Khantis

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàKhanti
Tipus ètnia
Població total 28,000
Llengua rus, khanti
Religió Xamanisme, Església Ortodoxa Russa
Part de Ugric peoples Tradueix
Regions amb poblacions significatives
Rússia
Modifica les dades a Wikidata

Els khantis (obsolet: ostiaks) són un poble indígena amenaçat que s'anomena khanti, khande, kantek (khanti), i que viu a Khàntia-Mànsia, una regió coneguda històricament com a "Yugra" a Rússia, junt amb els mansis. Al districte autònom, el khanti i el mansi són cooficials amb el rus. En el cens rus (2002) unes 28.678 persones s'identificaren com a khantis.

Situació[modifica]

Viuen entre l'Obi mig i els Urals, i dels quals el 66,67% encara parla la seva llengua uraliana.Només el 53,33% dels efectius viuen a Khàntia-Mànsia, i un 32,5% més a Iamàlia. Només un 3,61% més viu a la Província de Tomsk.

Característiques[modifica]

Ells s'anomenen kondi-khui (gent del Khonda) o as-iak (gent de l'As, nom del riu Obi). Es divideixen en dos grups, un a l'Irtish (a Obdorsk i Kandinsk) i l'altre a Surgut. Vivien en iurtes o isbes russes, tendes d'estiu còniques de vares llargues d'escorça d'àlber, i les d'hivern de fusta cobertes de molsa. S'organitzaren en llogarrets de 15 a 20 tendes i vestien pells de ren o llúdria. Tenien divinitats de la llar, eren xamanistes i animistes, i adoraven el déu Turum i a Sant Nicolau, al qual fan ofrenes. L'ós era sagrat i les dents n'esdevenen amulets. A les iurtes i ha fetitxes dels morts i practicaven el canibalisme menjant-se el cor de l'enemic ferit. Feien enterraments en fèretres, a menys d'un metre, cobert amb tables i objectes del difunt.

Es dividien en clans exogàmics, i aquests en fratries, vinculats al territori. La família era patriarcal lineal: pares, fills i descendència que a vegades aplegava fins a 30 parelles. El matrimoni era per compra (evi-tin o preu de la núvia) o per rapte, ja que molts no el podien pagar. Eren polígams i la dona gaudia d'un status inferior. Eren jutjats per l'ancià de la tribu. Vivien de l'agricultura, la pesca i la ramaderia de rens.

Vegeu també[modifica]

Lectures[modifica]

  • STEINITZ, Wolfgang: Ostjakologische Arbeiten in vier Bänden. Budapest: Akadémiai Kiadó, Berlin: Akademie-Verlag, Den Haag: Mouton (1976 ff.)
  • BALZER, Marjorie M.: Strategies of Ethnic Survival: Interaction of Russians and Khanty (Ostiak) in Twentieth Century Siberia. Bryn Mawr College, Ph.D..1979 Als Manuskript gedruckt.
  • BALZER, Marjorie M.: The Route to Eternity: Cultural Persistance and Change in Siberian Khanty Burial Rituals. In: Arctic Anthropology, 17.Jg. (1980), H.1, S.77-98.
  • BALZER, Marjorie M.: Rituals of Gender Identity: Markers of Siberian Khanty Ethnicity, Status and Belief. In: American Anthropologist, 83.Jg. (1981), H.4, S.950-867.
  • BALZER, Marjorie Mandelstam: Doctors or Deceivers? Siberian Khanty Shamans and Soviet Medicine. Aus: Romanucci-Ross, Lola; Moerman, Daniel; Tancredi, Lawrence (Hrsg.): The Anthropology of Medicine. South Hadley, Mass. (Bergin) 1982.
  • BALZER, Marjorie M.: Ethnicity without Power: The Siberian Khanty in Soviet Society. In: Slavic Review, Jg.1983, S.633-648.
  • BALZER, Marjorie M.: Khanty. Aus: Friedrich, Paul (Hrsg.): Encyclopedia of World Cultures, Vol VI. New Haven (Yale University) 1994. S.189-192.
  • WIGET, Andrew; BALALAEVA, Olga: National Communities, Native Land Tenure, and Self-determination among the Eastern Khanty In: Polar Geography, 21.Jg. (1997), H.1, S.10-33.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Khantis Modifica l'enllaç a Wikidata