Cas Bárcenas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Papers de Bárcenas)
Cas Bárcenas
LlocEspanya
Data dels fets1990-2009
Data de difusió13 de gener de 2013
Descripció dels fets
Delicte de finançament il·legal del Partit Popular
Implicats
PolíticsLuis Bárcenas Gutiérrez, Mariano Rajoy, María Dolores de Cospedal, Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja, Javier Arenas, Ángel Acebes, Francisco Álvarez Cascos, Federico Trillo, etc.
Sentència
Sentència
Data28 d'octubre de 2021
ÒrganAudiència Nacional
SentitConsidera provat que el PP va pagar amb diners en negre la seva seu de Gènova
Categoria:Casos de corrupció
Manifestació espontània davant la seu del Partit Popular a Madrid en protesta per les revelacions del cas Bárcenas (2 de febrer de 2013)

El cas Bárcenas (o cas dels sobresous del PP) és un cas de corrupció política que investigà el delicte de finançament il·legal del Partit Popular (PP). El cas sorgí el 30 de gener de 2013, a partir de la publicació en premsa[1] dels anomenats papers de Bárcenas. Una comptabilitat no oficial del PP, que abastava el període 1990-2008, duta a terme per l'extresorer del partit Luis Bárcenas Gutiérrez (també apareixen anotacions de l'anterior extresorer Álvaro Lapuerta), on figuraven donacions privades d'empresaris i empreses, així com pagaments de sobresous (que suposadament es realitzaven en efectiu dins de sobres) a nombrosos càrrecs del partit (Mariano Rajoy, María Dolores de Cospedal, Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja, Javier Arenas, Ángel Acebes, Francisco Álvarez Cascos, Federico Trillo, etc.).[1][2] Aquest cas es considera una peça separada al si del cas Gürtel, per part del magistrat-jutge Pablo Ruz, titular del Jutjat Central d'Instrucció n. 5 de l'Audiència Nacional.

El 28 d'octubre de 2021 l'Audiencia Nacional considerà provat que el PP va pagar amb diners en negre la seva seu de Gènova.[3]

Història[modifica]

En un principi, aquest cas va ser objecte d'investigació per part de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, com a Diligències Informatives 1/2013, obertes en data 24 de gener de 2013.

Així mateix, també va ser objecte d'incoació de diligències per diferents jutjats arran de les denúncies realitzades per diferents organitzacions, sindicats i partits polítics.[4][5][6][7]

Tanamteix, el 7 de març de 2013, el cas va ser assumit, com a peça separada, pel jutge instructor del cas Gürtel, el magistrat-jutge Pablo Ruz, titular del Jutjat Central d'Instrucció n. 5 de l'Audiència Nacional.

Els sobresous a càrrecs del PP[modifica]

Segons els papers de Bárcenas, el Partit Popular va estar pagant sobresous als seus càrrecs amb diners en negre de procedència il·legal. Aquests sobresous majoritàriament no van ésser declarats com a ingressos. Segons aquests papers de Bárcenas, publicats pel diari El País, alguns dels càrrecs del Partit Popular que van rebre sobresous foren:[8][9]

Nom Import (€)
Mariano Rajoy 322.231
Francisco Álvarez-Cascos 321.391
Javier Arenas 225.762
Rodrigo Rato 216.711
Federico Trillo 185.256
Jaime Mayor Oreja 181.440
Ángel Acebes 107.100
Teófila Martínez 30.000
Alberto Fernández Díaz[10] 30.000
Jaime Ignacio del Burgo 26.445
María Dolores de Cospedal 15.000
Miguel Ángel Rodríguez 10.067
Pilar del Castillo 9.000
Jaume Matas 8.400
Juan Carlos Aparicio 7.813
Pío García-Escudero 6.010
Ana Palacio 6.000
José Ignacio Llorens i Torres[11][10] 6.000

La relació laboral de Bárcenas amb el PP[modifica]

