Lotòfags

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Flor del lotus Nymphaea caerulea.

Lotòfags (Lotophagi Λωτοφάγοι) fou el nom donat a la literatura clàssica grega a un poble de la costa nord del continent africà, possiblement a la Tripolitània de la moderna Líbia.

Mite[modifica | modifica el codi]

La primera referència al país del lotòfags es troba a l'Odissea d'Homer, durant el viatge d'Ulisses cap a Ítaca:

Ulisses va passar el Cap de Malea a l'extrem sud del Peloponès i es va ficar en una forta tempesta que va fer derivar la seva nau durant nou dies. Passat aquest temps va arribar a una costa estranya on va ancorar per obtenir aigua fresca. Després de dinar va enviar a alguns dels seus companys a explorar el país. Aquests varen trobar els lotòfags, poble sense disposicions hostils que varen rebre als grecs amablement. Els varen donant de menjar el fruit del lotus com a senyal de benvinguda. L'efecte d'aquest fruit, però, era que qui el menjava perdia les ganes de tornar al seu país i volia romandre al lloc. Malgrat que ploraven i que no volien marxar, Ulisses va reeixir a portar per la força els companys que havien menjat el fruit del lotus a la nau i va salpar tot seguit.[1]

Més tard Heròdot va escriure que els lotòfags existien i que al territori dels Gindanes a Líbia, possiblement la zona dels Sirtes, hi havia un poble que menjava la fruita dels lotus i que àdhuc obtenia un vi a partir d'aquesta fruita.[2]

Interpretacions[modifica | modifica el codi]

Segons la paraula "lôtos" (λωτός) de la mitologia grega, no està clar de quina planta es tracta. Hi ha autors que pensen que podria ser la planta coneguda com a séedra pels àrabs (Ziziphus lotus), mena de ginjoler[3] de fruit comestible,[4] i que és molt diferent dels lotus egipcis (Nymphaea caerulea) o (Nymphaea lotus). També es diu que aquest “Lotus” podria ser el “Diospyros lotus”, el banús lotus, anomenat popularment “palo-santo” i mal anomenat caqui bord o caquier bord.

Hi ha historiadors que localitzen el país dels lotòfags a l'illa de Gerba, al golf de Gabes, vora les costes de Tunísia, més a l'oest de Tripolitània.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Homer, Odissea (IX, 84-105).
  2. Heròdot, Proemi (IV, 177).
  3. DIEC
  4. Heròdot, Proemi. Llibre IV, 177

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]