Teodora Comnena, princesa d'Antioquia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTeodora Comnena, princesa d'Antioquia
Biografia
Naixement1146 Modifica el valor a Wikidata
Mort1182 Modifica el valor a Wikidata (35/36 anys)
Altres
TítolPríncep d'Antioquia (1177–1180)
Princesa Modifica el valor a Wikidata
CònjugeBohemon III d'Antioquia
Gauthier of Bethsan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsConstance d'Antioquia
 ( Bohemon III d'Antioquia)
Manuel d'Antioquia
 ( Bohemon III d'Antioquia)
Philippa d'Antioquia
 ( Bohemon III d'Antioquia)
Alice de Bethsan (en) Tradueix
 ( Gauthier of Bethsan (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
PareJoan Ducas Comnè Modifica el valor a Wikidata

Teodora Comnena fou una princesa d'Antioquia en la segona meitat del segle xii pel seu matrimoni amb el príncep Bohemon III d'Antioquia.

Els Lignages de Outremer, l'anomenen Irene, i la fan neboda de Manuel I Comnè, emperador romà d'Orient. Les fonts més recents la nomenen Teodora, sense que se sàpiga l'origen d'aquesta denominació.[1] Les antigues genealogies fan d'ella una filla de Joan Ducas Comnè, duc de Xipre, i de Maria Taronita, però aquest parentiu faria d'ella una cunyada del rei Amalric I de Jerusalem i una tia del rei Balduí IV el Leprós, el que no és pas confirmat per les fonts contemporànies, i no hi ha actualment altra hipòtesi sobre els parents de Teodora.[2][3]

El seu oncle Manuel Comnè la va casar entre 1175 i 1177 a Bohemon III, príncep d'Antioquia, amb la finalitat de refermar els llaços entre l'Imperi Romà d'Orient i el principat d'Antioquia i de regular la qüestió del patriarcat d'Antioquia. Des de la creació del principat d'Antioquia, el patriarca d'Antioquia era un cristià llatí i Manuel desitjava el retorn i la instal·lació d'un patriarca ortodox. Alguns llaços ja existien entre els dos estats, perquè Manuel era casat amb Maria d'Antioquia, la germana de Bohemon.

Bohemon III i Teodora foren els pares de :[4]

  • Constança, morta jove
  • Felipa, casada amb Balduí Patriarca
  • Manuel (1176 † 1211)

L'emperador Manuel Comnè va morir el 1180 i Bohemon va considerar que la posició de la seva germana com a regent de l'imperi era suficient per a l'aliança romana d'Orient i va repudiar Teodora entre 1180 i 1183 i es va casar amb la seva amant, Sibil·la de Burzey, amb gran escàndol de l'església.[5] Teodora es va casar a continuació amb Gauthier de Béthune, fill del senyor de Bethsan.

Notes i referències[modifica]

  1. Foundation for Medieval Genealogy
  2. reprises par Dictionnaire Historique et Généalogique des Grandes Familles de Grèce, d'Albanie et de Constantinople, 1999. 
  3. Estan casada a Bohemon III d'Antioquia, els cronistes francs no haurien deixat de assenyalar aquest parentiu.
  4. Foundation for Medieval Genealogy
  5. Abans de Teodora, Bohemon s'havia casat i divorciat d'Orgueilleuse de Harenc, que encara era viva.

Fonts[modifica]

  • René Grousset, Histoire des croisades et du royaume franc de Jérusalem - II. 1131-1187 L'équilibre, Paris, Perrin, 1935 (réimpr. 2006), 1013 p.