Durant la instrucció del cas Gürtel, va transcendir a la premsa que Luis Bárcenas era l'únic imputat a qui el PP li pagava les despeses de la seua defensa processal perquè el seu dia així ho considerà oportú.[12][13] Posteriorment, segons la versió oficial, Bárcenas va ser apartat del PP i va renunciar a la seua acta de senador. Tanmateix, el PP acordà amb Bárcenas pagar-li un sou extraordinari de més de 200.000 euros anuals, en mensualitats i amb retencions a la Seguretat Social.[14] Des d'un punt de vista legal, la vida laboral de Bárcenas que consta a la Tresoreria General de la Seguretat Social, mostra que entre 2010 i 2013 la seua relació amb el PP va ser la d'un contracte indefinit, al qual va renunciar amb una baixa voluntària el 31 de gener de 2013, el mateix dia que el diari El País publicà els famosos papers de Bárcenas.[15] A causa de la pressió mediàtica, el PP hagué d'explicar el perquè d'aquest sou i la seua secretària general, María Dolores de Cospedal, ho definí com una indemnització en diferit.[16]

Expulsió del Partit Popular com acusació popular al cas Gürtel[modifica]

El 26 d'abril de 2013, el jutge instructor del cas Gürtel, el magistrat Pablo Ruz, dicta acte mitjançant el qual revoca la condició d'acusador popular amb què el Partit Popular estava personat al cas Gürtel.[17][18][19] Entre les raons esgrimides figura que les actuacions processals del Partit Popular no corresponen a les pròpies d'una acusació popular, sinó que més aviat semblen ajudar la defensa dels imputats Luis Bárcenas Gutiérrez, Jesús Merino Delgado i Rosalía Iglesias Villar, vinculats al Partit Popular.

El 3 de juny de 2013, la secció quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional confirma l'exclusió de la personació del Partit Popular com a acusació particular a la causa, en desestimar el seu recurs d'apel·lació.[20][21][22]

En els fonaments jurídics, la Sala analitza les actuacions processals del Partit Popular en relació a tres persones imputades, que estan vinculades amb el mateix Partit Popular: Luis Bárcenas Gutiérrez, Jesús Merino Delgado i Rosalía Iglesias Villar. I conclou respecte del Partit Popular que

«fàcilment es dedueix que la seua comesa al procediment no ha estat plenament congruent amb el vertader exercici de l'acusació popular, doncs més bé correspon a una autèntica part coadjuvant en la defensa dels tres imputats últimament mencionats.»
«I el mateix ocorre amb la seua al·legació sobre què ha intervingut activament en la fixació de noves mesures cautelars imposades a Luis Bárcenas arran del fet que es coneguera la informació sobre els comptes bancaris suïssos vinculats a ell, ja que segons s'observa en l'acte… en la compareixença sobre l'establiment de mesures cautelars…, la direcció processal del Partit Popular, quan l'Instructor li va concedir la paraula, es limità a dir que no s'oposava al que establia el Ministeri Fiscal, sometent-se al que resolguera el titular de l'òrgan judicial. Tèbia actuació que després va repetir en impugnar de forma extremadament parca… el recurs d'apel·lació interposat per Luis Bárcenas contra l'acte d'adopció de mesures cautelars que l'afecten.»

També és destacable que la Sala comparteix el criteri de l'Instructor

«davant la incompatibilitat d'interessos defensats pel Partit Popular, sobre el qual existeixen evidents indicis, no sols a la peça separada, sinó també a la causa principal, de la seua presumpta implicació als fets investigats, ja per la via de la responsabilitat civil subsidiària establerta a l'article 120.3r i 4t del Codi Penal, ja per la via de la participació a títol lucratiu de l'article 122 del Codi Penal.»
«una vegada que s'han acumulat indicis suficients sobre la incompatibilitat de la personació del Partit Popular en l'exercici de l'acció popular, davant les cada vegada més diàfanes dades sobre la possibilitat de ser subjecte responsable civil als fets que s'investiguen, que inclouen la possible existència d'una doble comptabilitat. Pel que hem de descartar qualsevol besllum d'artificiositat i improcedència en la seua expulsió com a acusador popular en aquest procediment. Al contrari, l'anàlisi i la depuració dels actes processals duts a terme, així com les dades que van configurant-se, duen a l'anterior convicció.»

