Lesguià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaLesguià
лезги чІал lezgi č'al
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants450.000 (aprox.)
Parlants nadius633.610 Modifica el valor a Wikidata (2010 Modifica el valor a Wikidata)
Parlat aDistricte de Quba, Qusar District (en) Tradueix, Districte de Xaçmaz, Districte de Shaki, Districte d'Ağdaş, Districte d'Ağsu, Districte de Balakan, Districte de Göyçay, Yevlakh District (en) Tradueix, Zaqatala, Zardab, Azerbaijan (en) Tradueix, Districte de Kurdamir, Samukh District (en) Tradueix, Siyazan District (en) Tradueix, Ujar District (en) Tradueix, Districte de Şabran, Districte de Şamaxı, Bakú, Yevlakh (en) Tradueix, Gandja, Mingachevir (en) Tradueix, Sumqayit i Shaki Modifica el valor a Wikidata
Oficial aDaguestan, Azerbaidjan
Autòcton deCaucas
EstatRússia i l'Azerbaidjan, també al Kazakhstan, Kirguizstan, Turquia, Turkmenistan, Ucraïna, Uzbekistan i Geòrgia
Classificació lingüística
llengua humana
llengües caucàsiques
llengües caucàsiques del nord-est
llengües daguestaneses
llengües lesguianes
llengües samurianes Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturaalfabet ciríl·lic Modifica el valor a Wikidata
Nivell de vulnerabilitat2 vulnerable Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-2lez
ISO 639-3lez Modifica el valor a Wikidata
SILlez
Glottologlezg1247 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuelez Modifica el valor a Wikidata
UNESCO1072 Modifica el valor a Wikidata
IETFlez Modifica el valor a Wikidata

Lesguià, també dit daguestànic, és una llengua caucàsica del nord-est parlada pels lesguians que viuen al sud del Daguestan (una república de Rússia) i el nord de l'Azerbaidjan.

Característiques[modifica]

El lesguià és una llengua del grup txetxenolesguià, del subgrup samurià (amb rutuls, aguls, tsakhur, budukh, khinalug, kryz, dhzek, khaput i udi). Es divideixen en tres dialectes:

  • Kürin o günei, al sud-est del Daguestan, constitueix la base literària, el més estès i es parla a Kurakh, centre cultural econòmic de llur territori i capital de l'antic kanat de Kürin.
  • Akhti, al sud-est del Daguestan.
  • Kuba, al nord-est de l'Azerbaidjan.

Estatut[modifica]

Fou promogut al rang de llengua literària a finals del segle xix, escrita en caràcters àrabs, però l'àrab, que era la seva llengua literària, fou desplaçat pel lesguià després de la Revolució Russa. Els primers intents d'escriure en alfabet ciríl·lic (1904-1905) foren un fracàs total. El 1928 l'alfabet àrab fou substituït pel llatí, i el 1938 pel ciríl·lic.

És una de les nou llengües oficials del Daguestan (en lesguià Daghustandin Respublika), tot i que no és gaire emprada en l'ensenyament. Entre 1920 i 1960 fou usada a l'ensenyament entre els lesguians del Daguestan, i entre el 1920 i el 1939 entre els de l'Azerbaidjan, fins a cinquè. També fou llengua oficial dels agul entre el 1920 i el 1950. Després, però, l'ensenyament es va fer en rus al Daguestan i en àzeri a l'Azerbaidjan. Tot i així, el 98% dels que viuen al Daguestan parlen habitualment el lesguià. Al Daguestan s'edita el diari Lerzgi gazet des del 1928.

Literatura[modifica]

Gaudeixen d'una rica tradició oral, però no començaren a emprar la llengua escrita fins a finals del segle xix, influïts per la djadid musulmana i amb escriptors com Etim Emin (1838-1884), autor del poema místic A l'aixecament del 1877. Però no fou fins després de la revolució quan el conreu literari es va estendre, amb autors com Sayf Allah Chobanzade, Hadidji d'Akhti, Shah Emir Maradov, Alibek Fatakhov (1910-1953) amb la novel·la Cadenes trencades (1934), l'ashug Tagir Alimov Khuriugsky (1893-1958) i Suleiman Stal'skiy (1869-1937).

Bibliografia[modifica]

  • Haspelmath, Martin. 1993. A grammar of Lezgian. (Mouton grammar library; 9). Berlin & New York: Mouton de Gruyter. – ISBN 3-11-013735-6
  • Talibov, Bukar B. and Magomed M. Gadžiev. 1966. Lezginsko-russkij slovar’. Moskva: Izd. Sovetskaja Ėnciklopedija.

Enllaços externs[modifica]

Hi ha una edició en lesguià de la Viquipèdia
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lesguià