Intermón

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Intermón-Oxfam)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióIntermón
Dades bàsiques
Tipus entitat organització
Activitat
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Altres dades
Premi(s)

Web Lloc web oficial

Modifica les dades a Wikidata

Oxfam Intermón (anteriorment Intermón) és una fundació creada l'11 d'agost de 1956 com a Secretariat de Missions i Propaganda de la Companyia de Jesús per ajudar en les missions a Bolívia, Paraguai i l'Índia. El pare Enric Rifà en fou el primer encarregat.

Al principi els projectes d'ajuda eren de caràcter religiós i assistencialista, però el 1964 la institució realitza un canvi d'orientació, amb un clar enfocament de denúncia i defensa de la justícia. Es prioritza la tasca del suport econòmic i social a la població beneficiària. Des del 1972 començaren a impulsar la tasca a l’Àfrica (Operació SOS Sahel el 1973) i el 1982 adoptà el nom d'Intermón i Lluís Magriñà en serà el cap. A la dècada dels 70 adopta un caràcter totalment laic i independent, i treballa activament per generar transformacions socials tant als països del Nord com en els del Sud. Ignasi Carreras serà el seu cap des del 1995 i farà que la fundació participi en tots els fòrums sobre el Tercer Món i el desenvolupament. El 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva tasca.

El 1997, Intermón decideix incorporar-se a Oxfam Internacional, associació que agrupa a altres 17 organitzacions. Des d'aquesta data es denomina Intermón Oxfam (ara Oxfam Intermón) i participa en diverses iniciatives contra la Guerra d'Irak de 2004, la Cimera del Mil·lenni, etc. Oxfam Internacional treballa en conjunt amb 3.000 organitzacions locals a més de 100 països i és un referent en l'àmbit internacional, i és el grup independent més gran d'ONG de desenvolupament del món. Al seu torn, Oxfam és membre de l'ONG europea Finance Watch.[1]

Història[modifica]

Intermón va néixer l'11 d'agost de 1956 a Barcelona, com a Secretariat de Missions i Propaganda de la Companyia de Jesús, destinada a ajudar les missions a Bolívia, Paraguai i l'Índia. Amb caràcter religiós i assistencial en principi, durant la dècada de 1960 va adquirir un clar enfocament de denúncia i defensa de la justícia. A partir de la dècada de 1970, adquirí un caràcter laic i independent, treballant activament per generar transformacions socials tant als països del Nord com als del Sud.

El 1997, Intermón va decidir incorporar-se a Oxfam, associació que agrupa disset organitzacions més i que treballen plegades a més de noranta països al món. Oxfam és un referent en l'àmbit internacional ja que és el grup independent d'ONG de desenvolupament més gran del món.

Actualment, Oxfam Intermón treballa a 39 països del món, a través de 76 programes a l'Àfrica, Amèrica i Àsia a través dels àmbits de l'ajuda al desenvolupament, l'acció humanitària, les campanyes d'incidència política i mobilització social, i el comerç just.[2]

Oxfam Intermón és una fundació i està regida per un patronat; compta amb set seus, ubicades a les ciutats de Barcelona (seu central), València, Saragossa, Bilbao, Madrid, La Corunya, Sevilla, 43 comitès i 38 botigues de comerç just.[3]

Actuació[modifica]

Oxfam Intermón treballa a 48 països, en projectes de cooperació per al desenvolupament, acció humanitària, campanyes de mobilització social i comerç just.

Projectes de cooperació per al desenvolupament[modifica]

Actualment, Oxfam Intermón implementa 469 projectes de desenvolupament. Una part important d'ells estan destinats a garantir mitjans de vida sostenibles a les famílies camperoles. En aquesta àrea, treballa perquè productors i productores agrícoles amb pocs recursos tinguin una retribució digna, al mateix temps que reivindica unes polítiques agrícoles i comercials que els tinguin en compte. A més, implementa programes destinats a millorar l'accés a l'aigua potable, la higiene i l'educació bàsica de la població més pobra dels països més desfavorits.

