Vés al contingut

Fernando Maria Bonilla-Musoles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Fernando Bonilla)
Plantilla:Infotaula personaFernando Maria Bonilla-Musoles
Biografia
Naixement1944 Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Professor titular
Professor d'universitat
Cap de servei hospitalari
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, obstetra, ginecòleg, catedràtic, cirurgià Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de València
Universitat Complutense de Madrid
Hospital Clínic Universitari de València
Facultad de Medicina (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
PareFrancisco Bonilla Martí Modifica el valor a Wikidata

Fernando Maria Bonilla-Musoles (València, 1944) és un obstetre i ginecòleg valencià. És un pioner de l'ecografia tridimensional.[1]

Biografia [cal citació]

[modifica]

Fernando Bonilla va néixer en 1944 al palau del Baró de Campolivar, a València. És fill de l'eminent ginecòleg, Francisco Bonilla Martí i l'aristòcrata Maria Dolores Musoles Barber. Està casat i és pare de tres fills.

Continua una saga de ginecòlegs que va inaugurar el seu oncle, el doctor i catedràtic Miguel Martí Pastor, va continuar son pare, el doctor i catedràtic Francisco Bonilla Martí, i ha arribat a la següent generació, en el seu fill, el doctor Francisco Bonilla Bartret.

El professor Miguel Martí Pastor (1876-1952), es va llicenciar en medicina i cirurgia per la Universitat de València, doctorant-se per la Universitat de Madrid. Fou catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia per les Universitats de València i Sevilla des de 1918, succeint a la seva càtedra a Francesc de Paula Campà i Porta, fundador, amb el doctor Manuel Candela, de la tocoginecologia valenciana a la segona meitat del segle xix. Fou cap de la borderia des de 1923 a 1931. Es va jubilar en 1946.

Son pare, el professor Francisco Bonilla Martí fou catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia a la Universitat de València, i va aconseguir gran prestigi per la seva tasca professional, desenvolupada fonamentalment a l'Hospital Clínic Universitari, i pel seu magisteri. En memòria seva, la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, SEGO, de la qual va ser president, concedeix any enrere any, entre d'altres, uns premis que porten el seu nom.

Instruït pels jesuïtes, Fernando Bonilla es llicencià en Medicina per la Universitat de València en 1967, doctorant-se per aquesta Universitat en 1970. Va ampliar els seus coneixements a Alemanya i Suïssa amb el Professor Käser (Otto Käser, 1889-1995). Fou becat per les universitats de Würzburg, Hamburg, Basilea i Bonn. Durant aquesta etapa va descobrir l'ús del primer aparell experimental per a realitzar ecografies, el qual fet li va convertir després en pioner de la investigació i l'estudi de l'ecografia a Espanya, que desenvolupà a partir dels anys seixanta del segle xx introduint-la als anys setanta en Llatinoamèrica. Els doctors Bonilla van adquirir els tres primers aparells en 1969, que foren instal·lats a l'Hospital Clínic Universitari, l'antiga maternitat La Cigüeña i al mateix consultori privat.

Aconseguí la seva primera càtedra a Cadis en 1977, però va continuar definitivament la seva tasca a la seva València natal com a catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València, en la qual desenvolupà el seu magisteri des de 1979. El professor Bonilla-Mussoles fou cap del departament d'obstetrícia i ginecologia de l'Hospital Clínic Universitari de València fins a la seva jubilació el 2014.

Entre altres responsabilitats, ha ostentat la presidència de la Treasure International Federation Colposcopy and Cervical Pathology des de 1978 fins a 1986, la presidència mundial de Organization Gestosis als anys 1985 i 1986, la presidència del Committee for the Study of Female Breast de la International Federation of Obstetrics and Gynecology de 1989 a 1998, la presidència del XXVI Congrés Nacional d'Obstetrícia i Ginecologia de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), celebrat a València en 2001 o la direcció de la Revista Española de Obstetricia y Ginecología. És membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina i Odontologia de la Comunitat Valenciana, membre del Consell Assessor en Materia Sanitària de la Conselleria de Sanitat i Consum de la Generalitat Valenciana, i membre del Consell Assessor Científic de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València, representant a la Comunitat Valenciana per l'organització i desenvolupament del circuit d'informació en relació a les tècniques de reproducció assistida, elegit pel Servei Valencià de Salut, membre del Comité Nacional Español para la acreditación de Centros de Formación en Ultrasonografía y Diagnóstico Prenatal, per la European Association of Perinatal Medicine i membre del comitè científic de vint-i-una revistes nacionals i internacionals.

En 1982 l'equip del professor Bonilla començà a desenvolupar les tècniques de reproducció in vitro del britànic Robert Edwards (Nobel de Medicina 2010), i esdevingué pioner en 1984 en gestar el primer bebè proveta a Espanya. L'embrió, tanmateix, va morir a l'úter, i va ser la clínica Dexeus de Barcelona la que aconseguí el primer naixement a Espanya eixe any. Fou en 1985 quan l'equip del doctor Bonilla aconseguí el primer naixement, i sis embarassos més, a l'Hospital Clínic de València. Aquest va ser, per tant, el pioner de la sanitat pública espanyola en aquesta matèria. En 1990, participà amb els doctors Antonio Pellicer i José Remohí, en la fundació de l'Institut Valencià d'Infertilitat, primera institució espanyola especialitzada íntegrament en la reproducció humana assistida.

En 1994 el doctor Bonilla i el doctor Pellicer apadrinaren al Nobel de Medicina 2010, Robert Edwards, en el seu nomenament com a Doctor Honoris Causa per la Universitat de València.

És autor de quatre-centes trenta-set publicacions nacionals i internacionals i vint-i-cinc tractats i llibres de l'especialitat, molts d'ells traduïts al portuguès, alemany, rus i anglès.

Distincions i reconeixements [cal citació]

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Fernando Bonilla-Musoles, obstetra Un pionero de la ecografía tridimensional. lasprovincias.es», 14-02-2008. Arxivat de l'original el 2008-02-14. [Consulta: 19 juliol 2024].

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • Google Acadèmic. Articles del Professor Fernando Bonilla-Musoles (castellà)