Morimotoïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMorimotoïta
Fórmula químicaCa₃(TiFe2+)(SiO₄)₃
EpònimNobuo Morimoto (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMina Fuka, Fuka, Bicchu-cho (Bitchu-cho), Takahashi City, Prefectura d'Okayama, Regió de Chugoku, Honshū, Japó
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.AD.25
Nickel-Strunz 9a ed.9.AD.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/A.08 Modifica el valor a Wikidata
Dana51.4.3c.3
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 12,162Å;
Grup espacialgrup d'espai Ia-3d Modifica el valor a Wikidata
Colornegre
Exfoliacióno observada
Fracturairregular, desigual, subconcoidal
Duresa7,5
Lluïssoradamantina
Color de la ratllagris
Densitat3,8 g/cm³ (mesurada); 3,75 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesisotròpica
Impureses comunesZr, Al, Mn, Mg
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1992-017
Any d'aprovació1992
SímbolMmt Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La morimotoïta és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup estructural del granat. Rep el seu nom de Nobuo Morimoto (1925-2010), mineralogista i professor de les Universitats d'Osaka i Kyoto.

Característiques[modifica]

La morimotoïta és un silicat de fórmula química Ca₃(TiFe2+)(SiO₄)₃. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1992, i publicada per primera vegada el 1995. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs és 7,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la morimotoïta pertany a «9.AD - Nesosilicats sense anions addicionals; cations en [6] i/o major coordinació» juntament amb els següents minerals: larnita, calcio-olivina, merwinita, bredigita, andradita, almandina, calderita, goldmanita, grossulària, henritermierita, hibschita, hidroandradita, katoïta, kimzeyita, knorringita, majorita, vogesita, schorlomita, spessartina, uvarovita, wadalita, holtstamita, kerimasita, toturita, momoiïta, eltyubyuïta, coffinita, hafnó, torita, thorogummita, zircó, stetindita, huttonita, tombarthita-(Y), eulitina i reidita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Fuka, a la ciutat de Takahashi, dins la prefectura d'Okayama, a la Regió de Chugoku (Honshū, Japó). També ha estat descrita al complex alcalí del riu Ice, a la Colúmbia Britànica (Canadà); al riu Morotu, a l'óblast de Sakhalín (Rússia); al mont Rasvumtxorr, al massís de Khibini, a l'óblast de Múrmansk (Rússia); i al comtat de San Benito, a Califòrnia (Estats Units).

Referències[modifica]

  1. «Morimotoite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 5 octubre 2017].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d’agost 2019. [Consulta: 5 octubre 2017].