Acció Humanitària[modifica]

L'organització ha intervingut en més de 30 emergències de catàstrofes, com les inundacions a Moçambic a principis de 2008, les tempestes tropicals a República Dominicana en 2007 i els camps de refugiats del Txad i sud del Sudan, entre d'altres. Per Oxfam Intermón l'acció humanitària és un gest solidari, de societat civil a societat civil, que busca donar suport per superar un període crític, a través de l'assistència i la protecció. Al mateix temps, Oxfam Intermón reclama a la comunitat internacional perquè assumeixi la seva responsabilitat de protegir a les víctimes de desastres naturals i conflictes. Al govern espanyol li exigeix que promogui l'aplicació del dret internacional humanitari en totes les crisis rellevants.

Incidència política i mobilització social[modifica]

En l'àmbit de les campanyes de mobilització social, Oxfam Intermón desenvolupa propostes d'incidència política dirigides a les autoritats locals i internacionals en defensa dels drets humans, a través de, per exemple, la campanya per un tractat internacional de comerç d'armes, o exigint una millor redistribució de la riquesa i la transparència, denunciant les injustes condicions que els països del Nord imposen als països Sud en la signatura de convenis econòmics.

A més, demana una actuació responsable al sector privat, com ve fent amb la companyia petroliera Repsol YPF, qui s'ha compromès a desenvolupar una política de pobles indígenes pública i verificable, a partir de la intervenció de l'ONG.

En l'àmbit de l'educació, desenvolupa una proposta per a una ciutadania global, que significa educar amb la intenció que es produeixi una transformació progressiva en els valors, actituds i comportaments de l'alumnat. Per a això desenvolupa la proposta educativa on-line Connectant Mons i articula una xarxa de professorat a Espanya, en conjunt amb organitzacions d'Itàlia, Malta i Portugal.

A través de la seva pròpia Editorial, l'organització aposta per la reflexió, el coneixement crític i generar un debat sobre els desequilibris mundials i la solidaritat. Oxfam Intermón creu que els llibres segueixen sent un instrument privilegiat per sensibilitzar a la societat sobre les causes de la pobresa i la injustícia, i mobilitzar-se enfront d'elles. Per a això compta amb col·leccions d'assaig, novel·la, novel·la juvenil, cuina i llibres infantils. Paral·lelament, l'equip d'investigacions redacta informes sobre temes com l'agricultura, el canvi climàtic i el finançament al desenvolupament.

També busca sensibilitzar i implicar als joves, principalment a través del web Dale la vuelta al mundo, on convida a participar tant en activitats virtuals com a presencials. Així mateix, ha creat grups de suport a Oxfam Intermón en 11 universitats espanyoles.

Comerç just[modifica]

Per Oxfam Intermón el comerç just és una forma més de cooperació, que col·labora a l'erradicació de la pobresa als països en desenvolupament i ajudar a les poblacions empobrides a sortir de la seva dependència i explotació. A través d'aquest sistema comercial alternatiu, li garanteix als petits grups productors camperols i artesans accés als mercats dels països desenvolupats, unes condicions laborals i comercials justes i igualitàries, i un salari digne que els asseguri un mitjà de vida sostenible.

Entre els criteris de comerç just promoguts per Oxfam Intermón es troba: el rebuig a l'explotació del treball infantil, la igualtat entre homes i dones, i el respecte al medi ambient.

L'organització compta en l'actualitat amb 46 botigues de comerç just a diferents ciutats d'Espanya. A més a més, ven els seus productes en botigues de comerç just d'altres organitzacions i en algunes cadenes de supermercats.

Recentment la signatura d'un conveni entre Oxfam Intermón i la multinacional hotelera Sol Meliá per promocionar productes de comerç just en els seus establiments ha rebut la reprovació d'organitzacions socials, especialment de comerç just, a causa de les denunciades i criticades pràctiques d'aquesta transnacional als països del Sud.

Oxfam Intermón treballa en l'actualitat en quatre àmbits: la cooperació[4] per al desenvolupament, l'acció humanitària,[5] el comerç just[6] i la sensibilització a través de campanyes.[7]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]