetra, ginecòleg, catedràtic, cirurgià |
Ocupador | Universitat de València Universitat Complutense de Madrid Hospital Clínic Universitari de València Facultad de Medicina (en) |
Membre de | |
Família | |
Pare | Francisco Bonilla Martí |
Fernando Maria Bonilla-Musoles (València, 1944) és un obstetre i ginecòleg valencià. És un pioner de l'ecografia tridimensional.[1]
Biografia
[modifica]Fernando Bonilla va néixer en 1944 al palau del Baró de Campolivar, a València. És fill de l'eminent ginecòleg, Francisco Bonilla Martí i l'aristòcrata Maria Dolores Musoles Barber. Està casat i és pare de tres fills.
Continua una saga de ginecòlegs que va inaugurar el seu oncle, el doctor i catedràtic Miguel Martí Pastor, va continuar son pare, el doctor i catedràtic Francisco Bonilla Martí, i ha arribat a la següent generació, en el seu fill, el doctor Francisco Bonilla Bartret.
El professor Miguel Martí Pastor (1876-1952), es va llicenciar en medicina i cirurgia per la Universitat de València, doctorant-se per la Universitat de Madrid. Fou catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia per les Universitats de València i Sevilla des de 1918, succeint a la seva càtedra a Francesc de Paula Campà i Porta, fundador, amb el doctor Manuel Candela, de la tocoginecologia valenciana a la segona meitat del segle xix. Fou cap de la borderia des de 1923 a 1931. Es va jubilar en 1946.
Son pare, el professor Francisco Bonilla Martí fou catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia a la Universitat de València, i va aconseguir gran prestigi per la seva tasca professional, desenvolupada fonamentalment a l'Hospital Clínic Universitari, i pel seu magisteri. En memòria seva, la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, SEGO, de la qual va ser president, concedeix any enrere any, entre d'altres, uns premis que porten el seu nom.
Carrera
[modifica]Instruït pels jesuïtes, Fernando Bonilla es llicencià en Medicina per la Universitat de València en 1967, doctorant-se per aquesta Universitat en 1970. Va ampliar els seus coneixements a Alemanya i Suïssa amb el Professor Käser (Otto Käser, 1889-1995). Fou becat per les universitats de Würzburg, Hamburg, Basilea i Bonn. Durant aquesta etapa va descobrir l'ús del primer aparell experimental per a realitzar ecografies, el qual fet li va convertir després en pioner de la investigació i l'estudi de l'ecografia a Espanya, que desenvolupà a partir dels anys seixanta del segle xx introduint-la als anys setanta en Llatinoamèrica. Els doctors Bonilla van adquirir els tres primers aparells en 1969, que foren instal·lats a l'Hospital Clínic Universitari, l'antiga maternitat La Cigüeña i al mateix consultori privat.
Aconseguí la seva primera càtedra a Cadis en 1977, però va continuar definitivament la seva tasca a la seva València natal com a catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València, en la qual desenvolupà el seu magisteri des de 1979. El professor Bonilla-Mussoles fou cap del departament d'obstetrícia i ginecologia de l'Hospital Clínic Universitari de València fins a la seva jubilació el 2014.
Entre altres responsabilitats, ha ostentat la presidència de la Treasure International Federation Colposcopy and Cervical Pathology des de 1978 fins a 1986, la presidència mundial de Organization Gestosis als anys 1985 i 1986, la presidència del Committee for the Study of Female Breast de la International Federation of Obstetrics and Gynecology de 1989 a 1998, la presidència del XXVI Congrés Nacional d'Obstetrícia i Ginecologia de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), celebrat a València en 2001 o la direcció de la Revista Española de Obstetricia y Ginecología. És membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina i Odontologia de la Comunitat Valenciana, membre del Consell Assessor en Materia Sanitària de la Conselleria de Sanitat i Consum de la Generalitat Valenciana, i membre del Consell Assessor Científic de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València, representant a la Comunitat Valenciana per l'organització i desenvolupament del circuit d'informació en relació a les tècniques de reproducció assistida, elegit pel Servei Valencià de Salut, membre del Comité Nacional Español para la acreditación de Centros de Formación en Ultrasonografía y Diagnóstico Prenatal, per la European Association of Perinatal Medicine i membre del comitè científic de vint-i-una revistes nacionals i internacionals.
