Isoprè

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Isoprè
IsoprèIsoprè
Isoprè
General
Nom sistemàtic 2-metil-1,3-butadiè
Altres noms Isoprè
Fórmula molecular C5H8
Massa molar 68,11 g/mol
Aspecte incolor
líquid (en estat pur)
Número CAS [78-79-5]
Propietats
Densitat i fase 0,681g/cm3, líquid 
Solubilitat en aigua insoluble
Punt de fusió -143,95 °C
Punt d'ebullició 34,067 °C
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials
en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

L'isoprè o 2-metil-1,3-butadiè és un compost orgànic amb fórmula CH2=C(CH3)CH=CH2. A temperatura ambient és un líquid incolor molt volàtil, degut al seu baix punt d'ebullició. És altament inflamable i de fàcil ignició. En contacte amb l'aire, aquest hemiterpè és altament reactiu, capaç de polimeritzar-se de forma explosiva si s'escalfa. L'isoprè s'origina de forma natural en plantes i animals, i és la unitat estructural d'una gran família de compostos orgànics anomenada terpens i terpenoids.

Les emissions d'isoprè a l'atmosfera per part de les plantes formen aerosols orgànics secundaris, que juguen un paper rellevant però encara desconegut en el clima. Es creu que aquestes emissions poden arribar a suposar uns aports d'entre 300 i 500 milions de tones de carboni a l'any a l'atmosfera.[1]

Producció industrial[modifica | modifica el codi]

L'isoprè va ser isolat per primera vegade a partir de la descomposició de cautxú.[2] Normalment s'aconsegueix com a subproducte en el craqueig tèrmic de la nafta o l'oli, o com un producte secundari de la producció d'etilè. Es produeixen unes 800.000 tones anualment d'isoprè, de les quals un 95% s'usa per fabricar cis-1,4-poliisoprè, una versió sintètica del cautxú natural.


Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Isoprè Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Patrick Meir, Peter Cox and John Grace, 2006.The influence of terrestrial ecosystems on climate. Trends in Ecology and Evolution Vol.21 No.5 (anglès)
  2. C. G. Williams, Proceedings of the Royal Society (1860) 10.(anglès)