Lilit

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Lilit (1892), de John Collier.
Lilit babilonica.

Segons el judaisme de l'edat mitjana, Lilit (en hebreu לילית Lilit) fou la primera esposa d'Adam, anterior a Eva. Déu va crear Lilit i Adam de manera igual. Aquests, un cop situats a l'Edèn es van veure en una disputa quan, a l'hora de mantenir relacions, Lilit va oposar-se a estar sota de l'home, Adam, ja que trobava que aquella postura era estar sotmesa a ell. Així doncs, Lilit es va rebel·lar i va marxar del Paradís abandonant Adam per no estar sota els desitjos de ningú. Va ser aleshores quan Déu creà Eva, i la creà d'una de les costelles d'Adam; així ocuparia el lloc de Lilit.

De vegades se la representa amb l'aspecte d'una dona molt bonica, amb els cabells llargs i rinxolats i de vegades alada. Algunes cites mitològiques diuen que s'assimilava a un dimoni que raptava els nens dels bressols durant la nit i que mantenia relacions sexuals amb els homes mentre aquests dormien, com un súcube. Sembla que la Lilit jueva seria una apropiació del judaisme de Lilitu, un dimoni nocturn mesopotàmic amb tendència a assassinar nens. També es considera que existeix una connexió entre Lilit i Inanna, la deessa sumèria de la guerra i el plaer sexual.

Existeix també un mite grec sobre una dona anomenada Làmia, una reina líbia que mantingué relacions amb Zeus; després que Zeus l'abandonés, Hera va furtar els seus fills, i ella es venjà furtant els fills d'altres dones.

Lilit i Eva i el feminisme[modifica | modifica el codi]

Eva seria un personatge antitètic de Lilit. Mentre la primera representa la submissió total a la figura masculina, que acata els seus desitjos i no es planteja ni lluita per uns drets d'igualtat, la segona seria totalment el contrari. Lilit representa la dona lluitadora que es rebel·la contra la desigualtat de sexes i no es deixa oprimir per cap home. Amb el temps la "primera dona d'Adam" ha passat a ésser una figura relacionada amb el Feminisme, pel que representa i la lluita de valors que s'hi relacionen.

Lilit en la Bíblia[modifica | modifica el codi]

L'única vegada que s'anomena expressament en l'Antic Testament aquesta criatura apareix a Isaïes 34:14:[1] ופגשו ציים את־איים ושעיר על־רעהו יקרא אך־שם הרגיעה לילית ומצאה לה מנוח׃ Que és traduïda en la versió de la Bíblia de Jerusalem com: «Els gats salvatges s'ajuntaran amb hienes i un sàtir cridarà a l'altre; també allà reposarà Lilit i en ell hi trobarà el descans». Altres versions tradueixen el terme com criatura nocturna o òliba.[2]

Lilit en la mitologia mesopotàmica[modifica | modifica el codi]

El seu nom original en acadi és Lilitu, que prové de la paraula lil, que significa "vent", "aire" o "esperit". En la mitologia acadia pertany a la mateixa classe de dimonis que Lilu, Ardat Lili i Idlu Lili.

La traducció a l'hebreu com לילית (Lilit) possiblement va originar a una confusió de termes, ja que ליל en hebreu significa "nit" en comptes d'"aire". Només s'han trobat breus referències d'ella en el llibre d'Isaïes i en la tradició talmúdica, que són les que han arribat fins als nostres temps.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Judit M. Blair De-Demonising the Old Testament - An Investigation of Azazel, Lilith, Deber, Qeteb and Reshef in the Hebrew Bible. Forschungen zum Alten Testament 2 Reihe, Mohr Siebeck 2009 ISBN 3-16-150131-4
  2. Isaïes 34:14 en quaranta idiomes

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • Transoxiana.org («La presència de Lilith en els escrits rabínics i el seu origen», Conferència dictada en les I Jornades d'Estudis Orientals (Buenos Aires, 2004).