En 1982 l'equip del professor Bonilla començà a desenvolupar les tècniques de reproducció in vitro del britànic Robert Edwards (Nobel de Medicina 2010), i esdevingué pioner en 1984 en gestar el primer bebè proveta a Espanya. L'embrió, tanmateix, va morir a l'úter, i va ser la clínica Dexeus de Barcelona la que aconseguí el primer naixement a Espanya eixe any. Fou en 1985 quan l'equip del doctor Bonilla aconseguí el primer naixement, i sis embarassos més, a l'Hospital Clínic de València. Aquest va ser, per tant, el pioner de la sanitat pública espanyola en aquesta matèria. En 1990, participà amb els doctors Antonio Pellicer i José Remohí, en la fundació de l'Institut Valencià d'Infertilitat, primera institució espanyola especialitzada íntegrament en la reproducció humana assistida.
En 1994 el doctor Bonilla i el doctor Pellicer apadrinaren al Nobel de Medicina 2010, Robert Edwards, en el seu nomenament com a Doctor Honoris Causa per la Universitat de València.
És autor de quatre-centes trenta-set publicacions nacionals i internacionals i vint-i-cinc tractats i llibres de l'especialitat, molts d'ells traduïts al portuguès, alemany, rus i anglès.
Distincions i reconeixements
[modifica]- Premi López Sancho, Universitat de València.
- Premi Peregrín Casanova, Universitat de València.
- Premi extraordinari fi de carrera, Universitat de València, 1967.
- Premi extraordinari de doctorat, Universitat de València, 1970.
- Premi extraordinari de la Akademische Tagung deutschsprecheder Professoren und Privatdozenten für Geburtshilfe und Gynakologie Luzern, Lucerna (Suïssa), 1971.
- Membre d'honor extraordinari o corresponent estranger en 70 societats nacionals e internacionals.
- Doctor Honoris Causa per la Universidad Mayor de San Simón, Cochabamba (Bolívia), 1982.
- Medalla de l'Albert Ludwing Universität Freiburg, Friburg, Alemanya, 1990.
- La municipalitat de La Molina, Lima (Perú), li dedica un carrer amb el nom Profesor Fernando Bonilla, 1991.
- Medalla de plata de la Deutsche Gesellschaft für Geburtshilfe und Gynäkologie, Berlín (Alemanya), 1992.
- Medalla d'honor de la Sociedad Hispano-Alemanya de Obstetricia y Ginecología, Múnic (Alemanya), 1993.
- Doctor Honoris Causa per la Universidad Mayor de San Andrés, La Paz (Bolívia), 1997.
- Premi Flama Rotària 2000, apartat de ciència, atorgat pel Rotary Club de València.
- Diploma d'Excel·lència del Rectorat de la Universitat de València pels seus 40 anys d'activitat docent, València, 2009.
- Homenatge de la Federació Brasilera de Societats de Ginecologia i Obstetrícia per la introducció de l'ecografia obstètrica i ginecològica a Amèrica Llatina, Curitiba, Brasil, 2011.
- Soci d'honor de la Societat d'Obstetrícia i Ginecologia de la Comunitat Valenciana, València, 2012.
- XVIII Congrés "Profesor Fernando Bonilla-Musoles" de Reproducció Humana. San Salvador (El Salvador), 2012.
Referències
[modifica]- ↑ «Fernando Bonilla-Musoles, obstetra Un pionero de la ecografía tridimensional. lasprovincias.es», 14-02-2008. Arxivat de l'original el 2008-02-14. [Consulta: 19 juliol 2024].
Bibliografia
[modifica] Aquest article té bibliografia, però no se sap quina referència verifica cada part. Podeu millorar aquest article assignant cadascuna d'aquestes obres a frases o paràgrafs concrets. |
- Obstetricia y ginecología - retrospectiva de 125 años en Basilea
- Las Provincias 30/09/2006: "Fernando Bonilla-Musoles, obstetra. Un pionero de la ecografía tridimensional".
- Las Provincias (04/04/2010): "Perfil: Una vida ayudando a la vida".
- Las Provincias (10/10/2010): "Nacida del cerebro de un Nobel".
- Levante EMV (5/10/2010): " Bonilla: Edwards se merece el Nobel y mucho más ".
- Las Provincias 18/11/2011: "El profesor Bonilla, homenajeado en Brasil".
- La Vanguardia (22/12/2015): "El Museo San Pío V renueva su Patronato 12 años después de su última reunión".
- Ruíz Torres, Pedro, Villó y Ruíz, José. Universitat de València. Discursos sobre la historia: Lecciones de obertura de curso en la Universidad de Valencia[1870-1937]. 2000. ISBN 84-370-4393-X. 367 pàgs.
- Mancebo,María Fernanda, Tuñón de Lara, Manuel. La Univesidad de Valencia: de la monarquía a la república (1919-1939). 1994. ISBN 84-370-1603-7. 429 pàgs
- González y González, Enrique, Pérez Puente, Leticia. Permanencia y cambio: Universidades hispánicas 1551-2001. 2001. ISBN 970-32-2729-5