Lliura (unitat de massa)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'unitatLliura (unitat de massa)
Tipus unitat de massa
Sistema d'unitats Sistema Imperial d'Unitats
Unitat de massa
Caràcter Unicode
Símbol lb
Conversions d'unitats
A unitats del SI 0,45359237 kg
Modifica dades a Wikidata

La lliura (lb) és una unitat de massa utilitzada actualment en el sistema imperial d'unitats, en el sistema d'unitats de mesura dels Estats Units i en altres sistemes d'unitats de mesura. La lliure ha estat usada des de l'Antiga Roma. La paraula (derivada del llatí) significa "escala" o "balança", i encara és el nom de la principal unitat de massa usada als països anglosaxons. 1 lliura equival a 0,45359237 quilograms i, al seu torn, 1 quilogram equival a 2,20462262 lliures.

Història[modifica | modifica el codi]

Molt després de la caiguda de l'Imperi Romà Occidental, cada regió europea tenia la seva pròpia manera d'estimar el valor d'una lliura, i van sorgir nombroses unitats de massa també anomenades lliura. La lliura llatina equivalia a 273 grams. Com a unitat monetària de compte, però, s'usava la lliura grega, de 3.274 grams.

Durant molt temps va haver-hi confusions en pesar una mercaderia amb diferents unitats denominades lliura. Per acabar amb el problema, Antoine Lavoisier va proposar substituir les lliures i altres antigues unitats a tota Europa pel gram, els seus múltiples i submúltiples.

Amb el pas del temps, totes les nacions europees van abandonar l'ús de la lliura per substituir-la pel quilogram, excepte els països anglosaxons, les quals encara l'usen, i algunes altres amb influència d'aquests països, com Puerto Rico o Panamà.

Tot i que molts exemples de lliures o asos s'han conservat, curiosament el seu pes varia (fins a un màxim de dues onzes) entre exemplars i no s'ha trobat una explicació satisfactòria. El seu nom alternatiu fou as (vegeu As romà).

Lliures en ús[modifica | modifica el codi]

Els països anglosaxons encara usen dos tipus de lliures:

En alguns països de l'Amèrica llatina, com Colòmbia i Veneçuela, s'utilitza la paraula lliura per referir-se a mig quilogram (500 grams): aquesta és la lliura mètrica.

Lliures obsoletes[modifica | modifica el codi]

  • La lliura catalana equivalia a 400 grams i es dividia en 12 unces. Vint-i-sis lliures catalanes eren una arrova. La terça era de la mateixa mida que la lliura però només es feia servir per a pesar carn.
  • La lliura castellana es va utilitzar al Regne de Castella i les seves colònies. Equivalia a 460 grams.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Claudi ALSINA i CATALÀ; Gaspar FELIU i MONTFORT; Lluís MARQUET i FERIGLEː Pesos, mides i mesures dels Països Catalans. Barcelona, Curial, 1990