Múscul recte major de l'abdomen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Múscul recte de l'abdomen)
Infotaula anatomiaMúscul recte major de l'abdomen
Múscul recte major de l'abdomen.
Detalls
Llatím. rectus abdominis Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn la cresta i la símfisi del pubis.[1]
InsercióEn l'apèndix xifoide i els cartílags costals de les costelles cinquena a setena.[1]
artèria epigàstrica inferior Modifica el valor a Wikidata
IrrigacióArtèria epigàstrica inferior.
InnervacióBranques dels nervis toràcics inferiors, i la branca del nervi abdominogenital[1]
AccionsTensa la paret abdominal, flexiona el tronc.[1]
Identificadors
MeSHD017568 Modifica el valor a Wikidata
TAA04.5.01.001
A04.5.00.001 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 9628 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.415
EB Onlinescience/rectus-abdominis-muscle Modifica el valor a Wikidata
Termes anatòmics dels músculs

El múscul recte major de l'abdomen, múscul recte anterior de l'abdomen[2] o múscul recte de l'abdomen (musculus rectus abdominis)[nota 1] es troba per fora de la línia mitjana de l'abdomen. És un múscul parell, llarg i aplanat, interromput per tres o quatre interseccions aponeuròtiques, anomenades metàmeres, i dividit medialment per una banda de teixit conjuntiu, la línia alba. Està cobert per una robusta fàscia anterior que multiplica la seva tensió. És un múscul molt característic de l'ésser humà.

Estan situats per sobre de la línia arquejada i continguts dins la beina dels rectes. S'estén des de la línia mitjana del pubis (símfisi púbica) fins a la vora inferior de la caixa toràcica i l'apòfisi xifoide (extrem inferior de l'estern);[3] més concretament, fins a l'apèndix xifoide i els cartílags adjacents (cinquena, sisena i setena costelles). S'insereix per mitjà d'un tendó aplanat i curt, el qual té dos feixos musculars –extern i intern–, que estan separats per la línia alba.

Està innervat, en la part superior, pels sis últims nervis intercostals i, en la part inferior, per una branca del nervi abdominogenital.

Funció[modifica]

És un múscul postural important i un potent flexor de la columna vertebral. La seva contracció comporta unes implicacions fisiològiques importants (en el part, en la defecació…). Hi ha algunes funcions que les exerceix principalment el múscul transvers de l'abdomen, concretament el buidatge abdominal, la micció i la defecació. A més, manté les vísceres abdominals al seu lloc.

Intervé en la funció expiratòria de la respiració; quan es contreu per parts; el seu to limita la inspiració màxima. És també un flexor del tronc. Produeix flexió de la columna vertebral per mitjà de les costelles. La seva contracció unilateral produeix una inclinació ipsilateral del tronc (cap al mateix costat).

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina tan sols apareix la denominació de múscul recte major de l'abdomen. En canvi, el Termcat en considera tres: múscul recte anterior de l'abdomen —que és la principal—, i múscul recte major de l'abdomen que és una sinonímia complementària, citades al Diccionari de sinologia: Anatomia i fisiologia de la mama; i també múscul recte de l'abdomen que és la que més s'ajusta a la denominació de la Terminologia Anatomica, citada al Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 12 febrer 2014].
  2. Culell I Oliveras, P; Fandos i Morera, A.; Nieto i López, M; TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari de sinologia: Anatomia i fisiologia de la mama [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/117/>
  3. Gray's Anatomy for students, 2a edició, p. 176
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

  • Disseccions

Enllaços externs[modifica]