Les donacions al Partit Popular[modifica]

Cal senyalar que la llei de finançament de partits vigent en el moment dels fets permetia les donacions anònimes a partits polítics, però sempre que aquestes foren inferiors a 60.000 euros i no donades per empreses adjudicatàries de contractes amb l'Administració pública. Tanmateix, segons les anotacions contingudes als papers de Bárcenas, les pràctiques de finaçament il·legal del Partit Popular consistirien en:[23][24]

  • Computar com a donacions anònimes les provinents d'empreses adjudicatàries de contractes amb l'Administració pública
  • Fraccionar els ingressos de les donacions, de tal manera que mai no sobrepassaren el límit legal de 60.000 euros

Per exemple:[25]

  • El 3 d'octubre de 2003, l'extesorer del PP apuntà a la seua llibreta una donació de l'empresari Manuel Contreras per 120.000 euros, el doble del màxim permès per la llei.
  • El 6 d'octubre de 2003, Bárcenas apunta en la seua llibreta l'ingrés d'eixos 120.000 euros en el compte bancari per a donacions anònimes.
  • A la comptabilitat oficial del PP consten el 6 d'octubre de 2003 quatre ingressos de diners al compte bancari en concepte de donatius anònims per 35.000, 40.000, 20.000 i 25.000 euros, que sumats donen els 120.000 euros.

Reaccions polítiques[modifica]

Suport a Luis Bárcenas[modifica]

«

Aquestes dues persones [referint-se a Luis Bárcenas i Gerardo Galeote] no estan imputades per cap tribunal, no estan acusades per ningú. La mateixa Fiscalia li ha dit al jutge Garzón que no envie l'assumpte al Tribunal Suprem perquè creu que no hi ha indicis suficients contra aquestes dues persones. Ells afirmen la seua innocència i jo estic convençut de què ningú no prodrà… podrà provar que no són innocents.

»
Mariano Rajoy (2 d'abril de 2009)[26][27][28][29]
«

El nostre tresorer ha estat un exemple de bon treball, professionalitat, i a la nostra organització, sempre ha estat un exemple de decència. (…) El nostre tresorer segueix afirmant la seua innocència i el creiem.

»
Javier Arenas (21 de juny de 2009)[30][31][32]
«
  1. El Partit Popular confia en la innocència de Luis Bárcenas i en què així es demostrarà als Tribunals de Justícia.
  2. El Partit Popular vol manifestar el seu reconeixement als més de 28 anys de serveis de Luis Bárcenas al nostre partit que han estat exemple de professionalitat i bon fer.
  3. El Partit Popular expressa el seu respecte envers la decisió de Luis Bárcenas, tresorer del Partit Popular, de presentar la seua renúncia a la seua actual responsabilitat. La decisió del nostre tresorer està inspirada, una vegada més, en la seua lleialtat cap a la nostra organització.
  4. El Partit Popular considera que la renúncia és transitòria fins que quede acreditada la seua innocència davant les instàncies judicials. No es procedirà a la substitució de Luis Bárcenas com a tresorer nacional del Partit Popular.
»

Cronologia[modifica]

  • 1 de març de 2013: El magistrat-jutge Pablo Ruz, titular del Jutjat Central d'Instrucció n. 5 de l'Audiència Nacional, que instrueix el cas Gürtel, lliura un ofici a la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal - Brigada de Blanqueig de Capitals perquè emeta informe detallant els elements subjectius, objectius i de temporalitat concorrents entre els efectes, documents i resta d'actuacions integrants del procediment del cas Gürtel i els que es deriven dels fets i documentació del cas Bárcenas, aportats per la representació processal d'Ángel Luna i altres.[35]
  • 6 de març de 2013: La Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal - Brigada de Blanqueig de Capitals aporta l'informe n. 22.510/13 requerit pel jutge-instructor del cas Gürtel, el magistrat-jutge Pablo Ruz.[36]
El Partit Popular demanda el diari El País per vulneració del dret a l'honor en haver publicat els papers de Bárcenas. També demanda "l'autor dels falsos papers publicats que, segons el medi de comunicació, és Luis Bárcenas, encara que ell ho haja negat públicament i davant la Fiscalia Anticorrupció".[37]
  • Luis Bárcenas declara de nou davant el jutge instructor del cas perquè ratifique les últimes revelacions aparegudes en premsa: que ell és l'autor dels anomenats "papers de Bárcenas" i que realment existia una comptabilitat B al Partit Popular.[100][101][102][103]
  • Luis Bárcenas ratifica davant el jutge l'autoria dels anomenats "papers de Bárcenas".[104][105]
  • Polèmica en la primera compareixença pública del president del govern espanyol Mariano Rajoy després de l'escàndol descordat per les últimes revelacions periodístiques durant el cap de setmana: La Moncloa infringeix el sistema de torn de preguntes establert durant els últims anys amb els professionals de la premsa, veta la pregunta de la periodista del diari El Mundo i li dona la paraula al periodista del diari ABC perquè li faça una pregunta suau, que hauria estat pactada perquè pogués respondre amb una declaració institucional preparada amb anterioritat (i que en alguns moments ha llegit).[106][107][108][109][110][111][112][113][114][115] Recriminat pels seus companys de professió, el corresponsal de l'ABC ha acabat reconeixent que la pregunta havia estat una imposició directa per part del director de l'ABC, Bieito Rubido, que a més li va anunciar que tindria la possibilitat d'exposar-la al president. Les associacions de periodistes condemnen que La Moncloa trenque el torn de preguntes.[116]

