Intermezzo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Díptic del segle XVIII en el qual es representa un intermezzo.

Intermezzo (paraula italiana que significa literalment «interludi», en plural és intermezzi) designa dos tipus de composició musical relacionades amb el teatre. Les dues, tant l'intermezzo operístic com el simfònic, estaven destinades a interpretant-se entre els actes d'una obra llarga, a la manera d'un "descans".

Intermezzo com a tipus d'òpera[modifica | modifica el codi]

Un intermezzo és una òpera còmica breu, sovint d'argument realista i ambient popular, que es representava entre els actes d'una òpera seria. Al segle XVIII adquirí importància amb La serva padrona de Pergolesi (1733), que es considera l'origen de l'òpera bufa de l'escola napolitana.

El seu nom respon al fet que s'interpretaven als entreactes d'una òpera seriosa llarga, de manera que contribuïa a fer més amena la llarga espera entre els actes i a destensar l'ambient que l'acció tràgica o dramàtica havia provocat.

Intermezzo simfònic[modifica | modifica el codi]

Es tracta d'una peça orquestral que s'interpreta entre dos actes d'una obra musical, usualment com a preludi de l'acte que segueix. Normalment s'interpreten a teló baixat, facilitant així el canvi de decorats sense haver d'interrompre la representació.

Exemples d'intermezzi simfònics[modifica | modifica el codi]