La travessa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de programa audiovisualLa travessa
La travessa Modifica el valor a Wikidata
Tipusprograma de televisió i sèrie de televisió Modifica el valor a Wikidata
Gèneretelerealitat Modifica el valor a Wikidata
PresentadorLaura Escanes Espinosa Modifica el valor a Wikidata
País de produccióCatalunya Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalcatalà Modifica el valor a Wikidata
Canal original3Cat Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols90 min Modifica el valor a Wikidata
Primer programa30 octubre 2023 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialccma.cat… Modifica el valor a Wikidata

La travessa és un programa de televisió català, del gènere de la telerealitat d'aventures, presentat per Laura Escanes i estrenat el 30 d'octubre de 2023 a 3cat, amb motiu de l'estrena de la nova plataforma audiovisual de Televisió de Catalunya.[1] El format rau en una competició de travessa de muntanya en què hi participen 16 concursants repartits en 8 parelles.

El 13 de març de 2023 es va anunciar el procés de selecció per un nou programa de televisió, La travessa;[2] del qual es van presentar més de 1.000 persones.[3] El 19 de maig s'anuncia que la presentadora del reality serà Laura Escanes.[4] Durant el mes de juny es va realitzar el rodatge del concurs.[3] El cost del programa ha estat de 780.695€.[5]

El 20 de novembre es va fer la preesterna del capítol final amb presència de la presentadora i tots els concursants al Teatre Victòria de Barcelona davant de 1.200 espectadors.[6][7]

Dinàmica[modifica]

Durant quinze dies, vuit parelles competeixen travessant els Pirineus. Els concursants hauran de recórrer més de 200 quilòmetres creuant cims, boscos i barrancs i enfrontant-se a reptes que posaran al límit les seves forces. Travessaran Catalunya caminant d'oest a est per ser els primers d'arribar al cap de Creus. No coneixen el recorregut de l'etapa ni els reptes que es trobaran: cada mapa els portarà al següent, fins al destí final en una competició cronometrada on els millors lluitaran per obtenir beneficis i els pitjors, per no quedar eliminats. Només dues parelles podran arribar a la gran final per guanyar els 10.000 euros de premi.[5]

Hi ha dos tipus d'etapes: no eliminatòries on els dos equips més ràpids al final d'etapa s'enfronten en una prova de benefici i les eliminatòries, on els dos equips més lents s'enfronten en la prova d'eliminació per abandonar el programa.

Durant cada etapa també hi haurà un punt de control al mig del recorregut on les parelles podran aconseguir avantatges o desavantatges per a ells mateixos o cap a la resta d'equips.

Concursants[modifica]

Equip Relació Edat Professió Posició
Esterri Exparella 27 Emprenedor 2rs eliminats / 1rs classificats
Clara 26 Treballadora ONG
Carme Sogra i gendre 62 Gestora cultural 3rs eliminats / 2ns classificats
Xevi 39 Tapisser
Sílvia Amics de curses 31 Tecnòloga alimentària 3rs classificats
Alejandro 31 Director de producte
Quim Amics de muntanya 32 Ambientòleg 5ns eliminats
Lluís 42 Metge de capçalera
Teresa Amigues de swing 51 Fisioterapèuta 4es eliminades
Piluca 52 Entrenadora
Mònica Germanes 36 Entrenadora d'executius Abandonament forçat
Marta 38 Directora de màrqueting
Oriol Parella 45 Metge intensivista Abandonament voluntari
Mireia 43 Cirurgiana plàstica
Isidre Pare i filla 67 Jubilat 1rs eliminats
Elisabet 40 Fotògrafa

Resultats[modifica]