Papers de Bárcenas[modifica]

A continuació es mostra de forma íntegra els anomenats "Papeles de Bárcenas" segons les dades publicades pels diaris El País i El Mundo.[117]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Las cuentas secretas de Bárcenas». El País, 31-01-2013.
  2. «Los papeles de Bárcenas muestran pagos periódicos a la cúpula y otros gastos». El País, 30-01-2013.
  3. Jimenez Galvez, Jose Maria «La Audiencia Nacional considera probado que el PP pagó en negro la obra de la sede de Génova». EL PAÍS, 28-10-2021 [Consulta: 28 octubre 2021].
  4. «Sindicatos y entidades se querellan contra Bárcenas por delito fiscal y cohecho». El País, 21-02-2013.
  5. «IU se querella contra el extesorero del PP Luis Bárcenas». El País, 25-02-2013.
  6. «Izquierda Unida se querella en la Audiencia por los papeles de Bárcenas». El País, 28-02-2013.
  7. «Un juzgado abre diligencias por la contabilidad secreta de Bárcenas». El País, 28-02-2013.
  8. «Todos los papeles de Bárcenas». El País, 04-02-2013.
  9. «Las claves de las notas de Bárcenas». El País, 03-02-2013.
  10. 10,0 10,1 Peral, María; Joaquín Manso. «Los papeles de Bárcenas, de la A a la Z» (en castellà). elmundo.es. [Consulta: 21 gener 2014].
  11. «José Ignacio Llorens: la ‘conexión catalana’ de los papeles de Bárcenas» (en castellà). http://www.vozbcn.com/.+[Consulta: 21 gener 2014].
  12. «El PP le paga el abogado a Luis Bárcenas en el 'caso Gürtel'». El País, 01-02-2013.
  13. «Génova justifica su apoyo a Bárcenas en los "más de 30 años" de servicio al partido». El País, 01-02-2013.
  14. «El PP pagó a Bárcenas una cantidad fija al mes hasta diciembre de 2012». El País, 12-02-2013.
  15. «La Seguridad Social certifica que el PP dio de baja a Bárcenas al salir los papeles». El País, 17-04-2013.
  16. «El PP admite que se equivocó al pactar el finiquito “simulado” de Bárcenas». El País, 26-02-2013.
  17. Acte de 26 d'abril de 2013, del Jutjat Central d'Instrucció n. 5 de l'Audiència Nacional, a les diligències prèvies del procediment abreujat 275/2008
  18. «El juez expulsa al PP como acusadora en Gürtel por dar apoyo a Bárcenas». El País, 26-04-2013.
  19. «El PP acusa a Ruz de echarle del ‘caso Gürtel' de forma arbitraria y premeditada». El País, 09-05-2013.
  20. Acte n. 137/13, de 3 de juny de 2013, de la secció quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, a les diligències prèvies del procediment abreujat 275/2008
  21. «La Audiencia expulsa de Gürtel al PP por maniobrar en defensa de Bárcenas». El País, 03-06-2013.
  22. «La Audiencia Nacional confirma la expulsión del PP como acusación popular en el caso Gürtel». RTVE, 03-06-2013.
  23. «Bárcenas fraccionó las donaciones para ocultar que eran ilegales». El País, 16-04-2013.
  24. «Bárcenas ‘blanqueó’ 1,3 millones en donativos al PP en cinco años». El País, 18-04-2013.
  25. «Apuntes coincidentes en los papeles de Bárcenas y la contabilidad del PP». El País, 17-04-2013.
  26. «Rajoy: 'Nadie podrá probar que Bárcenas y Galeote no son inocentes'». El Mundo, 02-04-2009.
  27. «Rajoy: "Nadie podrá probar que Bárcenas y Galeote no son inocentes"». El País, 02-04-2009.
  28. «Rajoy: "Nadie podrá probar que Bárcenas y Galeote no son inocentes"». Público, 03-04-2009.
