Stanĕkita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralStanĕkita
Fórmula químicaFe3+Mn2+O(PO₄)
Localitat tipusPegmatita Clementine II, Okatjimukuju Farm 55 (Friedrichsfelde Farm), Districte de Karibib, Erongo, Namíbia
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.BB.15
Nickel-Strunz 9a ed.8.BB.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/B.03 Modifica el valor a Wikidata
Dana41.6.3.4
Propietats
Colornegre
Duresa4 a 5
Lluïssorgrassa
Color de la ratllamarró fosc
Propietats òptiquesuniaxial
Índex de refracciónα = 2,010 nβ = 2,110
Birefringènciaδ = 2,010
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1994-045
SímbolStk Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La stanĕkita és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup de la wagnerita. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1994. Rep el seu nom de Josef Stanek (1928-), professor de mineralogia de la Universitat Masaryk de Brno, a la República Txeca, un especialista en minerals fosfats.

Característiques[modifica]

La stanĕkita és un fosfat de fórmula química Fe3+Mn2+O(PO₄). La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 4 i 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la stanĕkita pertany a «08.BA: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, només amb cations de mida mitjana, (OH, etc.):RO₄ sobre 1:1» juntament amb els següents minerals: ambligonita, montebrasita, tavorita, triplita, zwieselita, sarkinita, triploidita, wagnerita, wolfeïta, joosteïta, hidroxilwagnerita, arsenowagnerita, holtedahlita, satterlyita, althausita, adamita, eveïta, libethenita, olivenita, zincolibethenita, zincolivenita, auriacusita, paradamita, tarbuttita, barbosalita, hentschelita, latzulita, scorzalita, wilhelmkleinita, trol·leïta, namibita, fosfoel·lenbergerita, urusovita, theoparacelsita, turanita, stoiberita, fingerita, averievita, lipscombita, richel·lita i zinclipscombita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pegmatita Clementine II, al districte de Karibib, a la regió d'Erongo, Namíbia. També ha estat descrita a l'Argentina, al Brasil, a Itàlia, a Polònia, a Ruanda, a Espanya, a Suïssa i a França, on es troba l'únic indret on ha estat descrita als territoris de parla catalana, el camp de pegmatites de Cotlliure, als Pirineus Orientals (Occitània).

Referències[modifica]

  1. «Stanĕkite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 setembre 2017].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d’agost 2019. [Consulta: 29 setembre 2017].