Equip Dia 1 Dia 2 Dia 3 Dia 4 Dia

5

Dia 6 Dia 7 Dia 8 Dia 9 Dia 10 Dia 11 Dia 12 Dia 13 Dia 14 Dia 15
Esterri 2ns 2ns 2ns 6ns 1rs // A la prova d'eliminació* Retorn 4t 1rs 2ns 2ns 1rs 1rs
Clara 1a
Carme 1rs 5ns 3rs 2ns 6ns 1rs 5ns Retorn 3rs 2ns 4ts Etapa incompleta 3rs 2ns
Xevi
Sílvia 5ns 3rs 5ns 3rs 3rs 3rs 2ns 2ns - 2ns 2ns 1rs 1rs 2ns
Alejandro
Quim 4ts 1rs 4ts 4ts 7ns 2ns 4ts 3rs - 5ns 5ns 3rs 3rs
Lluís
Teresa 6es 8es 7es 1es 5es 4es 1es 4es - 1a 4es
Piluca 4a
Mònica 7es 4es 1es 7es 4es 5es 3es 1es Abandonament
Marta
Oriol 8ns 7ns 6ns 5ns 2ns 6ns 6ns 5ns Abandonament
Mireia
Isidre 3rs 6ns 8ns
Elisabet

Llegenda:

     Guanyen la prova de benefici
     Eliminació
     Guanyadors de La Travessa
     2ns classificats de La Travessa
     3rs classificats de La Travessa
*Tot i estar salvats, van directament a la prova d'eliminació perquè un dels integrants de la parella, no ha arribat amb la motxilla fins al final de l'etapa.

Resum de la travessa[modifica]

1r dia: Pla de Beret - Aparcament de l'Orri (Baqueira)[modifica]

  • Etapa no eliminatòria

Localitzacions[modifica]

Resum

  • Els 8 equips comencen La Travessa al Pla de Beret on un cop desxifrada la contrasenya d'un candau, han de trobar el camí correcte per agafar el telecadira. Després trobaran un mapa per pujar al Tuc de Vacivèr. Més endavant troben el punt de control. Degut a la previsió meteorològica en comptes de fer l'Estany de Pudo i el Tuc de Marimanha baixaran directament a l'Estany del Rosari i el final d'etapa al pàrquing d'Orri.

Punt de control

  • Els concursants trien un sobre on tenen la possibilitat d'afegir a una altra parella depenent del sobre escollit 10, 15, 20, 30 o 60 minuts de penalització en una etapa, es pot fer servir en aquella o qualsevol etapa només en el punt de control o es pot decidir no fer servir.

Prova de benefici

  • A Baguergue una persona creua un precipici, mentre l'altre l'ajuda estirant una corda, per després fer una pujada corrent i baixar fent ràpel. El premi serà restar-se una hora de l'etapa que l'equip guanyador vulgui.

2n dia: Pantà de la Torrassa - Escalarre[modifica]

  • Etapa no eliminatòria

Localitzacions[modifica]

Resum

  • Els 8 equips comencen al pantà on els 3 equips més ràpids en agafar el sobre podran travessar el pantà en caiac mentre la resta fa el primer tram caminant. Més endavant arriben a Dorve on han de trobar dins d'una de les dues esglésies el següent mapa. Després del punt de control arribaran a Escalarre.

Punt de control

  • Es troben un dilema a Llavorre, dos cruïlles de camins i dos habitants del poble; dels quals un sempre diu veritats i l'altre mentides per discernir quin camí és el correcte.

Prova de benefici

  • A Espot, després de fer un circuit dispararan bales de pintura a les senyals dels concursants durant tres minuts. Qui més taques tingui anirà directament a la prova d'eliminació i l'equip que apunti millor tindrà la recompensa de no dur motxilla a la propera etapa.

3r dia: Alins - Llavorsí[modifica]

  • Etapa eliminatòria

Localitzacions

Resum

  • La sortida dels 8 equips des d'Alins està marcada pel fet de l'anunci que l'equip que ha estat enviat directament a la prova d'eliminació la podrà evitar si queda en primera posició a l'etapa d'avui. Per aconseguir el primer sobre han de fer una via ferrada de 400 metres. Després del punt de control hauran de fer 7 quilòmetres de pistes i corriols en bicicleta fins a Llavorsí.

