Isaac Israëls

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIsaac Israëls

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 febrer 1865 Modifica el valor a Wikidata
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 octubre 1934 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
la Haia (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatNeerlandès
Formació professionalReial Acadèmia d'Art de la Haia
Rijksakademie
FormacióKoninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Rijksakademie van beeldende kunsten Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, dibuixant, fotògraf, litògraf Modifica el valor a Wikidata
Activitat1878 Modifica el valor a Wikidata –  1934 Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentImpressionisme d'Amsterdam
ProfessorsAugust Allebé, Max Liebermann i Jozef Israëls Modifica el valor a Wikidata
Influències
Influències en
MecenesJozef Israëls (pare)
Participà en
1928Jocs Olímpics d'Estiu de 1928 Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
ParellaSjaantje van Ingen Modifica el valor a Wikidata
Premis

Isaac Lazarus Israëls (Amsterdam, 3 de febrer de 1865 - La Haia, 7 d'octubre de 1934), fou un pintor jueu neerlandès, vinculat al moviment de l'Impressionisme d'Amsterdam.[1]

Fill del sofisticat pintor Jozef Israëls, Isaac Israëls va desenvolupar aviat gran talent i interès per l'art, viatjant i pintant des de petit. Entre 1878 i 1880 va estudiar a l'Acadèmia de la Haia, i el 1881, quan només comptava 16 anys, l'artista i col·leccionista Hendrik Willem Mesdag va comprar un quadre seu abans que l'acabés.[2] A més, en aquesta època feu dos retrats —un de la seva àvia i un altre d'una amiga de la família anomenada Nannette Enthoven— que també palesaven la seva habilitat, d'un gran nivell malgrat la seva joventut.[3][4]

Exceptuant un o dos viatges, des de 1886 va viure a Amsterdam, on aquell any es va matricular a l'Acadèmia d'Art d'Amsterdam per finalitzar la seva formació, però només va ser el primer any perquè considerava que no hi havia massa que poguessin ensenyar-li. Israëls passava sovint els mesos d'estiu amb el seu pare a Scheveningen, on hi pintava marines plenes de color fascinat per la llum canviant del sol i el mar.

Israëls era amic íntim de George Hendrik Breitner. Aquests dos artistes intentaven capturar els fugaços moments de la vida quotidiana de la capital holandesa. Per obtenir aquest sentiment instantani, usaven figures bruscament escurçades. Entre 1903 i 1923 Israëls va passar la major part de la seva vida entre París, Londres, Bali, Surakarta i Jakarta. El 1923 va tornar a la casa dels seus pares a la Haia, on el vell taller del seu pare es va convertir en el seu nou estudi. Allà va fer els seus últims quadres impressionistes de colors lluminosos i brillants.

Notes[modifica]

  1. Al voltant de 1917 Israëls va demanar prestada una versió dels gira-sols de van Gogh's (la versió que avui dia està a la National Gallery de Londres) i la va utilitzar com a fons d'alguns dels seus retrats. El pare d'Israëls va tenir una gran influència en van Gogh.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Isaac Israëls