Flying Spaghetti Monster

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Monstre d'Espaguetis Volador ("Flying Spaghetti Monster") (FSM) és el Déu de l'Església del Monstre Espagueti Volador o Pastafarianisme (un mot creuat entre pasta i Rastafari). Aquesta Església és un moviment social que promou una visió despreocupada de la religió i s'oposa l'ensenyament del disseny intel·ligent i del creacionisme per part de les escoles públiques.[1] Tot i que els partidaris descriuen el Pastafarianisme com a una religió genuïna, és generalment vista pels mitjans de comunicació com una religió de paròdia.[1][2][3]

El Monstre Espagueti Volador es va descriure per primer cop en una carta oberta satírica escrita per Bobby Henderson el 2005 per protestar contra la decisió del "Kansas State Board of Education" per permetre l'ensenyament del disseny intel·ligent com una alternativa a l'evolució a les classes de ciència de l'escola pública.[4] En aquella carta, Henderson va satiritzar el creacionisme professant la seva creença que quan un científic realitza una datació basada en el carboni, un creador sobrenatural que de prop s'assembla a uns espaguetis amb mandonguilles està allà canviant els resultats. Henderson va argumentar que les seves creences eren tan vàlides com el disseny intel·ligent, i va demanar el mateix temps d'ensenyament de la seva creença a les classes de ciència que l'evolució i el disseny intel·ligent.[5] Després que Henderson publiqués la carta a la seva pàgina web, el Monstre Espagueti Volador va esdevenir ràpidament un fenomen d'Internet i un símbol d'oposició a l'ensenyament del disseny intel·ligent a les escoles públiques.[6]

Drawing of the Flying Spaghetti Monster; crudely drawn with thick lines. Image shows a plain oval for the body, six noodles for the arms and two eye stalks.
L'emblema del FSM, el símbol de l'Església del Monstre Espagueti Volador, va ser creat pels lectors de la web Boing Boing.[7][8] És una paròdia del símbol cristià Ichthys.
various people standing around a small Flying Spaghetti Monster Parade float.
Seguidors del Monstre Espagueti Volador preparant-se per la desfilada del Solstici d'Estiu el 2009 a Fremont, Seattle, Washington

L'Església del Monstre Espagueti Volador té ara milers de seguidors, principalment concentrats en campus universitaris dins d'Amèrica del Nord i Europa.[9][10] Segons Associated Press, la pàgina web de Henderson ha esdevingut un punt de trobada per adversaris de la teoria del disseny intel·ligent. En aquesta web els visitants realitzen quedades de Pastafarians vestits de pirates, es venen objectes relacionats i es pengen fotografies que mostren "visions" del Monstre Espagueti Volador.[11]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Flying Spaghetti Monster
 1. 1,0 1,1 Henderson, Bobby. «About». The Church of the Flying Spaghetti Monster. [Consulta: 10 agost 2012].
 2. «The dangers of creationism in education. See para. 52». Council of Europe Parliamentary Assembly. [Consulta: 16 gener 2013].
 3. «"Spaghetti Monster" is noodling around with faith». USA Today Science & Space article, 27-03-2006 [Consulta: 5 febrer 2007].
 4. «In the beginning there was the Flying Spaghetti Monster». The Daily Telegraph [London], 11-09-2005 [Consulta: 19 desembre 2009].
 5. Henderson, Bobby. «Open Letter To Kansas School Board». Venganza.org, 2005.
 6. Boxer, Sarah «But Is There Intelligent Spaghetti Out There?». The New York Times Arts article, 29-08-2005 [Consulta: 5 febrer 2007].
 7. «DIY Flying Spaghetti Monster bumper sticker».
 8. «Flying Spaghetti Monster bumper sticker, Version 1.1».
 9. Savino, John; Marie D. Jones. «Wrath of the Gods». A: Supervolcano: The Catastrophic Event That Changed the Course of Human History: Could Yellowstone Be Next. Career Press, 2007, p. 56. ISBN 978-1-56414-953-4 [Consulta: 25 novembre 2009]. 
 10. Pope, Justin «Pasta monster gets academic attention». Associated Press. MSNBC, 16-11-2007 [Consulta: 25 octubre 2009].
 11. «Religious Scholars to Discuss 'Flying Spaghetti Monster'». Associated Press. Fox News, 16-11-2007 [Consulta: 26 novembre 2009].