Punt de control

  • A l'ermita de Sant Lleïr tenen l'opció de tenir un mapa que els dugui al final de l'etapa a canvi de perdre la targeta de penalització de temps donada el primer dia.

Prova d'eliminació

  • Els dos equips faran ràfting a la Noguera Pallaressa acompanyats amb dos equips més fins a un punt on ja sols hauran de fer hidrospeed. L'equip que arribi en darrer lloc serà la primera parella eliminada de La Travessa.

4t dia: Cova d'Ormini - Organyà[modifica]

  • Etapa no eliminatòria

Localitzacions

Resum

  • Els 7 equips faran espeleologia dins la Cova d'Ormini per trobar el primer mapa. Els dos equips que no van ser escollits per ajudar a fer la prova d'eliminació escolliran quin objecte del sopar hauran de dur durant tota l'etapa. Més endavant trobaran la següent pista penjada d'un arbre.

Punt de control

  • El dilema serà si es vol fer la prova de benefici que serà molt exigent i es poden perdre forces per l'etapa eliminatòria de l'endemà.

Prova de benefici

  • L'equip que faci el recorregut de 4 quilòmetres de barranquisme més ràpidament tindrà premi.

5è dia: Guardiola de Berguedà - Museu del Ciment (Castellar de n'Hug)[modifica]

  • Etapa eliminatòria

Localitzacions

Resum

  • Els equips comencen a Guardiola de Berguedà i hauran de fer una pujada complicada fins a Sant Julià de Cerdanyola. L'equip vencedor de la prova de benefici farà aquesta part de l'etapa en para-motor. Allà hauran de fer un trencaclosques sobre la Fia-Faia per trobar el proper mapa que els fa travessar la Serra del Catllaràs fins al Mirador del Roc de la Lluna on s'hauran de dibuixar ells el proper mapa d'un panell informatiu. Continuaran fins al punt de control. Un cop tenen les bicicletes baixen fins als Jardins Artigas per agafar el Tren del Ciment que els durà al Museu del Ciment. Allà faran la prova d'eliminació.

Punt de control

  • Al Xalet de Catllaràs han de buscar una clau (ja la tenien d'una prova anterior) per desfer el candau de les bicicletes.

Prova d'eliminació

  • Les dues parelles es troben un panell amb bombetes enceses i apagades que han de memoritzar. La parella que tingui més bona memòria després de respondre unes preguntes sobre el Xalet del Catllaràs i tenir així l'opció de substituir aquelles bombetes apagades. L'equip que quedi amb més bombetes apagades del panell quedarà eliminada.

6è dia: Castell de Mataplana (Gombrèn) - Campdevànol[modifica]

  • Etapa no eliminatòria

Localitzacions

Resum

  • Els 6 equips surten del Castell de Mataplana jugant a la carta més alta. Qui té la carta més alta surt primer i surten amb un decalatge de dos minuts per ordre de carta més alta obtinguda. Caminen per la Ruta de l'Ermità fins a les parets del Montgrony on han de fer escalada per a trobar el proper mapa. Passen per Gombrèn i arriben al punt de control. Més endavant busquen la propera pista en unes bales de palla fins al final d'etapa a Campdevànol.

Punt de control

  • Al Santuari de Montgrony hauran de demostrar coneixements sobre geografia catalana. Si encerten se'ls hi restarà 20 minuts al temps de l'etapa; però si erren se'ls hi sumaran 20 minuts. Poden no fer la prova i quedar-se amb el temps actual.

Prova de benefici

  • Un dels participants ha de córrer fins a un dels dos tractors i fer un recorregut fins aparcar el màxim de prop possible d'un límit sense aturar-se cap cop. Qui més s'aproximi guanyarà la prova i dos premis: un sopar amb productes de proximitat i un massatge.

