Sena i Marne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaSena i Marne
Seine-et-Marne (fr) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

EpònimSena i riu Marne Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 48° 36′ N, 3° 00′ E / 48.6°N,3°E / 48.6; 3
EstatFrança
Entitat territorial administrativaFrança Europea
RegióIlla de França Modifica el valor a Wikidata
CapitalMelun Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població1.438.100 (2021) Modifica el valor a Wikidata (243,13 hab./km²)
Geografia
Superfície5.915 km² Modifica el valor a Wikidata
Punt més altButte Saint-Georges (215 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació4 març 1790 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• President Modifica el valor a WikidataPatrick Septiers Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2FR-77 Modifica el valor a Wikidata
Codi NUTSFR102 Modifica el valor a Wikidata
Codi de departament INSEE77 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Orlando (1991–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webseine-et-marne.fr Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): Departement77 Instagram: departement77 LinkedIn: département-de-seine-et-marne Modifica el valor a Wikidata

Sena i Marne (77) (francès: Seine-et-Marne) és un departament francès situat a la regió d'Illa de França. Pren el seu nom dels rius Sena i Marne. Correspon a l'antiga regió de Brie.

Geografia[modifica]

Sena i Marne constitueix la meitat oriental de la regió d'Illa de França. La seva superfície representa el 49% del territori regional.

Limita a l'oest amb els departaments de Val-d'Oise, Sena Saint-Denis, Val-de-Marne i Essonne (tots ells situats a l'Illa de França), al sud amb els departaments de Loiret (Centre - Vall del Loira) i Yonne (Borgonya - Franc Comtat), a l'est amb els departaments d'Aube i Marne (Gran Est), i al nord amb els departaments d'Aisne i Oise (Alts de França).

Història[modifica]

Sena i Marne fou un dels 83 departaments originals creats durant la Revolució Francesa, el 4 de març de 1790 (en aplicació de la llei del 22 de desembre de 1789). Fou creat principalment a partir d'àrees pertanyents a l'antiga província d'Illa de França.

Economia[modifica]

Sena i Marne es diferencia de la resta de departaments d'Illa de França per la importància que té l'agricultura en la seva economia. El sector agrícola, gairebé inexistent a la resta de departaments de la regió, ocupa el 60% del territori del departament de Sena i Marne. Els principals productes conreats són el blat, el blat de moro, la bleda-rave sucrera, l'ordi i les plantes oleaginoses.

La producció de llet també és força important i es destina principalment a la fabricació de formatge Brie.

Així mateix, hi destaca el cultiu de la rosa, que començà a conrear-se a l'edat mitjana.

Pel que fa a la indústria, encara sobreviuen les més antigues: la fàbrica de xocolata Meunier a la localitat de Noisiel, la metal·lúrgia al municipi de Montereau-Fault-Yonne i la indústria del vidre a la vall del riu Loing.

Ara bé, actualment els punts forts de la indústria de Sena i Marne són de creació més recent: la refineria de petroli de Grandpuits, el centre de recerca de la SNECMA (Societat Nacional d'Estudi i Construcció de Motors d'Aviació) a Melun i els nombrosos centres de logística repartits per tot el territori del departament.

El sector turístic també és força present en aquest departament. Entre els seus atractius turístics destaquen el castell de Fontainebleau, la vila medieval de Provins i el parc de Disneyland París.

Política[modifica]

L'any 2004, fou escollit com a president del Consell General el socialista Vincent Eblé, en substitució del dretà Jacques Hyest.

Les principals atribucions del Consell General són votar el pressupost del departament i escollir d'entre els seus membres una comissió permanent, formada per un president i diversos vicepresidents, que serà l'executiu del departament. Actualment, la composició política d'aquesta assemblea és la següent:

Cimetière militaire allemand de Solers
Cimetière militaire de Solers Cimetière militaire allemand de Solers

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sena i Marne