  29. «Vídeo: Rajoy da su respaldo a los dos cargos del PP imputados por el TSJM». Ceres TV, 02-04-2009.
  30. «Entrevista a Javier Arenas: «A Rajoy se le acabaron las derrotas»». El Correo, 21-06-2009.
  31. «Javier Arenas y Bárcenas, amores que matan». El Plural, 21-02-2013.
  32. «Todas las veces que el PP defendió la inocencia de Bárcenas». El Diario, 27-06-2013.
  33. «Comunicado del Partido Popular», 28-07-2009. Arxivat de l'original el 2013-07-23. [Consulta: 17 juliol 2013].
  34. «El PP sobre Bárcenas tras su dimisión en 2009: "Es un ejemplo de profesionalidad y buen hacer"». El Diario, 18-01-2013.
  35. Acte d'1 de març de 2013 a les diligències prèvies del procediment abreujat 275/2008.
  36. «La policía acredita pagos de comisiones de donantes del PP a la trama Gürtel». El País, 03-03-2013.
  37. «El PP demanda a EL PAÍS y al “autor de los falsos papeles” del extesorero». El País, 06-03-2013.
  38. Acte de 7 de març de 2013 a les diligències prèvies del procediment abreujat 275/2008.
  39. «El juez Ruz de la Audiencia Nacional asume la investigación de los papeles de Bárcenas». Cadena Ser, 07-03-2013. Arxivat de l'original el 2013-03-10. [Consulta: 10 març 2013].
  40. «El juez Ruz asume el ‘caso Bárcenas' al vincularlo la policía con Gürtel». El País, 07-03-2013.
  41. «El juez de Gürtel investigará los 'papeles de Bárcenas' tras encontrarse vínculos con la trama». RTVE, 07-03-2013.
  42. «La Policía ve vínculos entre el caso Gürtel y los papeles de Bárcenas». La Vanguardia, 07-03-2013.
  43. Escrit de 27 de juny de 2013 de la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, presentat a les Diligències Prèvies 275/08 davant el Jutjat Central d'Instrucció n. 5 de l'Audiència Nacional
  44. «La Fiscalía pide una fianza civil de 28 millones de euros para Bárcenas». RTVE, 27-06-2013.
  45. 45,0 45,1 «Bárcenas ya está en la cárcel». El País, 27-06-2013.
  46. «La Fiscalía pide prisión incondicional para Bárcenas». Levante-EMV, 27-06-2013.
  47. Acte de 27 de juny de 2013 sobre les Diligències Prèvies 275/08 al Jutjat Central d'Instrucció n. 5 de l'Audiència Nacional
  48. «El jutge decreta presó incondicional per a Bárcenas». La Vanguardia, 27-06-2013.
  49. «El extesorero del PP Luis Bárcenas ingresa en la prisión madrileña de Soto del Real». RTVE, 27-06-2013.
  50. «El juez Ruz impone una fianza civil de 43,2 millones a Bárcenas». El País, 05-07-2013.
  51. «Cuatro horas con Bárcenas». El Mundo, 07-07-2013.
  52. «Pedro J. Ramírez assegura que Luis Bárcenas li va confessar haver participat en el suposat finançament il·legal del PP». 324, 07-07-2013.
  53. «La "bomba" que Bárcenas va explicar al director dEl Mundo'». Ara, 07-07-2013.
  54. «Bárcenas afirma que el PP es va finançar de forma irregular durant almenys 20 anys». El Punt Avui, 07-07-2013.
  55. «Bárcenas explica a El Mundo la trama de finançament il·legal del PP». VilaWeb, 07-07-2013.
  56. «Bárcenas confirma que el PP se ha financiado ilegalmente los últimos 20 años, según El Mundo». El Diario, 07-07-2013.
  57. «Bárcenas asegura que el PP se financió de forma irregular durante al menos 20 años». El País, 07-07-2013.
  58. «Bárcenas amenaza con divulgar documentos que harían "caer al gobierno"». La Sexta, 07-07-2013. Arxivat de l'original el 2013-07-10. [Consulta: 7 juliol 2013].