7è dia: Castell de Llaís - Ciuret[modifica]

  • Etapa eliminatòria

Localitzacions

  • Castell de Llaís
  • Ciuret

Resum

  • Els 6 equips surten del Castell de Llaís caminant del Ripollès cap a Osona. La propera pista es troba entre baumes on hauran de fer escalada pujant una corda. Més endavant trobaran el punt de control. A continuació travessen la Collada de Collfred per arribar al final d'etapa a Ciuret.

Punt de control

  • Es troben un camí curt i un de llarg. El primer equip es troba una senyal amb la indicació de quin és el camí curt. Tenen l'opció de girar la senyal. L'equip del darrere haurà de pensar si els hi han canviat el rètol o no. La resta també té l'opció de girar el cartell per al proper equip.

Prova d'eliminació

  • Les dues parelles han de desxifrar una dita catalana en una prova de memòria mirant un panell i memoritzant una codificació de xifres i lletres. Qui encerti la dita es salvarà de l'eliminació.

8è dia: Ciuret - Volcà del Croscat [8][modifica]

  • Etapa no eliminatòria

Localitzacions

Resum

  • Els primers poden triar l'ordre de sortida, avui compten els temps a partir de l'inici de la primera parella. Surten cada 5 minuts. Durant el camí han de cercar un mapa d'orientació i dins les Escletxes de la Freixeneda trobar el material per a fer el ràpel. Un cop al Salt de Sallent poden fer el ràpel de 180 metres o caminar el camí tenint una penalització de 20 minuts. Més endavant hi ha situat el punt de control i un cop passat aniran en bici fins al Parc de la Pedra Tosca. Allà buscaran noves peces per a trobar el proper mapa fins al final d'etapa al Volcà del Croscat.

Punt de control

  • A El Mallol es troben un dilema, han de restar de 5 minuts a mitja hora a un altre equip. Per a ells mateixos se'ls hi sumarà la mateixa quantitat de temps.

Prova de benefici

  • La prova és culinària i qui guanyi serà el que repliqui millor el plat típic de la zona; les patates d'Olot.

9è dia: -[modifica]

L'etapa de no es realitza degut al mal temps.

10è dia: Sadernes - Torre dels Moros[8][modifica]

  • Etapa no eliminatòria

Localitzacions

Resum

  • Els guanyadors de la prova de benefici han de separar dos equips i barrejar els seus participants. Avui no hi ha el camí marcat als mapes. Surten de Sardenes i caminant al costat de la riera de Sant Aniol on en un gorg han de buscar un nou mapa i del Congost de Sant Aniol on travessaran amb una tirolina per arribar al punt de control. Passat aquest punt seguiran per Bassegoda fins al final d'etapa situat a la Torre dels Moros.

Punt de control

  • Al Pont d'en Valentí els equips hauran de decidir si disposen d'una trucada telefònica de 3 minuts amb la gent que enyora, si l'accepten no tenen l'opció d'anar a la prova de benefici.

Prova de benefici

  • Al Pantà de Darnius-Boadella les dues parelles han de resoldre un problema matemàtic i representar-lo en caixes de cartró. Han de fer un càlcul que involucra la despesa mensual d'aigua per persona a Catalunya.

11è dia: Pantà de Darnius-Boadella - La Vajol[modifica]

  • Etapa eliminatòria

Localitzacions

Resum

  • Els 5 equips surten des del Pantà de Darnius-Boadella. Els concursants han de muntar una barca amb una pista aconseguida el dia abans i travessar fins l'altre banda del pantà. Els vencedors de la prova de benefici fan aquesta part en caiac. A continuació passaran pel Serrat del Sentinella, el Mirador de la Tortuga i el Mirador de Darnius abans d'arribar al punt de control. Després continuaran fins a La Vajol, final d'etapa.

Punt de control

  • Els equips han de triar a qui atorgar una pista de cara a la prova d'eliminació.

