Joan Ducas Comnè

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Ducas Comnè
Biografia
Naixement1126 Modifica el valor a Wikidata
Mort17 setembre 1176 Modifica el valor a Wikidata (49/50 anys)
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaComnens Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMaria Taronita Modifica el valor a Wikidata
FillsMaria Comnena, Aleix Comnè, Teodora Comnena d'Antioquia Modifica el valor a Wikidata
ParesAndrònic Comnè Modifica el valor a Wikidata  i Irene Modifica el valor a Wikidata
GermansMaria Comnena, Eudòxia Comnena, Teodora Comnena i Aleix Comnè Modifica el valor a Wikidata

Joan Ducas Comnè, en grec medieval Ἰωάννης Δούκας Κομνηνός, nascut el 1128 i mort al setembre del 1176, va ser un noble de l'Imperi Romà d'Orient, fill d'Andrònic Comnè, i net de l'emperador Joan II Comnè. Va ser Dux (governador militar) de Xipre des del 1155 fins a la seva mort. Va ser nomenat també protovestiarios (un alt càrrec a la cort) el 1148, segons diu Nicetes Coniata[1]

Biografia[modifica]

Joan Ducas Comnè va ser nomenat Dux de Xipre l'any 1155, un càrrec que va ocupar fins que va morir. L'any 1156, Xipre va ser atacada per Reinald de Châtillon i Toros II, príncep d'Armènia Menor, que van saquejar pràcticament tota l'illa. Els francs i els armenis van robar en tots els edificis que van trobar, en totes les esglésies i convents i totes les cases particulars. Van cremar els cultius, van confiscar els ramats i van portar a la costa tota la població. Joan Ducas va reaccionar a l'atac, però va ser vençut i Reinald i Toros II el van portar presoner a Antioquia de l'Orontes.

L'ocupació de l'illa va durar unes tres setmanes, fins que va córrer el rumor de l'arribada d'una flota imperial. Reinald va donar l'ordre de reembarcar, i es van carregar les naus amb el producte del saqueig. Cada xipriota es va veure obligat a rescatar-se a si mateix.[2]

Joan va ser alliberat del seu captiveri i va tornar a l'illa. Va prendre part a la Batalla de Miriocèfal, sota les ordres de l'emperador Manuel I Comnè. Els bizantins van ser derrotats i Joan Ducas Comnè va morir a la batalla, poc després del 17 de setembre de 1176.

Fills[modifica]

Joan Ducas Comnè es va casar als voltants de l'any 1146 amb una dona de nom Maria, de la família dels Taronita, segurament filla de Miquel Taronita. El matrimoni va tenir almenys tres fills:

Referències[modifica]

  1. Nicetes Coniata. Liber III Rerum a Manuele Comneno Gestarum, 2, p. 135.
  2. Runciman, Steven. A history of the Crusades. II, The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East, 1100-1187. Londres: Penguin Classics, 2016, p. 347-349. ISBN 9780241298763. 
  3. 3,0 3,1 Varzós, Konstandinos. Η γενεαλογία των Κομνηνών. Tessalònica: Centre d'Estudis Bizantins de la Universitat de Tessalònica, 1984, p. 128-139, 491-495. 
  4. Nicetes Coniata. Imperii Andronici Comneni, Liber 1, 8, p. 384