Ratpenat de bigotis petit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRatpenat de bigotis petit
Myotis alcathoe Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Dades insuficients
UICN136680 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreChiroptera
FamíliaVespertilionidae
GènereMyotis
EspècieMyotis alcathoe Modifica el valor a Wikidata
von Helversen i Heller, 2001
Nomenclatura
EpònimAlcàtoe Modifica el valor a Wikidata
SignificatOrella de ratolí Alcàtoe
Distribució

Mapa d'observacions (vermell) i possibles observacions (verd)

El ratpenat de bigotis petit (Myotis alcathoe) és un ratpenat menut de la família dels vespertiliònids descrita l'any 2001 per Otto von Helversen i Klaus-Gerhard Heller i que encara és força desconeguda, en part a causa de la seva raresa. Habita Europa, en petites valls amb cursos d'aigua i arbres caducifolis. Es tem que pugui estar en perill d'extinció, fet que no s'ha pogut contrastar fins al moment per falta de dades.[1]

Distribució[modifica]

Inicialment es creia que habitava el sud-est d'Europa, però darrerament s'han trobat exemplars a Suècia, Anglaterra o França, entre altres estats. També ha estat identificat a punts d'Espanya, com la Rioja, Navarra i el sistema ibèric septentrional, però no fou fins al 2007 que fou trobat a Catalunya, al Parc Natural del Montseny per Carles Flaquer i Antoni Arrizabalaga, investigadors del Museu de Granollers.[2] Una recerca de l'any 2017 d'aquest mateix grup en trobà la que per ara és l'única colònia de cria a Catalunya, a l'Albera, i associà l'hàbitat d'aquesta espècie amb els boscos madurs.[3]

Descripció[modifica]

Aquest ratpenat és el més petit de les espècies del gènere Myotis que habiten Europa, però tot i aquest fet, la seva identificació pot ser dificultosa. El seu cos té una longitud total d'entre 39 i 44 mm, assoleix uns 20 cm d'envergadura amb les ales desplegades i pesa entre 3,5 i 5,5 grams.[4] El color del pèl és marró vermellós en les parts superiors i marró a les parts inferiors, mentre que les ales són marrons.[5] Els juvenils tenen una coloració grisa o marró fosc que els diferencia dels adults.[4] Té l'ecolocació de freqüència més alta de les espècies europees del gènere Myotis.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ratpenat de bigotis petit
  1. «Myotis alcathoe». IUCN.(anglès)
  2. «Descobreixen al Parc Natural del Montseny, per primer cop a Catalunya, el ratpenat petit de bigotis». Arxivat de l'original el 2007-04-22. [Consulta: 2 gener 2011].(català)
  3. «L´única colònia de cria de ratpenat bigotis petits del país es troba a l´Albera». Diari de Girona, 22-06-2017.
  4. 4,0 4,1 «Ratpenat de bigotis petit». Ratpenats.org. [Consulta: 18 juny 2022].
  5. «Illustrated identification key to the bats of Europe». Arxivat de l'original el 2012-10-16. [Consulta: 6 octubre 2012].(anglès)