Prova d'eliminació

  • Les dues parelles hauran de superar un scaperoom a la Mina d'en Negrín. Després de resoldre unes pistes, hauran de trobar uns lingots d'or dins d'una caixa forta per seguir a La Travessa.

12è dia: Castell de Requesens - Espolla[modifica]

  • Etapa no eliminatòria

Localitzacions

  • Castell de Requesens
  • Dolmen de Mesclans
  • Espolla

Resum

  • Un dels membres de la parella ha de trobar a l'altre que ha estat conduïda amb una vena als ulls en un dels punts més alts del castell. Un cop retrobats han de baixar i buscar el proper mapa dins d'una de les basses de l'entrada del castell. Després continuen pel Dolmen de Mesclans on troben la pista d'un dilema que es resol a Espolla quan arriben al punt de control. L'etapa es suspèn en aquest punt degut al retard pel mal estat del camí i per possibles cops de calor.

Punt de control

  • Si una única parella decideix trair a la resta anirà directament a la final de La Travessa. Si hi ha dues o tres parelles que prenen la decisió de trair es sumarien 20 minuts a les parelles traïdores per a l'etapa eliminatòria de l'endemà i si totes o cap ho fan tot quedaria igual.

13è dia: Rabós - Església de Sant Gil[modifica]

  • Etapa eliminatòria

Localitzacions

Prova de benefici

  • Els 2 equips juguen a estirar la corda al millor de 3 intents al Monestir de Sant Quirze de Colera.

Resum

  • L'etapa és individual i d'orientació. L'equip guanyador de la prova de benefici podrà fer-la en parella. Primer han de trobar una pipeta d'or al riu Orlina cadascú de la parella, i a continuació se'ls hi donarà un mapa per anar individualment per dos camins fins a Vilamaniscle trobant les fites i més tard a l'església de Sant Gil, final d'etapa. No hi ha punt de control.

Prova d'eliminació

  • Al port de Llançà durant 15 minuts els dos equips han de fer nusos en uns palets. A continuació hauran de desfer els nusos del palet de l'equip contrari; qui abans ho aconsegueixi serà el tercer equip finalista i l'equip perdedor se n'anirà cap a casa.

14è dia: Mirador de Mas Ventós - Far de s'Arenella[modifica]

  • Etapa eliminatòria

Localitzacions

Resum

L'etapa s'inicia al Mirador de Mas Ventós. Per sortir els primers han d'endevinar des del mirador quina distància hi ha fins al Cap de Creus. Sortiran en períodes de 3 minuts de diferència per ordre de més encert a menys. Caminen per l'Ermita de Sant Onofre i la Serra de Rodes fins a la Cova de la Veta Negra. Allà a la cova han de trobar el següent mapa. Seguiran pel Castell de Sant Salvador fins al Monestir de Sant Pere de Rodes on hi haurà el darrer punt de control del programa. A continuació descendeixen fins al Far de s'Arenella.

Punt de Control

Hauran de decidir si compren una bossa amb material molt beneficiós per a la prova d'eliminació. Cada equip que decideixi obtenir-la restarà 1000€ del premi total del programa.

Prova d'eliminació

Els dos equips hauran de fer 1200 metres que separen la Badia de El Port de La Selva en caiac i els darrers 200 metres nedant fins a la Platja de les Violetes. El primer equip que hi arribi assolirà la final.

15è dia: L'Escala - Cap de Creus [9][modifica]

  • Etapa final

Localitzacions

Resum

La prova final consisteix en un mapa on hi ha marcat 7 punts per trobar set peces d'un puzle mentre fan escalada, passen per un búnquer, la Torre de Montgó, fan rapel, salten al mar, descendeixen per dins un pou al mar, fan caiac i submarinisme. Un cop tenen les peces han de sumar els quilòmetres totals de la travessa. Qui calculi correctament primer la xifra correcte guanyarà el concurs.

