Manifest Comunista

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Manifest comunista
Manifest del partit comunista
Portada de l'edició original en alemany
del Manifest del Partit Comunista (1848). Londres: Bildungs-Gesellschaft für Arbeiter von J. E. Burghard
Autor Karl Marx i Friedrich Engels
Títol original Manifest der Kommunistischen Partei
Traductor Emili Granier Barrera
(1930, del francès)
Pau Cirera
(1936, primera de l'alemany)
Maria Rosa Borràs
(1986, la més recent)
País Regne Unit
Llengua Alemany
Tema Filosofia, política, sociologia, història
Gènere Assaig
Data de publicació 1848
Modifica dades a Wikidata

El Manifest Comunista (també Manifest del Partit Comunista, a partir seu títol original en alemany, Manifest der Kommunistischen Partei) fou el programa teòric i pràctic, destinat a la publicitat, de la Lliga Comunista, una organització obrera internacional. Va ser redactat a novembre de 1847 per Karl Marx i Friedrich Engels, per encàrrec del partit.

Publicat inicialment en alemany (1848), no veu la llum a Anglaterra fins al 1850. Assolí una gran popularitat entre el moviment obrer de la segona meitat del segle XIX i fou reeditat en nombroses ocasions i traduït a la major part de les llengües europees.

La primera traducció al català data de l'any 1930 i va ser encarregada per Manuel González Alba a Emili Granier i Barrera per ser publicada a la seva editorial Arc de Barà. Granier va fer la traducció sobre la versió francesa de Laura Lafargue. La primera traducció directa de l'alemany la va fer el 1936 Pau Cirera per la Unió Socialista de Catalunya. El manuscrit va ser traduït a diverses llengües europees als pocs mesos de ser acabat. El 1848 van aparèixer versions en francès, polonès, italià, danès, neerlandès i el suec.[1] Als diversos pròlegs que van escriure Marx i Engels primer i després, a la mort de Marx, només el segon, es deixa constància de les distintes edicions i traductors al llarg dels anys. Segons el pròleg a l'edició alemana de 1872, la primera traducció a l'anglès, publicat al periòdic Red Republican, va ser un treball de la periodista Helen Macfarlane.[2] L'edició francesa va ser publicada a París el 1848, segons aquest pròleg.[2] A Londres es van publicar també les primeres traduccions al polonès i a l'alemany.[2] La primera traducció al rus la va realitzar l'anarquista Mikhaïl Bakunin. La primera traducció al castellà, feta pel socialista José Mesa Leompart va ser publicada el 1872 a la revista La Emancipación de Madrid, el 1886.[3] La primera edició a l'afrikaans va aparèixer amb un prefaci de Lev Trotski, Noranta anys del Manifest Comunista.[4]

"Un fantasma recorre Europa, el comunisme" i "Proletaris de tots els països uniu-vos!" obren i tanquen el manifest respectivament. Ambdues mostren clarament la intencionalitat política d'un manifest destinat a convèncer el moviment obrer de què hi ha una alternativa al capitalisme, que a tots els països industrialitzats hi ha un moviment obrer emergent i que la internacionalització de la lluita obrera és el camí per al triomf del comunisme.

El Manifest[modifica | modifica el codi]

El programa polític que conté el Manifest, és a dir, les polítiques que perseguien els partits comunistes de l'època (afiliats a la Lliga Comunista), inclou, entre altres coses, l'abolició del dret a la propietat i a l'herència i la col·lectivització dels mitjans de producció i transport. Aquestes mesures, serien implementades per un govern revolucionari (que Marx i Engels anomenaran Dictadura del proletariat) que seria el precursor del comunisme, una societat sense estat i sense classes socials

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Manifiesto del Partido Comunista, nota 1 (p. 109).
  2. 2,0 2,1 2,2 Manifiesto del Partido Comunista, p. 27-29.
  3. Manifiesto del Partido Comunista (p. 112).
  4. A noventa años del Manifiesto Comunista, Lev Trotski.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]