  59. «El telediario de TVE no da espacio a la confirmación de Bárcenas de la financiación ilegal del PP». El Diario, 07-07-2013.
  60. «El Ayuntamiento de Toledo confirma el pago al PP de una comisión "ilegal" de 200.000 euros». Público, 07-07-2013.
  61. «Los SMS entre Rajoy y Bárcenas». El Mundo, 14-07-2013.
  62. «Bárcenas i Rajoy haurien estat en contacte fins al març, segons publica el "El Mundo"». 324, 14-07-2013.
  63. «Del "Jo seré aquí sempre" al "Us esteu equivocant"». 324, 14-07-2013.
  64. «Rajoy acorralat per la publicació dels SMS a Bárcenas». VilaWeb, 14-07-2013.
  65. «Mariano Rajoy y Luis Bárcenas mantuvieron el contacto hasta hace apenas cuatro meses». Cadena Ser, 14-07-2013. Arxivat de l'original el 2013-07-16. [Consulta: 15 juliol 2013].
  66. «Los SMS de Rajoy a Bárcenas: "Luis, sé fuerte"». El Diario, 14-07-2013.
  67. «Rajoy contactó con Bárcenas tras conocer sus cuadernos». El País, 14-07-2013.
  68. «Rajoy va instar Bárcenas a "resistir" en un intens intercanvi de SMS». El Periódico, 14-07-2013.
  69. «Rajoy dio su apoyo a Bárcenas tras revelarse las cuentas del PP, según SMS que publica El Mundo». RTVE, 14-07-2013.
  70. «El PP assegura que els SMS de Bárcenas són la prova que Rajoy no va cedir al "xantatge" de l'extresorer». 324, 14-07-2013.
  71. «La Moncloa: Bárcenas quiere desviar la atención; no logró nada de Rajoy». El País, 14-07-2013.
  72. «Moncloa asegura que los SMS demuestran que Bárcenas no logró nada de lo que pedía a Rajoy». RTVE, 14-07-2013.
  73. «Rubalcaba demana la dimissió immediata de Rajoy per connivència amb un delinqüent». 324, 14-07-2013.
  74. «El PSOE exige la dimisión inmediata de Rajoy y rompe “toda relación” con el PP». El País, 14-07-2013.
  75. «UPyD y ERC piden la moción de censura contra Rajoy y CiU y PNV esperan». El País, 14-07-2013.
  76. «IU pide la dimisión de Rajoy y CiU cree que las acusaciones hay que demostrarlas». RTVE, 14-07-2013.
  77. «El PSOE rompe con el PP y pide la "dimisión inmediata" de Rajoy por estar "incapacitado"». RTVE, 14-07-2013.
  78. «L'oposició exigeix la dimissió de Rajoy». VilaWeb, 14-07-2013.
  79. «“Vamos a trabajar con todos los grupos para provocar la dimisión del presidente”». El País, 15-07-2013.
  80. «Centenars de persones criden “Fem fora la màfia” davant la delegació del govern a Barcelona». El Punt Avui, 14-07-2013.
  81. «Cassolades de protesta contra el govern i el PP després de les últimes revelacions del "cas Bárcenas"». 324, 15-07-2013.
  82. «La premsa internacional informa que Rajoy rebutja dimitir mentre creix l'escàndol de les finances del PP». 324, 15-07-2013.
  83. «El caso Bárcenas da la vuelta al mundo en la prensa internacional». El País, 15-07-2013.
  84. «En Europa y EEUU, hay miedo a cómo puede terminar el asunto Bárcenas». El Diario, 15-07-2013.
  85. «El 'caso Bárcenas' llega a los medios internacionales». El Mundo, 15-07-2013.
  86. «Espagne : le Parti populaire dans la tourmente avec de nouvelles révélations». Le Monde, 15-07-2013.
  87. «Rajoy éclaboussé par un scandale financier». Le Figaro, 14-07-2013.
  88. «Corruption en Espagne : Mariano Rajoy affirme qu'il ne démissionnera pas». France24, 15-07-2013.
