Piera Degli Esposti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPiera Degli Esposti

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 març 1938 Modifica el valor a Wikidata
Bolonya (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 agost 2021 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCertosa di Bologna Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInterpretació Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactriu, actriu de teatre, guionista, realitzadora Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0214766 Allocine: 12255 Allmovie: p22139 TMDB.org: 67321 Modifica el valor a Wikidata

Piera Degli Esposti (Bolonya, 12 de març de 1938 - Roma, 14 d'agost de 2021) va ser una actriu i directora de teatre italiana.[1][2]

Biografia[modifica]

Formada en grups experimentals, es va establir entre 1969 i 1976 al Teatro Stabile dell'Aquila, treballant amb directors com Antonio Calenda (Operetta di Witold Gombrowicz, 1969), Aldo Trionfo (Arden di Feversham de l'anònim isabelí, 1971) i Giancarlo Cobelli (La pazza di Chaillot de Jean Giraudoux, 1972; La figlia di Iorio di Gabriele D'Annunzio, 1973; Antonio e Cleopatra de William Shakespeare, 1974).

La seva carrera va començar al Teatro dei 101 dirigit per Antonio Calenda, on va donar els seus primers passos juntament amb altres nens que es convertirien en pilars del teatre italià com Nando Gazzolo i Gigi Proietti. El seu debut a la televisió va tenir lloc l'any 1966 amb un drama de gran èxit, Il conte di Montecristo. La seva carrera cinematogràfica va començar l'any següent amb la pel·lícula Trio dirigida per Gianfranco Mingozzi, seguida per Questi fantasmi de Renato Castellani.

Piera Degli Esposti continua així a l'escenari, al plató i a la televisió amb Il circolo Pickwick di Ugo Gregoretti i, al cinema, amb Medea, dirigida per Pier Paolo Pasolini, i Sotto il segno dello scorpione dels germans Taviani. Va ser la companya de l'actor Tino Schirinzi durant una dècada. Els dos s'havien conegut la temporada 1970-71 al Teatro Stabile d'Abruzzo de L'Aquila recitant una obra d'Alfred de Musset: "Con l'amore non si scherza."[3]

Al teatre va treballar amb directors com Scaparro, Guicciardini, Sequi i Massimo Castri (amb aquest últim a Rosmersholm de Henrik Ibsen el 1980). També el 1980, juntament amb la seva amiga Dacia Maraini, va escriure la intensa història de la seva joventut a la novel·la de gran èxit Storia di Piera, que es va convertir en pel·lícula tres anys després dirigida per Marco Ferreri i el guió dels mateixos Degli Esposti i Maraini, que també escriuran la propera pel·lícula de Ferreri Il futuro è donna.

A principis dels vuitanta va protagonitzar Nanni Moretti a Sogni d'oro i per a Cinzia TH Torrini a Giocare d'azzardo. Més tard serà dirigida per Lina Wertmüller que l'escull per a tres de les seves pel·lícules, Scherzo del destino in agguato dietro l'angolo come un brigante da strada, Il decimo clandestino i Metalmeccanico e parrucchiera in un turbine di sesso e politica.

El 1986 va guanyar el Nastro d'argento per la seva interpretació de Teresa a La coda del diavolo, dirigida per Giorgio Treves en el seu primer treball. Paral·lelament treballa amb assiduïtat en el teatre, actuant a Madre Coraggio, Prometeo i Stabat Mater. El 1988 va ser convidada a interpretar el paper de Venècia al migmetratge Biennale Apollo de Sylvano Bussotti produït per la Biennal de Venècia. Després interpreta l'abadessa en el conegut guió deSalvatore Nocita I promessi sposi del 1989, de 1989, de la novel·la homònima d'Alessandro Manzoni .

El 1996 va protagonitzar la pel·lícula centrada en Pasolini, Nerolio, dirigida per Aurelio Grimaldi. El 2001 va interpretar Ferreri I Love You i L'ora di religione de Marco Bellocchio, pels quals va guanyar el David di Donatello a la millor actriu no protagonista. Degli Esposti segueix prolíficament dividint el seu temps entre el cinema i la televisió. Per al primer, participa en pel·lícules com Il vestito da sposa, Il compleanno i Iltrentasette. Treballa amb Marcello Garofalo a Tre donne morali en la qual interpreta el paper d'una antiga monja que ara és propietària d'un cinema porno i amb Giuseppe Tornatore al noir La sconosciuta. Obté excel·lents crítiques per ambdues interpretacions i per a la segona està nominada a una cinta de plata.

Va debutar com a director d'òpera dirigint Lodoletta de Pietro Mascagni, La notte di un nevrastenico de Nino Rota i La Voix humaine de Francis Poulenc. El 2008 es va estrenar Il divo de Paolo Sorrentino als cinemes: en aquesta pel·lícula Piera interpreta Enea, històrica secretaria de Giulio Andreotti, un paper que la porta a la competició al Festival Internacional de Cinema de Canes i va guanyar un altre David di Donatello. Posteriorment va estar al plató de Maria Sole Tognazzi amb la pel·lícula L'uomo che ama en la qual va protagonitzar al costat de Pierfrancesco Favino, Marisa Paredes i Monica Bellucci.

El 2010 va ser dirigida per Giovanni Veronesi a Genitori & figli - Agitare bene prima dell'uso i per Marco Filiberti a Il compleanno; també va fer tres pel·lícules per a televisió: Il mondo di Patty, Mannaggia alla miseria i Donne di Sicilia. El 2011 va rodar a Càller, I bambini della sua vita, diretta da Peter Marcias, dirigida per Peter Marcias, pel qual va guanyar el Globo d'Oro a la millor actriu. El 25 de novembre de 2013, amb motiu de la presentació al Festival de Cinema de Torí del documental Tutte le storie di Piera sdirigit de nou per Marcias, va rebre el Premi Maria Adriana Prolo a la trajectòria, atorgat a la seva per l'Associació Nacional del Museu del Cinema.

El 2021, a la seva darrera pel·lícula Corro da te, un remake d'una pel·lícula francesa, interpreta un personatge no present a la versió original, escrit especialment per a ella pel director Riccardo Milani, que li permet actuar així malgrat la malaltia, amb els tubs d'oxigen, que realment necessitava. La pel·lícula s'estrenarà després de la mort de l'actriu.

Mort[modifica]

Va morir a l'hospital Villa San Pietro de Roma el 14 d'agost de 2021 a l'edat de 83 anys per complicacions pulmonars.[4] Fou sebollida al cementiri monumental de la Certosa de Bolonya.

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Teatre[modifica]

Reconeixements[modifica]

Obres[modifica]

Piera degli Esposti e Dacia Maraini, Storia di Piera, Milano, Bompiani, 1980. Piera degli Esposti e Dacia Maraini, Piera e gli assassini, Milano, Rizzoli, 2003, ISBN 88-17-87227-X. Piera degli Esposti e Giampaolo Simi, L'estate di Piera, Milano, Rizzoli, 2020, ISBN 978-88-17-14733-0.

Audiollibres[modifica]

Notes[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Manuel Giliberti, Il teatro di Piera degli Esposti, Lombardi, 2010;
  • Paola Leonardi, Ferdinanda Vigliani, Perché non abbiamo avuto figli. Donne "speciali" si raccontano. FrancoAngeli. 2009
  • Manuel Giliberti, Bravo lo stesso! Il teatro di Piera Degli Esposti, Lombardi, 2014.