Microscòpia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La microscòpia és el conjunt de tècniques i mètodes destinats a fer visibles determinats objectes d'estudi que per la seva petita grandària no són visibles a l'ull nu, és a dir, estan fora del rang de resolució de l'ull humà normal. La microscòpia inclou el microscopi com a element central a més d'un conjunt de tècniques i mètodes complementaris com són els de preparació i maneig de mostres, el processament, registre i interpretació d'imatges i d'altres. La microscòpia fa ús de la difracció, refracció i reflexió de feixos de fotons o electrons que incideixen sobre l'objecte d'estudi per a fer-lo visible. Les tècniques de microscòpia per al laboratori de biologia difereixen depenent del tipus de microscopi i així es classifiquen en òptica, electrònica i sonda de rastreig.

Alguns científics molt importants que han intervingut en aquest camp han estat:

  • Zacharias Janssen - Va ser el que va utilitzar i fer el primer microscopi compost.
  • Robert Hooke - Va presentar les primeres visions del món microscòpic que inclouen per primera vegada el terme cèl·lula.
  • Marcello Malpighi - Va fabricar microscopis simples amb els quals va realitzar molts descobriments, publicats per la Royal Society anglesa.
  • Antony van Leeuwenhoek - Va ser el que va demostrar la circulació de la sang pels capil·lars.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Microscòpia Modifica l'enllaç a Wikidata