Relació de Tully-Fisher

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La relació de Tully-Fisher és considerada una candela estàndard en astronomia. Fou publicada pels astrònoms R. Brent Tully i J. Richard Fisher el 1977 i permet estimar la distància a la que es troba una galàxia espiral a partir de l'amplada de les línies del seu espectre.

La relació, derivada de la forma empírica, estableix que la lluminositat d'una galàxia espiral és proporcional a la quarta potència de la seva velocitat màxima de rotació que, alhora, es determina a partir de l'amplada de les línies espectrals, en particular de la línia a 21cm emesa per l'hidrogen neutre de la galàxia. Coneguda la lluminositat L és possible determinar la distància d per comparació entre la primera i la magnitud aparent m. Segueix la següent forma:

 L(d,m) \propto (V_{max})^{\alpha}\qquad \alpha\simeq 3.8

L'amplada de la línia de 21cm es deu, en les galàxies espirals, principalment a la rotació. Si una galàxia està rotant, l'espectre de l'hidrogen del lateral que gira cap a nosaltres tindrà un lleuger desplaçament al blau i el corresponent al que gira al contrari patirà un lleuger desplaçament al vermell comparats amb l'espectre mitjà de la galàxia en conjunt. La suma de totes aquestes components, amb majors o menors desplaçaments al vermell o al blau, produeix un eixamplament de la línia, tant més gran com més ràpida sigui la rotació. Per una altra part, com que la força centrífuga, que depèn de la velocitat de rotació, i la gravitació, que depèn de la massa, estan equilibrades, la massa i la velocitat de rotació estan relacionades. Finalment, la relació assumeix que les galàxies més massives tendeixen a tenir lluminositats absolutes proporcionalment majors, el que justifica la relació trobada entre amplada de les línies i lluminositat.

Per a galàxies el·líptiques existeix una relació similar anomenada relació Faber-Jackson, però basada en la velocitat de dispersió de velocitats (σ) i no en la velocitat de rotació, car aquestes galàxies (en general) ni tan sols tenen rotació.

[Per galàxies el·líptiques hi ha una relació similar anomenada Relació Faber-Jackson però basada en la velocitat de dispersió  \sigma i no en la de rotació, ja que aquestes galàxies (en general) a penes tenen rotació.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]