Orofaringe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaOrofaringe
Detalls
Llatípars oralis pharyngis Modifica el valor a Wikidata
Part defaringe Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD009960 Modifica el valor a Wikidata
TAA05.3.01.019 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 54879 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Terminologia anatòmica
Parts de la faringe, incloent l'orofaringe, de color ataronjat.

L'orofaringe[1] és una regió de l'anatomia que neix en la porció més posterior de la boca, des del paladar tou fins a l'os hioide i inclou el terç posterior de la llengua.[2] En la seva cara anterior, l'orofaringe limita amb la cavitat bucal mitjançant dels pilars palatins anteriors i posteriors ia cada costat amb les amígdales palatines.

Funcions[modifica]

L'orofaringe és també el lloc per on transiten els aliments, líquids i saliva en ser empassats, des de la boca cap a l'esòfag.[3] Juntament amb la boca, l'orofaringe emet aire per a la vocalització i exhalació no nasal, és la via de pas dels aliments durant el vòmit i participa en la identificació del gust.

Importància clínica[modifica]

L'exploració de l'orofaringe s'aconsegueix amb ajuda d'un depressor de la llengua per examinar la mida i configuració de les amígdales i la integritat de la paret posterior de la faringe i la presència de degoteig nasal, signe d'una rinitis.

En tocar les parets posterior i laterals es desencadena el reflex nauseós, de manera que es comprova la integritat dels nervis glossofaringi i vague.

Les biòpsies d'orofaringe s'obtenen amb anestèsic local i s'extreu un segment de teixit sospitós. S'indiquen biòpsies d'aquest tipus en casos d'úlcera que faci sospitar d'una histoplasmosi, candidiasi, o una lesió cancerosa o precancerosa com la leucoplàsia.[4]

Càncer d'orofaringe[modifica]

La majoria dels càncers de l'orofaringe són del tipus carcinoma de cèl·lules escatoses, és a dir, les cèl·lules primes, planes que revesteixen l'interior de l'orofaringe. El risc de contraure càncer a l'orofaringe està associat al tabaquisme i el consum excessiu de licor. Una dieta baixa en fruites i vegetals, el consum de mate i el virus del papil·loma humà (VPH), també augmenten la probabilitat d'aparició de càncer d'orofaringe.[2]

Els signes que indiquen un probable càncer d'orofaringe inclouen el mal de coll que no remet, tos incessant, dificultat per empassar, canvis en la veu i pèrdua de pes sense raó aparent, entre altres.

Apnea del son[modifica]

L'orofaringe és el principal lloc d'obstrucció de les vies respiratòries superiors en persones amb dificultat respiratòria durant el son, coneguda com a apnea del son . El paladar tou i l'úvula tendeixen a inflamar i engrossir o bé la base de la llengua pot caure cap enrere de la boca i bloquejar l'entrada d'aire per uns segons, durant el son. La inflamació de les amígdales pot causar una obstrucció similar.[5]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Orofaringe». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 «Cáncer de la orofaringe: Tratamiento (PDQ®)» (en castellà). Información general sobre el cáncer de la orofaringe. Instituto Nacional del Cáncer, 24-09-2018. Arxivat de l'original el 2013-01-28. [Consulta: 13 gener 2013].
  3. «Orofaringe» (en castellà). MedlinePlus. [Consulta: 28 setembre 2008].
  4. «Biopsia de lesión orofaríngea» (en castellà). MedlinePlus. [Consulta: 28 setembre 2008].
  5. Gómez Ángel, Diego; O'Connor Reina, Carlos; García Iriarte, Maria Teresa. Guía básica de estudio de la otorrinolaringología (en castellà). Ediciones Díaz de Santos, 2000. ISBN 84-7978-431-8. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orofaringe