Recepció[modifica]

Audiències de la primera temporada[modifica]

Audiències televisives[modifica]

Episodi Data original d'emissió
1. L'aventura 30 octubre de 2023
2. La resistència 30 octubre de 2023
3. La força 30 octubre de 2023
4. Els límits 10 de novembre de 2023
5. L'instint 10 de novembre de 2023
6. La supervivència 10 de novembre de 2023
7. La fe 17 de novembre de 2023
8. El destí 24 de novembre de 2023

Audiències digitals[modifica]

El programa va ser l'espai més vist de la nova plataforma 3cat durant els seus primers dies d'emissió.[10]

La cadena, va informar el 18 de gener de 2024 que la primera temporada ha tingut més d'1.500.000 reproduccions a la plataforma digital 3Cat. Altres dades donades del ressò del concurs a les xarxes socials són les gairebé 10 milions de reproduccions d'on destaquen els 5 milions de reproduccions a Instagram i 4,4 milions a TiKToK.[11]

Seqüela[modifica]

Segona temporada (Expedició Mediterrani)[modifica]

El gener de 2024 s'anuncia la segona temporada del format i l'obertura del procés de selecció per a participar-hi[11] i també que es modifica el recorregut anant des del Cap de Creus (final de la 1ª temporada) fins al Delta de l'Ebre. El premi final també s'incrementa fins als 20.000€.[12] El pressupost de la 2a temporada també s'incrementa fins als 1.361.669€.[13]

Referències[modifica]

  1. «“El dia més important des del naixement de TV3”: 3Cat s’estrena per sacsar l’audiovisual en català». Vilaweb, 01-11-2023. [Consulta: 30 octubre 2023].
  2. «https://elmondelatele.cat/2023/03/tv3-arrenca-el-casting-de-la-travessa-el-seu-nou-reality-daventures/». El mon de la tele, 13-03-2023. [Consulta: 1r novembre 2023].
  3. 3,0 3,1 «Acusan de nuevo a TV3 de plagio por 'La travessa', el nuevo formato de Laura Escanes» (en castellà). El Periódico de Catalunya, 19-05-2023. [Consulta: 1r novembre 2023].
  4. «Laura Escanes fitxa per TV3 i serà la presentadora de "La travessa", un nou reality d'aventures». El mon de la tele, 19-05-2023. [Consulta: 1r novembre 2023].
  5. 5,0 5,1 «Aquest és el pressupost dels nous programes d'Andreu Buenafuente i Laura Escanes a TV3». El món de la tele, 07-11-2023. [Consulta: 8 novembre 2023].
  6. «El teatre Victòria es vesteix de festa per veure en primícia la final de "La travessa" amb Laura Escanes». CCMA.cat, 20-11-2023. [Consulta: 24 novembre 2023].
  7. «El reality d’aventures 'La travessa' celebra la seva première davant d'un teatre eufòric». Diari de Barcelona, 24-11-2023. [Consulta: 27 novembre 2023].
  8. 8,0 8,1 ««La Travessa» de TV3 arriba a la Garrotxa». Nació Digital, 13-11-2023. [Consulta: 18 novembre 2023].
  9. «Una parella berguedana arriba fins al final del nou programa de 3Cat «La travessa»» (en regió 7). català, 24-11-2023. [Consulta: 27 novembre 2023].
  10. El món de la tele. «Laura Escanes supera les crítiques i "La travessa" es converteix en el més vist del nou 3Cat», 02-11-2023. [Consulta: 2 novembre 2023].
  11. 11,0 11,1 «Laura Escanes renova a TV3 i presentarà la segona temporada "La travessa"». El món de la tele, 18-01-2024. [Consulta: 18 gener 2024].
  12. «Canvis a "La travessa" de Laura Escanes que dobla el premi final i salta a la costa». El Món de la tele, 30-01-2024. [Consulta: 30 gener 2024].
  13. «"La travessa" de Laura Escanes a 3Cat incrementa el seu pressupost i salta a la costa». El Món de la Tele, 27-02-2024. [Consulta: 27 febrer 2024].

Enllaços externs[modifica]