  89. «Corruption en Espagne : l'opposition exige la démission de Mariano Rajoy». France24, 15-07-2013.
  90. «Spain PM to be quizzed over alleged phone message exchanges with jailed ex party treasurer». The Washington Post, 15-07-2013. Arxivat de l'original el 2013-07-15. [Consulta: 15 juliol 2013].
  91. «Spain Barcenas scandal: Rajoy under pressure over texts». BBC, 15-07-2013.
  92. «Key players: Spanish ruling party 'slush fund'». BBC, 15-07-2013.
  93. «Spain Barcenas scandal: Rajoy rejects resignation calls». BBC, 15-07-2013.
  94. «Q&A: Spain party corruption claims». BBC, 15-07-2013.
  95. «Spain's Rajoy on offensive over 'damaging' Barcenas scandal». BBC, 15-07-2013.
  96. «Call for Spanish Prime Minister Mariano Rajoy to resign following texts to disgraced official». The Times, 15-07-2013.
  97. «Spagna, pubblicati sms Rajoy su Fondi neri. Partito socialista "Deve dimettersi"». La Repubblica, 15-07-2013.
  98. «Spain's Real Crisis Is a Leadership Void, Analysts Say». The New York Times, 15-07-2013.
  99. «Mariano in a muddle». The Economist, 15-07-2013.
  100. «Alarma total ante la declaración de Bárcenas». El País, 14-07-2013.
  101. «Bárcenas declara altre cop a l'Audiència Nacional enmig de noves revelacions que posen Rajoy contra les cordes». 324, 15-07-2013.
  102. «Bárcenas llega a la Audiencia en un furgón de la Guardia Civil para declarar». El Mundo, 15-07-2013.
  103. «Gómez de Liaño: "He aconsejado a Bárcenas que diga la verdad"». RTVE, 15-07-2013.
  104. «Bárcenas asume la autoría de los papeles y da decenas de documentos contra el PP». El País, 15-07-2013.
  105. «Bárcenas reconoce la autoría de los papeles de la contabilidad B del PP». RTVE, 15-07-2013.
  106. «Queixes dels periodistes per la pregunta a Rajoy sobre el "cas Bárcenas"». 324, 15-07-2013.
  107. «La Moncloa veta les preguntes incòmodes dEl Mundo'». Ara, 15-07-2013.
  108. «Rajoy trenca el pacte entre periodistes i dona la paraula a l'ABC». VilaWeb, 15-07-2013.
  109. «Rajoy s'amaga en una conferència de premsa cuinada». VilaWeb, 15-07-2013.
  110. «Rajoy truca la rueda de prensa para evitar preguntas incómodas sobre Bárcenas». El Diario, 15-07-2013.
  111. «El Gobierno amaña con 'Abc' las preguntas a Rajoy sobre el 'caso Bárcenas'». El Mundo, 15-07-2013.
  112. «El PSOE pide que comparezca la secretaria de Estado de Comunicación». El Mundo, 15-07-2013.
  113. «Moncloa ‘se salta’ el pacto de preguntas al Presidente». El País, 15-07-2013.
  114. «Rajoy se sirve de ‘ABC’ para amañar la rueda de prensa en la que estaba obligado a dar la cara». El Plural, 15-07-2013.
  115. «Rajoy se salta el turno de preguntas para eludir cuestiones 'incómodas' sobre Bárcenas». La Sexta, 15-07-2013. Arxivat de l'original el 2013-07-19. [Consulta: 16 juliol 2013].
  116. «La FAPE y la APM rechazan que Moncloa rompa el pacto de preguntas de la prensa». El Mundo, 16-07-2013.
  117. Full Excel col·laboratiu dels suposats papers de Bárcenas.[Enllaç no actiu] Una taula pública i accessible que recull totes les donacions i els pagaments a membres del Partit Popular publicats primer pel diari El País i després per El Mundo. Un exercici de transparència que va posar en marxa a la xarxa al febrer el periodista Antonio Delgado (@adelgado)

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]