Literatura dels Estats Units d'Amèrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Literatura nord-americana)

La literatura estatunidenca és la que es fa als Estats Units d'Amèrica en anglès.

Grans períodes[modifica]

La literatura dels EUA comença amb els escrits sobre el colonialisme, tant els que reflexionen sobre el fet de ser o no ser una nació, com les controvèrsies religioses i econòmiques dels fundadors del país. De seguida van sorgir les obres que parlaven dels indis, que evolucionarien més endavant cap al western.

El període conegut com a First Great Awakening al segle xviii va suposar un auge de la religiositat més estricta, que es va reflectir en la literatura amb obres penitencials i morals. Va conviure amb les cançons polítiques populars que celebraven la independència. Llavors van sorgir els escriptors que intentaven tenir un estil propi, allunyat dels moviments anglesos, com Washington Irving. Les influències del romanticisme i realisme europeus es barrejaven amb els temes locals, com l'esclavatge o la barreja de races, una constant en la literatura americana: és l'anomenat modernisme americà, que va tenir lloc durant bona part del segle xix.

El segle XX està marcat per la Gran Depressió que va sacsejar el país i que va fer que la literatura guanyés en compromís social i pessimisme, amb autors com John Steinbeck o T.S Eliot. Després de la Segona Guerra Mundial, les obres van guanyar en experimentació, amb l'anomenada Beat Generation, sense abandonar els patrons precedents.

Escriptors més rellevants[modifica]

nzen

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Literatura dels Estats Units d'Amèrica